Basert på singlene som er gitt ut fra The Late Great tidligere dette året, og ikke minst den hypen som har fulgt i sosiale medier i kjølvannet av disse, så var forventningene skrudd himmelhøyt over mønehøyde for min del til debutalbumet fra Tromsøs nye yndlinger, The Late Great.

Bandet består av låtskriver og frontmann Tor Thomassen, leder av hele sulamitten. Ottar Tøllefsen er med på trommer, John Lupton på perkusjon, Ariel Joshua på bass, Erik Nilsson på tangenter og Stian Grønbech på gitar. Bandet har gjort noen sagnomsuste liveopptredener og den første singelen, “A Young Lover’s Dream”, er avspilt hundretusenvis av ganger på strømmetjenestene.

Ved første gjennomlytting av Songs From The 21st Century slår det meg at forventningene kan ha spilt meg et puss, slik de ofte gjør når man venter på noe godt. Jeg får ikke det helt store ut av albumet på første runden. Heldigvis bedrer det seg både på andre og tredje runde og videre, og jeg kan allerede nå avsløre at jeg liker albumet og at det er både et flott og solid debutalbum The Late Great har laget, men jeg må innrømme at jeg ikke fant alle låtene like spennende.

Men siden vi i Dust of Daylight liker best det som er positivt med musikk, velger vi i det minste å trekke fram det som glitrer og funkler og bråker slik det skal på denne platen. Thomassen som synger så hjerte svulmer og halsen vrenger seg og blottlegger dermed sin egen hengivne dedikasjon for bandet og låtene på albumet. Det er en av hovedfaktorene for at bandet i en stor grad har lyktes, eierskapet og hengivenheten til musikken og låtene er tydelig å høre.

lategreat coverDet starter med disse to singlene som allerede har vært ute en stund. “A Young Lover’s Dream” var først ute og er først ute på plata. Denne 60-talls folkrock låten som det vel ikke har vært laget maken til siden nettopp 60-tallet. For ikke å snakke om “Seven Bright Seas”, kanskje den mest fengende norske låten jeg har hørt siden jeg gikk på barneskolen. En helt strålende åpning på et debutalbum, og hadde resten holdt samme standard, da hadde vi snakket en norsk klassiker på høyde med de aller beste.

Ingen må tro at resten er dårlig eller at dette er noe slags venstrehåndsarbeid eller lignende. Det er bare det at singlene var alt for gode og når man da setter de to først på albumet og med den hypen bandet i tillegg har fått, da blir det krevende å få resten til å passe inn med forventningene.

Låter som “Gold On Our Minds”, “New Morning, New Moon” og den brutalt gode avslutningen med “Nighttime Diamonds”, holder så absolutt høy klasse at de ligger ekstremt tett opp mot åpningen av plata i kvalitet. Spesielt “New Morning, New Moon” er hinsides bra og forteller oss vel temmelig presist at The Late Great sitt potensiale innen enda mer gitardreven rock er langt større enn den folky siden som vi egentlig bare får høre komme til sin fulle rett i åpningssporet.

På “Gold On Our Minds” er det først og fremst melodien som umiddelbart treffer blink og ikke minst instrumentbruken. Lyden og bruken av fela er helt uimotståelig og perfekt utført, den minner meg om noe Lisa Germano gjorde på plater en gang på 80-tallet. I det store og det hele er det lite som minner om sanger fra det 21. århundre på denne platen, til tross for tittelen.

Avslutningen er kanskje like sterk som innledningen, her kan man mistenke bandet for å forsøke å lete etter mystikken som fantes i de mørkeste og mest dramatiske låtene til Townes van Zandt. For eksempel “St. John the Gambler” og “Rake”, som er de to som først dukker opp i tankene når man hører lyden av “Nighttime Diamonds”. Jeg mistenker frontmann Thomassen for å ha et godt øye til akkurat den delen av musikkhistorien, og jeg blir heller ikke spesielt forundret om bandnavnet har noe med Townes å gjøre.

Songs From The 21st Century er et meget solid norsk folkrock plate anno 2016, men at bandet har mer enn et bein i forrige århundre er udiskutabelt og at de har enda mer å gå på og by på er også like udiskutabelt. Det er bare å stole på egne kvaliteter, det som vises på de låtene jeg har nevnt er mer enn solid nok til å bygge videre på. Tor Thomassen og bandet hans er sannsynligvis noen av de mest talentfulle folkene vi har her i landet og det er bare de selv som setter begrensinger på hvor langt dette kan nå.

Albumslippekonserter:
Fredag 20. mai på Driv i Tromsø
Lørdag 21. mai på Pokalen i Oslo

 

Forrige artikkelAmy Helm – Didn’t It Rain
Neste artikkelFredagsvideo: Guy Clark – Old Friends
Jan Eiesland
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here