fbpx
Forsiden Alle poster Årslister Årets Norske Album 2016

Årets Norske Album 2016

Da er endelig den deilige førjulstiden med alle oppsummeringene av alt vi har både sett og hørt og lest i løpet av året som er gått her. Her i Dust of Daylight redaksjonen gjør vi som i fjor og gir dere samlede lister over de beste norske og de beste internasjonale albumene. Vi skal presentere vår fasit over de 50 beste internasjonale albumene innen det segmentet og sjangere vi vanligvis skriver om. I tillegg skal vi som overskriften forteller, kåre årets 20 beste norske album 2016.

2016 har vært et fremragende år for norsk musikk, og kanskje spesielt for engelskspråklig og americana- og countryinspirert musikk. Mye er takket være noen få ildsjeler, både artister, produsenter og labels, som brenner for å gi ut denne typen musikk til hele folket. Forhåpentligvis fortsetter den gode trenden og alle disse fortsetter å være inspirert og engasjert, spesielt nå som vi ser av Grammynominasjonene for 2017 at alt er mulig. Go Sturgill & Robbie!

Men, tilbake til Norge og til våre favorittalbum for 2016. Året har rett og slett vært så bra at vi har omtalt hele 17 av 20 album her dette året. Det er rett og slett ny rekord og nok et bevis på at det spirer og gror av rette sorten tilskudd til musikkbransjen i hele Norges land.

Så til listen, og hvis du ikke vet hvilke vinylplater og cd’er du skal sette på ønskelisten eller legge under treet etter dette, da kan vi trolig ikke hjelpe deg. Sjekk ut i nedstigende rekkefølge, Norges 20 beste album fra 2016, med lenker til våre anmeldelse, strømming og vinyl/cd-kjøp der det er mulig. Det var meget jevnt mellom de tre øverste underveis i opptellingen, men det vippet til slutt i retning av et band som vi må kunne si har levert et av de beste norske “americana”-album noensinne. God fornøyelse!

19. Anders Dahlberg – Dancing With Stars

Anders DahlbergDancing With Stars har blitt en generøs maktdemonstrasjon av en debutplate. Dahlberg har brukt tid på å plukke ut akkurat de riktige låtene fra det jeg antar er et særdeles rikholdig arkiv. Han har funnet sin egen stemme og sin egen musikalske form, og sammen med Knut Hem og resten av musikerne på denne platen så har de rett og slett truffet blink. Jeg elsker denne platen! (Rune Letrud)

SpotifyAnmeldelseVideopremiere – Kjøp CD (FB Anders Dahlberg)

19. Lucky Lips – Coming Home

coming home lucky lipsComing Home er definitivt et mer elektrisk album enn de tidligere utgivelsene til bandet, men produsent Bror Forsgren har ikke eksperimentert bort mer enn at plata havner i country/americana sjangeren. Det kan virke som kombinasjonen av å få lov til å briljere både med mandolin og banjo over andre tema og melodilinjer enn typisk bluegrass passer dette bandet helt utmerket. Spilleglede er et stikkord. Jeg tror oppriktig at Lucky Lips elsker det de holder på med. (Jan Eiesland)

SpotifyAnmeldelse – Kjøp Vinyl (Big Dipper)

18. The Late Great – Songs From the 21st Century

lategreat coverDet hele starter med disse to singlene som allerede har vært ute en stund. «A Young Lover’s Dream» var først ute og er først ute på plata. Denne 60-talls folkrock låten som det vel ikke har vært laget maken til siden nettopp 60-tallet. For ikke å snakke om «Seven Bright Seas», kanskje den mest fengende norske låten jeg har hørt siden jeg gikk på barneskolen. (Jan Eiesland)

SpotifyAnmeldelseVideopremiere – Kjøp Vinyl (Big Dipper)

17. The Northern Lies – White Desert Blues

Northern Lies White Desert BluesVi rakk ikke å anmelde dette albumet i løpet av året som har gått og det er veldig trist på flere vis. Vi skulle gjerne fortalt frontmann og låtskriver Henry Johnsen hvilken fantastisk bra plate han og bandet hadde laget før han tapte kampen mot kreftsykdommen og gikk bort på novembers siste dag. White Desert Blues er musikalsk testament fra en stor musiker og et meget bra album fra et glimrende norsk band.

SpotifyEgon Holstads minneord til Henry Johnsen (iTromsø) – Kjøp Vinyl (Big Dipper)

16. Darling West – Vinyl and a Heartache

Darling West DigitaltCoverAndreplata til Darling West har rett og slett alt. Herlig vokal, vakre harmonier, nydelige melodier, gjennomført gode tekster, krystallklar produksjon og det låter ærlig talt som en plate laget av amerikanske artister med én fot i Virginia eller Nord Carolina, og én fot i East Nashville – inspirert av Gillian, Emmylou, Sturgill og Jason – og produsert av Dave Rawlings. (Rune Letrud)

SpotifyAnmeldelse – Videopremiere – Kjøp Vinyl (Big Dipper)

15. Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars – Gospel For Non Believers

olav larsen gospelOlav vet hvor mye fantastisk musikk som er blitt laget på grunn av religion. I denne kunnskapen finnes det også en uendelig stor kjærlighet til gospel, country og bluegrass. Olav og bandet øser av denne kjærligheten på hvert eneste sekund av Gospel For Non-Believers. Min påstand er enkel og grei; det er ingen andre som en gang er i nærheten av å lage slik musikk som Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars i Norge. (Jan Eiesland)

SpotifyAnmeldelseVideopremiereKjøp Vinyl (Olav Larsen)

13. Tom Roger Aadland – Blondt i Blondt

aadland bibAadland klarer med utgangspunkt i originalen til Dylan og en suveren oversetterpenn, det lille mesterstykket det er å gjøre disse låtene på nynorsk interessante for de alle fleste. Ikke bare kan man relatere til norske forhold i låtene, gjenkjennelsefaktoren er så stor, spesielt hvis man er spesielt Vestlending, at disse låtene fort kan bli allemannseie i landsdelen. (Jan Eiesland)

SpotifyAnmeldelseKjøp Vinyl (Big Dipper)

13. Stein Torleif Bjella – Gode Liv

gode liv bjellaStein Torleif Bjella er tilbake med sitt fjerde album i Gode Liv og selv om han har fått nye krefter i produsentstolen er det et umiskjennelig preg over albumet denne gangen også. Samtidig tilfører nye musikere og ny produsent noe ekstra, Bjella viser fram en av de mange sidene ved seg selv og musikken sin. Noen syntes det ble litt enkelt, noen elsket det. Uansett hvilken kategori man havner i, kommer man ikke utenom at mannen er en stabil leverandør av ekstremt solide norskspråklige plater.

SpotifyKjøp Vinyl (Big Dipper)

11. Paal Flaata – Come Tomorrow; Songs of Townes van Zandt

paal flaataMannen med den store stemmen i norsk musikk, Paal Flaata fra Midnight Choir, er ute med sitt tredje “Songs of…”. Etter å ha tatt for seg Chip Taylor og Mickey Newbury, er det denne gangen duket for selveste sjefssongwriteren Townes van Zandt. For alle Townes-fans gir dette selvsagt mening, svært få kan tilføre Townes’ sine melodier noe som helst, men Flaata gjør et meget hederlig forsøk. Avslutningen med “Snow Don’t Fall” er aller best, mørk, naken og lengtende. Akkurat slik den er ment å være.

SpotifyKjøp Vinyl (Big Dipper)

11. Dingus – Dingus

dingus covVi kan gjerne kalle musikken til Dingus for alt.country eller americana, men fakta er at bandet lager melodier som ikke kan settes i bås, selv om de benytter seg av en instrumentpalett som er vanlig i countrylandskapet. Dingus lager melodier med ordentlig fengende melodilinjer, kanskje ikke spesielt revolusjonerende, men du verden så gnistrende smart kommet på og dobbelt så fint utført. (Jan Eiesland)

SpotifyAnmeldelse – Kjøp Vinyl (Big Dipper)

10. Signe Marie Rustad – Hearing Colors Seeing Noises

signe_marie_rustad_coverRustads aller viktigste våpen er hennes imponerende stemme. Med største presisjon og nøyaktighet treffer hun med alt i sentrum av målet det siktes mot og med aller største naturlighet flyter det engelske språket bedre fra Rustads tunge enn det gjør hos de aller fleste andre norske artister.
(Jan Eiesland)

SpotifyAnmeldelseKjøp Vinyl (Big Dipper)

9. Oliver Hohlbrugger – The Choirboy

Oliver Hohlbrugger The ChoirboyOm man tok David Lynch sin Blue Velvet og blandet den med en av Jean Pierre Jeunets klassiske filmer – Delicatessen og De Fortapte Barns By, så er det stemningen og bildene som dukker opp i hodet mitt når Hohlbrugger så vakkert danser seg gjennom disse 9 låtene. (Rune Letrud)

SpotifyAnmeldelseKjøp Vinyl (Tigernet)

8. Johnny Red & The Prayerhouse – People Nothing More Than Clay

Johnny Red and the prayerhouse peopleDet er sjelden jeg føler meg så filleristet etter å ha hørt en ny plate. Johnny Red & The Prayerhouse People blander vestlandske og amerikanske tradisjoner og lager en maktdemonstrasjon av en plate som vil bli stående som et av årets aller aller beste album.
(Rune Letrud)

 

SpotifyAnmeldelseKjøp Vinyl (Big Dipper)

7. Levi Henriksen & The Babylon Badlands – Det Beste Bandet i Himmelen

levi cover artHer er det spor av Heartlandrock og New Wave, litt Tom Petty, Ry Cooder og Pretenders. Men best av alt, dette låter akkurat slik Levi Henriksen & Babylon Badlands skal låte. Rock på norsk på sitt beste. Tekstene er så litterære som bare Henriksen kan skrive. Ingen skriver rockelåter om bygda bedre enn han. (Rune Torsteinsen)

SpotifyAnmeldelseKjøp CD (FB Levi Henriksen)

5. Carsten Cesh Holt – Mundania Street

Mundanian Street Forside«Welcome this Land of Milk and Honey» synger han på platens avslutter «Ramblin’ Heart» som er en skjør vakker ballade med countrypreg. Vel, jeg omskriver og sier «Welcome to This Record of Milk and Honey» og mener at liker du pop og rock med amerikanske undertoner så er «Mundania Street» det smarteste platekjøpet du kan gjøre i 2016. (Terje Hanstad)

SpotifyAnmeldelseKjøp Vinyl (Big Dipper)

5. Benny Borg – Den Største Reisen

Benny_Borg_coverBenny Borg har laget sin foreløpig sterkeste plate. Vi har fått vår egen «Man in Black». Så full av kraft, full av varme og full av håp. Og samtidig så personlig og intim at vi nesten føler at vi trenger oss på. Men bare nesten. For Benny har valgt å dele dette med oss, og vi tar imot med åpne armer. (Rune Letrud)

SpotifyAnmeldelseKjøp CD (Platekompaniet)

4. Mighty Magnolias – Somewhere North Of Nowhere

Mighty Magnolias Somewhere North of NowhereSomewhere North Of Somewhere er alt vi hadde håpet på og litt til. Det er veldig tydelig at bandet har gjort et godt valg ved å ta med seg instrumentene sine og inntatt Snaxville Studios, for produsent Amund Maarud og tekniker Henrik Maarud har gitt dem egenart og en sound vi slettes ikke er bortskjemt med her hjemme.
(Rune Letrud)

SpotifyAnmeldelseKjøp Vinyl (Big Dipper)

3. Paul Henriksen – Time To Grow Wings

Paul Henriksen - Time To Grow WingsPaul Henriksen debuterer med Time To Grow Wings, der han sammen med produsent Rune Berg og et knippe av våre ypperste musikere har begått en liten perle av en plate. Det er noe med fraséringen i måten Henriksen synger på. Henriksens dype kjærlighetsforhold til Townes van Zandt er veldig tilstede i tekster og lydbildet, og det er tydelig at han legger sin sjel i tekstene som presenteres på denne platen. (Rune Letrud)

SpotifyAnmeldelseKjøp Vinyl (Big Dipper)

2. Sugarfoot – Different Stars

coverArtAlbumet er en regelrett oppvisning i countryrock anno 2016 med røttene godt plantet i historien med band som Greatful Dead, Flying Burrito Brothers og New Riders of the Purple Sage som kanskje de mest opplagte inspirasjonskildene. Like fullt har bandet også sine mer moderne øyeblikk der uttrykket er inspirert av vestkystrock á la Jonathan Wilson og hint til Jeff Tweedy’s Wilco. (Jan Eiesland)

SpotifyAnmeldelseKjøp Vinyl (Big Dipper)

1. Jack Stillwater – The Farmer Trilogy

Jack StillwatersThe-Farmer-TrilogyAlle delene er altså spilt inn i Athletic Sound i Halden, og produksjonen har hele veien vært suveren. Vi snakker så definitivt om et legendarisk studio som bare har blitt mer legendarisk med The Farmer Trilogy. Jeg vet at dette albumet kommer til å følge med resten av livet, og det er godt å tenke på. Terje Espenes og Jack Stillwater har gjort en så formidabel jobb at skiva vil stå som noe av det fineste som er gjort innen americanasjangeren her i landet til evig tid. (Johnny Wilhelmsen)

SpotifyAnmeldelse Farmer Trilogy pt. 1Farmer Trilogy pt. 2Farmer Trilogy pt. 3Kjøp Vinyl (Big Dipper)

Forrige artikkelRobbie Fulks og Sturgill Simpson nominert til Grammy
Neste artikkelÅrets Internasjonale Album 2016
Jan Eiesland
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

3 COMMENTS

  1. Hvis jeg hadde bare vist om bloggen her og hadde sent inn min siste skive … The Meeting of the Waters.! Etter det anmeldelser fra utlandet sier .. det eer en stor sjans at den ville havnet på listen. But alas, you haven’t even heard it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here