Floridabandet Big Shoals er ute med sitt andre album, Hard Lessons. Hva slags lekse de lærte av debutalbumet fra 2014 er litt uvisst, for Still Go On var et glimrende album som jeg personlig plasserte på 30. plass over årets beste album ved årsoppsummeringen. I etterkant av det albumet dro Big Shoals ut på veien og varmet opp for kjente bloggfavoritter som Patterson Hood, James McMurtry, American Aquarium og Cory Branan.

Men Hard Lessons klatrer garantert enda et par trinn steg opp på stigen, for dette er det definitivt beste og aller mest typiske alt.country albumet jeg har hatt på spilleren i hele 2016. Noe har de altså lært, bandet har rendyrket det beste av sounden sin fra forrige album til nær perfeksjonisme innen stilarten på denne plata. Dette låter slik jeg personlig elsker amerikansk musikk. Lyden av Hard Lessons sender tankene mine til band som Isbells 400 Unit, av og til litt klassisk Reckless Kelly, noen ganger hører vi Drive-By Truckers og jammen dukker det ikke opp en låt som minner om Pettys Heartbreakers.

big shoals coverDette er med andre ord musikk som har lite på vanlige countrylister å gjøre, men det forteller heller ikke veldig mye om plata om man bare kaller den for ei rockeplate. For å prøve å utdype litt så er dette en blanding av melodidreven klassisk alt.country og amerikansk rock med til tider en helt brilliant pedal steel, Todd Beene fra Glossary sørger for det. Vi hører et band som leverer en sjangertypisk vegg av riff og hooks og twang og ikke minst et dypt personlig preg av sørstatlig liv og lære i linjene og i melodiene.

Bandet som består av Lance Howell, Jacob Riley og Michael Claytor har med dette albumet levert en av årets mest solide søknader for å skaffe seg den posisjonen og oppmerksomheten som behøves for å overleve som band i den ville jungelen det er der ute. Bandet har med sine to strålende album gitt seg selv muligheten til at turnelista bør være fullbooket i lang tid framover.

“I’ve been wasting all my nights, singing songs nobody knew,
I’ve been burned by the neon lights, I’ve been swallowed by the smoke”

“Only Queen” handler om å komme hjem og ta tilbake tronen i sitt eget liv. Men det er et stort spørsmål om når i låten, det er trolig for tidlig for Lance Howell til å roe seg ned og “flytte hjem”. Det er for mye ugjort langs veien med Big Shoals, de har jo nettopp startet på den reisen. I neste låt, “You Ain’t Nothing Like The Girls Back Home”, synger Howell om damene han møter langs veien og legger ikke skjul på at han elsker det livet med alle sine utfordringer og overraskelser. Et forrykende tre-minutters tordenvær av en låt!

I nydelige “Union Sun” fremstår Howell og bandet mer slik vi er vant med å høre Joe Pug jobbe seg gjennom sine låter. En gnistrende historie om all tvil og frykt som raste gjennom kroppen til en hver tapper soldat som måtte ut i dramatiske slag under den amerikanske borgerkrigen.

Det er bare å la seg rive med når man hører hvordan den typiske sounden av moderne sørstatsinspirert americana og rock kommer til overflaten i “Losing Hand” og avslutningssporet “The Way It Goes”. Begge låtene minner sterkt om noe Isbell kunne ha gjort sammen med sitt band.

Dette er en energipakke av et album fra start til slutt dette og Lance Howells låtskriving og komposisjoner fremstår som en bunke av det ypperste av både melodier og tekster som er utgitt så langt i år. Hard Lessons viser tydelig tilhørighet, så vel musikalsk som geografisk.

Hard Lessons er et album som selvsagt fortjener all oppmerksomheten det kan få. Den må karakteriseres som både spesielt anbefalt og obligatorisk kjøp i 2016 og den kommer garantert til å havne høyt på listen over årets plater. I hvert fall blant redaktørene til Dust of Daylight. Det har vi allerede klart å enes om.

Kjøp albumet  –  Big Shoals

Forrige artikkelIn the name of country music – Matt Patershuk
Neste artikkelLangt til skogs med tre blad Bondesson
Jan Eiesland
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here