Å oppsummere et musikkår er mest stress og mange valg som skal tas, og ikke så mye fest og moro. Har jeg fått med alt? Er listene korrekte? Er det noen norske jeg har uteglemt? Og så videre… Det kan likeså godt sies med en gang, et stort unnskyld til alle som ikke er med i denne posten, enten har jeg ikke hørt musikken deres eller så har dere kanskje ikke klart å formidle budskapet om deres nye plate overbevisende nok eller kanskje traff dere ikke helt segmentet av musikk som vi i Dust of Daylight skriver om.

Litt om hva jeg har hatt å velge blant, totalt på releaselisten min, den vi bruker internt i Dust of Daylight redaksjonen, har jeg hatt over 300 utgivelser, norske og internasjonale, som har blitt prioritert å høre på. Listen blir oppdatert fortløpende underveis, men jeg vil påstå at vi har så god oversikt som i det hele tatt er mulig å ha på hva som kommer av americana- og rootsinspirert musikk i løpet av et år. For 2017 inneholder lista allerede 45 nye plater som kommer i januar, februar og mars!

I 2016 er strømming og vinyl er fortsatt det hotteste. Personlig kom jeg meg aldri på vinylvognen, og det er ikke fordi jeg ikke liker knitring eller nostalgi, men mest av praktiske hensyn. I en ikke altfor stor leilighet der det skal være plass til alt og alle, er det ikke noe poeng i å satse på vinylformatet. Så derfor bestemte jeg meg i 2013 at jeg skulle samle alt jeg kunne få tak i av ny og gammel americana, roots og countryinspirert musikk digitalt på en egen server i årene framover. Sånn omtrent i de sjangrene der ligger også mine begrensninger i hva jeg hører på og følger med på av musikk. Men det vet dere fra før dere som leser bloggen.

IMG_7508

Men over til listene og minnene fra 2016, det er tross alt det vi er her for. Jeg kan jo starte med å si at den mest surrealistiske opplevelsen i 2016 er den som sitter aller best i minnet. Jeg fikk anledning til å ta med Willy Vlautin på biltur i april da Richmond Fontaine gjestet Bergen. På tomannshånd fortalte han villig om seg selv, om bandet, om oppveksten og om låtene på det nye albumet. Historien bak låten “I Got Off The Bus”, er med på å gjøre den til en uforglemmelig opplevelse i 2016. Og så selve oppdraget den dagen, surrealistisk er bare forordet, Willy Vlautin og Dan Eccles som opptrer på en Dust of Daylight Session ute i skogen ved Fantoft Stavkirke! Et minne for livet!

Jeg har skrevet noen spesielle bloggposter i løpet av dette året. Disse håper jeg at folk har fått med seg, først og fremst fordi jeg tror at det er interessante artikler, men også fordi de trolig er de eneste i sitt slag om disse artistene som er skrevet på norsk. Det er tre langlesninger og handler om livet og karrieren til tre store artister, to som har gått bort og en som fortsatt lever i beste velgående.

#Hank “Bocephus” Williams Jr.
#Guy Clark – Håndverkerens samlede arbeider
#Johnny Cash – The Songwriter

Så til listene og først til alle særegenhetene og det utenomvanlige, før vi finner årets beste låter og album lenger nede på siden. Hvis titlene er lenket, så er det til anmeldelser på bloggen. Alt annet må du søke opp selv. Start fråtsingen! Har jeg glemt noen så legg igjen en kommentar. God jul og godt nytt musikkår i 2017!

 

De tre beste instrumentalplatene 2016

Nå hører jeg veldig få instrumentalplater i løpet av et år, veldig lite. Men av og til dukker det opp noen som er verdt å nevne, slik som disse tre.

Nels Cline – Lovers
Wilco-gitaristen serverer det albumet jeg har hørt aller mest på utenom americanaplatene. Et dobbeltalbum med gitarbasert stemningsjazz for rolige og private morgenstunder, og et sofistikert lydbilde som normalt ikke passer inn hos meg. 

Willam Tyler – Modern Country
Dette er så fint og samtidig så vemodig. “Modern Country is a collection of songs about the vanishing America that still exists on back roads, in small towns, on AM radio stations.”

John Scofield – Country For Old Men
Scofields jazzversjoner av gamle countryklassikere er først og fremst en artig vri på noen fra før utmerkede låter, men det viser også at tre-greps country har et langt mer å fare med enn det mange vil ha det til.

 

De tre beste nye juleplatene 2016

Juleplater er ikke min sterkeste side, men disse tre jeg har lagt merke til, har noe eget over seg og er verdt å sjekke ut.

Spooner Oldham m/fl – The Southern Christmas Songbook & Hymnal
Instrumental juleplate. Dette er så vanvittig bra og kult utført fra Muscle Shoals folket at du nesten ikke tror dine egne ører. Julen blir aldri den samme.

Loretta Lynn – White Christmas Blue
Klassisk countryplate med juletema og noen juleklassikere fra dronningen av countrymusikk.

Kacey Musgraves – A Very Kacey Christmas
Fra dronning til prinsesse. Det blir ikke mye mer jul enn når Musgraves synger “Meli Kalikimaka” sammen med The Quebe Sisters.

 

De fire beste liveplatene 2016

Livealbum kan være så mangt, de jeg har likt best i år er tributeplater, helt til det dukket opp to rakkere av noen livealbum på tampen av året.

The Outlaws – Legacy Live
Henry Paul og bandet har gitt ut en livedobbel som viser at bandet fortsatt holder en meget høy standard, selv uten gitarfenomenet Hughie Thomasson som gikk bort i 2007. Outlaws befester sin posisjon som det desidert beste bandet fra 70-tallet som fortsatt opptrer rundt forbi.

American Aquarium – Live At Terminal West
BJ Barhams soloalbum i år kom som følge av en ufrivillig pause i en hektisk turnehverdag. Når vi hører bandet live på plate, så gleder man seg til konsert i Norge i mars og håper at Barham bruker mest mulig tid på bandet framfor solokarrieren. Rockingham var bra den, men dette bandet altså…

The Life & Songs of Emmylou Harris: An All-Star Concert
Man trenger bare se hvem som deltar på plata og hvilke låter som er med for å forstå at dette er bra saker.

Dear Jerry; Celebrating The Music Of Jerry Garcia
Samme gjelder her som for platen over. Et mesterlig stykke tribute-kunst, og Bob Weir og Grace Potter på “Friend of the Devil”. Wow!

 

De tre beste Various Artists og Soundtracks platene 2016

Dette er liksom en kategori av utgivelser som ofte ikke blir nevnt. Derfor. Og om du ikke har sett filmen “Hell or High Water” til nå… da er det bare å sette himmel og jord i bevegelse for å få gjort det. Strålende!

Dave Cobb’s Southern Family Compilation
Tidløs tradisjonsmusikk innpakket i Cobb sin produsenterfaring, han har definitivt fått det aller beste ut av disse artistene til sitt familieprosjekt.

Buddy Miller & Friends – Cayamo Sessions At Sea
At Buddy klarte å få til disse inspillingene til sjøs under alt det andre som skjer på Cayamo cruisene er vel intet mindre enn ganske utrolig når man hører kvaliteten på det som er tapet.

Hell or High Water – Nick Cave & Warren Ellis
Filmmusikk som plukker opp de rette låtene og artistene til å akkompagnere et liv i en hverdag som er nokså annerledes enn vår egen. Stjerneskuddet Colter Wall oppdages av folk over hele verden som følge av låten han har med på denne platen.

De tre beste musikkvideoene 2016

Musikkvideoer med mening. Det er vel omtrent der jeg synes nivået skal ligge, men det er ikke så mange av de i løpet av et år. Chris Stapleton sin “Fire Away” er årets overlegent beste i min bok.

 

Mine ti favorittkonserter 2016

Det blir noen konserter i løpet av et år, men på langt nær så mange som jeg skulle ha ønsket. Hvordan man blir engasjert og fanget i øyeblikket på en konsert kommer ofte an på omstendigheter, atmosfære og referanser. Det er forskjellig for de aller fleste, mine ti beste opplevelser fra 2016 følger her.

IMG_7001

 1. Jason Isbell & 400 Unit – O2 Forum Kentish Town, London UK (Lenke til Oslo-konserten)
 2. Richmond Fontaine – Madam Felle, Bergen
 3. John Moreland – O2 Forum Kentish Town, London UK
 4. Phil & Dave Alvin – Madam Felle, Bergen
 5. Wilco – Bergenfest
 6. Israel Nash – Bergenfest
 7. Olav Larsen & TARS – Chagall, Bergen
 8. Sam Outlaw – Madam Felle, Bergen
 9. Gill Landry – Huskonsert, Bergen
 10. Michael McDermott – Victoria, Bergen

 

De femten beste norske albumene 2016

Det meste er sagt og skrevet om disse titlene tidligere på Dust of Daylight, enten i anmeldelsene eller i vår felles liste over årets 20 beste norske album.

 1. Sugarfoot – Different Stars
 2. Jack Stillwater – The Farmer Trilogy
 3. Dingus – Dingus
 4. The Late Great – Songs From the 21st Century
 5. Lucky Lips – Coming Home
 6. Darling West – Vinyl and a Heartache
 7. Mighty Magnolias – Somewhere North Of Nowhere
 8. Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars – Gospel For Non Believers
 9. The Northern Lies – White Desert Blues
 10. Hellbillies – Søvnlaus
 11. Paul Henriksen – Time To Grow Wings
 12. Johnny Red & The Prayerhouse People – Nothing More Than Clay
 13. Oliver Hohlbrugger – The Choirboy
 14. Signe Marie Rustad – Hearing Colors Seeing Noises
 15. Tom Roger Aadland – Blondt i Blondt

 

De tjue beste låtene 2016

1. Hayes Carll – The Magic Kid
En aldeles fremragende låt fra en Hayes Carll som har fått livet snudd opp ned de siste par årene. “The Magic Kid” er helt der opp i Guy og Townes ligaen.

2. Robbie Fulks – Alabama At Night
Nominert til Grammy for Best American Roots Song.

3. Richmond Fontaine – I Got Off The Bus
Willy Vlautin fortalte meg personlig om deler av historien og bakgrunnen for denne låten.

4. Sugarfoot – Waiting For The Mountain To Fall Apart
I anmeldelsen skrev jeg “Årets norske musikkøyeblikk uansett sjanger? Jeg mener det, det lar seg ikke gjøre særlig bedre enn dette, «Waiting For the Mountain to Fall Apart» er albumets definitive høydepunkt.”

5. Drive-By Truckers – Baggage
En sterk låt om mental helse skrevet på direkten da Patterson Hood fikk høre om Robin Williams sin bortgang.

6. Aaron Lewis – Whiskey and You
Grammyvinner Chris Stapleton har skrevet denne. Aiai… så vakker countrymusikk kan være når utført riktig.

7. Son Volt – Back Against The Wall
Ingen skriver låter som Jay Farrar. Dette er første ordentlige smakebit fra 2017 albumet Notes of Blue.

8. Jack Ingram – I’m Drinking Through It
Jack Ingram overrasket alle i 2016 med sitt glimrende album Midnight Motel. Denne låten traff kanskje aller best hos både meg og mange andre.

9. Becky Warren – Call Me Sometime
For en dame og for en låt! DoD Session filmet i Nashville fikk Rune også med seg hjem i kofferten.

10. Joe Purdy – Kristine
Purdy dukket opp de fleste sin radar veldig sent på året, men for noen låter og for en plate han har laget.

11. Luke Bell – The Bullfighter
Klassisk og ekte country slik det kan og bør og skal og må gjøres. Alltid!

12. Big Shoals – Only Queen
Det er når du minst venter det at du finner de vakreste perlene. Big Shoals overrasket de aller fleste med sine mange gode klassiske alt-country låter. “Only Queen” er min favoritt fra et råsterkt album.

13. Stray Birds – Third Day In A Row
Harmonier, arrangementer og melodilinjer som tåler gjenbruk i bøtter og spann. Stray Birds gjør dette bedre enn de aller fleste.

14. The Late Great – Seven Bright Seas
Som jeg har sagt tidligere, kanskje den beste norske låten som er utgitt siden jeg gikk på barneskolen.

15. Western Centuries – The Long Game
Årets Doug Sahm moment? På en av årets plater! I hvert fall det øyeblikket som melodisk og rytmisk har minnet meg aller mest om Sir Douglas kvintetten.

16. Parker Millsap – Heaven Sent
Stjerneskuddet Millsap leverte en heller midt på treet skive som den vanskelige andreplata, men denne låten traff fullstendig midt i blinken.

17. Sara Watkins – Move Me
Fantastiske Sara Watkins, hele platen hennes er strålende og jeg kan ikke noe for at jeg elsker stemmen hennes. Den kommer også til sin rett på “Move Me”.

18. Zachary Lucky – Everywhere A Man Can Be
Fra Canada store sletter kom lyden av Zachary Lucky og hans fantastiske stor melodier om reiser og tilstedeværelse.

19. Darrell Scott – Down To The River
En gammel låt som endelig ble utgitt. Og hvilken låt! Klassisk Darrell Scott.

20. Marlon Williams – Dark Child
Det er vel bare det å si at jeg gleder meg nesten hemningsløst til neste Marlon Williams plate. For noen sanger den gutten skriver!

 

De femti beste internasjonale albumene 2016

Min høyst personlige fasit over de femti beste internasjonale albumene innen folk, country, americana, rootsrock, whatever… kall det hva du vil bare det låter bra. Listen er et destillat av de nærmere 250 internasjonale albumene som var på releaselista for 2016. For mine lister er det alltid utgivelsesdato i opprinnelsesland som gjelder. Kommersielle idiotpåfunn som “Europa-release” tas aldri hensyn til. Er det utgitt, så er det utgitt!

DBT viste at det er mulig å lage rock med et politisk og aktuelt budskap mot det var strømmen i det amerikanske folket. Spørsmålet er om dette betyr noe for bandets status, selv sier de at de ikke bryr seg. Og Europa gleder seg til visitt fra Patterson og Cooley i mars.

Robbie Fulks er altså Grammy-nominert for sitt album fra i år. Det sier vel egentlig det meste om hvor bra Upland Stories er. Mange ville kanskje trodd at Richmond Fontaine, som vant redaksjonens felles albumkåring, skulle vært høyere oppe på listen, men jeg mener den ikke er så jevnt god som de aller beste. Sjekk hele listen da!

DBT_AmericanBand_Cover1 Drive-By Truckers – American Band
2 Robbie Fulks – Upland Stories
3 Western Centuries – Weight Of The World
4 Sturgill Simpson – A Sailors Guide To Earth
5 Sara Watkins – Young In All The Wrong Ways
6 Big Shoals – Hard Lessons
7 Jack Ingram – Midnight Motel
8 Austin Lucas – Between The Moon and The Midwest
9 Hayes Carll – Lovers and Leavers
10 Richmond Fontaine – You Can’t Go Back If There’s Nothing To Go Back To

 

Scott nolan 3 (2)11 Becky Warren – War Surplus
12 Margo Price – Midwest Farmers Daughter
13 Caleb Caudle – Carolina Ghost
14 Bonnie Whitmore – Fuck With Sad Girls
15 Stray Birds – Magic Fire
16 The Cactus Blossoms – You’re Dreaming
17 Aaron Lee Tasjan – Silver Tears
18 Zachary Lucky – Everywhere A Man Can Be
19 Scott Nolan – Silverhill
20 Grant-Lee Phillips – The Narrows

 

wild stab westerberg_the i dont cares21 Marlon Williams – Marlon Williams
22 Darrell Scott – Couchville Sessions
23 BJ Barham – Rockingham
24 Lydia Loveless – Real
25 Blackberry Smoke – Like an Arrow
26 Joe Purdy – Who Will Be Next
27 The I Don’t Cares – Wild Stab
28 Brent Cobb – Shine On Rainy Day
29 Earls of Leicester – Rattle & Roar
30 Girls Guns and Glory – Love and Protest

 

willie sugarcapps paradise art31 Caleb Stine & The Brakemen – Time I Let It Go
32 Two Cow Garage – Brand New Flag
33 Jamestown Revival – The Education of a Wandering Man
34 Dori Freeman – Dori Freeman
35 Willie Sugarcapps – Paradise Right Here
36 The Handsome Family – Unseen
37 Luke Bell – Luke Bell
38 Brandy Clark – Big Day In A Small Town
39 Parker Millsap – The Very Last Day
40 Brad Armstrong – Empire

 

LeBlanc_Cautionary_Album41 Justin Wells – Dawn In The Distance
42 Chuck Ragan – The Flame In The Flood
43 Chris Robinson Brotherhood – Anyway You Love We Know How You Feel
44 Billy Bragg & Joe Henry – Shine A Light: Songs From The Great American Railroad
45 Tim Easton – American Fork
46 Dylan LeBlanc – Cautionary Tale
47 Cave States – True Life
48 Sarah Jarosz – Undercurrent
49 Sadler Vaden – Sadler Vaden
50 Mark Erelli – For A Song

 

Mine hundre favorittlåter fra 2016 – Spotify

Her finner du selvsagt de tjue som er nevnt over + 80 låter til fra 2016 som jeg har likt spesielt godt fra årets beste plater.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here