Da den mest omtalte produsenten av amerikansk tradisjonsmusikk de siste årene fikk følgende oppfordring; ‘You should make a concept record,’ – da gikk det kun få sekunder før tanken fikk feste i hodet til Dave Cobb og jobben med å planlegge konseptalbumet som er ute denne uken, og som bare heter Southern Family, startet umiddelbart.

“I kind of giggled about it for a second. But, then I thought, man, wouldn’t it be amazing to have all my friends on one record and really find a common thread? Southern Family, about their mothers, grandparents, kids, siblings, these detailed stories about how they grew up and their families and the things that make them who they are.”

Det er akkurat dette albumet handler om, tradisjoner og vennskap, familie og tro og håp. Mest av alt handler albumet om å fortelle historier om sterke familiebånd i storfamilier i god sørstatlig tradisjon. Albumet viser verden for øvrig hvilken enorm kulturell kraft som finnes i denne delen av USA. Artistene her i fra er trolig ikke spesielt mer talentfulle enn andre, men de har en vilje til å lykkes som er helt uten sidestykke i verdenssammenheng. Albumet har til hensikt å samle alle disse artistene som er med her på et og samme album – nærmest så de framstår som en stor familie. Artistene som bidrar på albumet er Cobb sine nærmeste musikervenner og de er alle stolte tradisjonsbærere av tidløs sørstatskultur.

“Selfishly, I wanted Chris Stapleton to be on the same record as Jason Isbell”

Av og til utvikler det seg et musikkmiljø i en by som påvirker hele verden, noe som skjer akkurat bare her og nå. Dave Cobb mener at Nashville sin påvirkning aldri har vært større enn den er nå. Kanskje har han rett? Med unntak av det ekte familiemedlemmet, fetter Brent Cobb, Holly Williams og Shooter Jennings, som alle tre bidrar på albumet, så er resten av denne gjengen enten Grammy-vinnere eller nominerte ved en eller flere anledninger. 

“This really encapsulates Nashville right now. There’s something to it. There’s something in the air. There’s a lot of great things about Nashville. There’s something here that doesn’t exist anywhere else in my lifetime. I’m sure this happened in London in the ‘60s and California in the ‘70s and maybe New York in the late ’50s or early ‘60s. But I think, right now, Nashville is the home of music.”

Så hvordan låter dette albumet da? Det starter med John Paul White, født i Muscle Shoals, Alabama og den ene halvdelen av den allerede legendariske duoen The Civil Wars. “The Simple Song” som åpningslåt er både melodisk og emosjonelt stikk i strid med all fornuft. Tårekanalene opplever et utilbørlig press før albumet har snurret ferdig åpningslåten.

Heldigvis blir vi “reddet” av Jason Isbell som med “God Is A Working Man” setter skapet på plass og forteller om hardt arbeidende menn fra sørstatene og deres religiøse overbevisning, absolutte integritet, gode dømmekraft og oppofrende arbeidslyst. Klassisk Isbell, en låt som like så godt kunne vært å finne på hans masterpiece, Southeastern. 

“My Grandpa was a preacher, the pentecostal kind, and they take the Lord so seriously, you think they’d lost their mind, they pray out loud and speak in tongues and some might take up snakes, but my Grandpa was a working man, he never took a break”

Brent Cobb er navnet på fetteren til Dave Cobb. Brent sendte for over ti år siden sine demoer til sitt søskenbarn, som han plutselig hadde funnet ut at jobbet i musikkbransjen i Los Angeles. Det gikk så ikke lang tid før Brent tok turen over til vestkysten og fikk for første gang jobbe i studio sammen med Dave. Et godt familievennskap utviklet seg i voksen alder og Brent og Dave er det ene biologiske beviset på ‘The Southern Family’ på dette albumet. Det andre er ekteparet Stapleton, Chris og Morgane, som litt overraskende har valgt å gjøre en versjon av “You Are My Sunshine”, noe de for øvrig gjør helt brilliant og ganske uventet annerledes og fint med Morgane som hovedvokalist.

Noen låter faller man øyeblikkelig for, “Sweet By and By” av Miranda Lambert er en slik. Det virker som Miranda Lambert finner seg veldig godt til rette under produsenten Cobb sitt regime, for dette låter bedre enn det meste hun har gitt ut tidligere i karrieren. Selv spiller Cobb gitar på samtlige låter på plata og kanskje er han aller best på akkurat denne låta. Selv om Lambert er en av Nashvilles aller største stjerner har hun ved flere anledninger uttrykt sin store begeistring for flere av de beste americana og independent-artistene i Nashville og i Sørstatene for øvrig. Blant annet har John Moreland har fått sin porsjon med velfortjent ros fra Lambert.

southern-family-coverjpg-d76d171e59b9264eSelv er Lambert hodestups forelsket i en av de andre bidragsyterne på albumet, den hvite soulprinsen Anderson East. Foreløpig ikke så kjent for allmenheten, men det blir det nok en forandring på om kun kort tid. For makan til groove i lyden av låten “Learning”, og makan til trøkk i stemmen til en hvit mann som Anderson East har, det skal man virkelig lete lenge etter! Om hans lille gjennombrudd kom i fjor med albumet Delilah og låten “Satisfy Me”, så kommer gjerne hans store i år med “Learning”.

Selveste Holly Williams blir nærmest et lite antiklimaks der hun gir alle et puste- og tenkerom etter at East tok pusten fra oss alle i låten før. Akkurat slik Jamey Johnson og Zac Brown også har vært et aldri så lite hvileskjær tidligere på albumet. Alle tre gjør sakene sine utmerket og låtene holder mål, men de når ikke helt opp til toppene på dette albumet. Når Grammyvinnende låtskriver Brandy Clark tar over etter Williams med sin egen låt “I Cried”, da senker roen seg fullstendig over både denne lytteren og over albumet. En enkel og veldig vakker countrylåt, trolig en av de aller fineste vi får høre dette året. Det handler fortsatt om familie.

Shooter Jennings kliner til så det rister i både vegger og tak når han spør om “Can You Come Over?”. For første gang på lenge er Shooter tilbake med full pakke sørstatsrock og en låt som det virkelig lukter svidd av. Jeg tror ikke jeg kjenner noen Shooter-fans som har noe imot om han gjør et helt album som dette.

Avslutningen av Dave Cobb’s ‘Southern Family’ Compilation er det Rich Robinson som står for og det spørs vel om ikke et av årets øyeblikk på musikkfronten herved er kåret. Den gamle ringreven fra The Black Crowes gjør det enkelt, et kor, en gitar, hender som klapper, resultatet er en gnistrende blanding av rock og gospel og hvis man lukker øynene i de fem minutter og førti sekundene som låten varer, da vil du sannsynligvis se foran deg alt du har hørt og lest om det sørlige USA.

Konseptalbum, samlealbum, eller hva man nå skal kalle dette? Det er faktisk rom for slike utgivelser som Dave Cobb’s Southern Family Compilation. Spesielt når de blir levert av fremtidens talenter innen sjangrene som ruler i den delen av verden og når sluttresultatet er av en slik karakter som vi blir presentert for her. Flere av disse artistene bobler rett under overflaten til å bli fremtidens heteste artistnavn i sin sjanger. Tidløs tradisjonsmusikk innpakket i Cobb sin produsenterfaring, han har definitivt fått det aller beste ut av disse artistene til sitt familieprosjekt.

Albumet har releasedag i morgen 18.mars, men som du ser under har de sluppet en del av låtene på både YouTube, Spotify, Soundcloud og en del andre kanaler.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here