fbpx
Forsiden Alle poster Americana Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars – Gospel For Non-Believers

Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars – Gospel For Non-Believers

Prosjektet til Olav Larsen fra 2012, som var tenkt å skulle bli tre EP’er med The Hank W. Rodgersons Gospel Experience, ble lagt på hyllen etter den første EP’en, Shine A Light, av grunner vi ikke kjenner, men den rakk å gjøre et solid inntrykk og forventningene til fortsettelsen var store. Så kom en intens periode med hovedbandet The Alabama Rodeo Stars, med ny plate og studioarbeid, i tillegg til at det vanlige livet gikk sin gang. Hank W. Rodgersons Gospel Experience ble mer eller mindre borte som bandprosjekt.

Olav glemte uansett aldri låtene og det har nok plaget han at det musikalske prosjektet aldri ble fullført. Heldigvis har Larsen sitt eget superband i The Alabama Rodeo Stars (TARS) som var mer enn villig til å bli med Olav på “galskapen jeg driver på med”, i følge han selv. Fem tidligere utgitte låter fra tiden med Hank W. Rodgersons Gospel Experience finner vi igjen i ny musikalsk oppkledning med The Alabama Rodeo Stars, og med sju nye låter i tillegg har vi nå fått et komplett sekulært gospelalbum. Trolig det eneste i sitt slag utgitt på denne siden av Atlanteren.

Jeg er stolt over sangene og for meg handlet det om liv og død! Disse låtene måtte perfeksjoneres og gis ut slik at jeg kan komme meg videre! – Olav Larsen

Olav henter sin inspirasjon til låtene fra både det vi kaller countrygospel og det som på folkemunne blir kallet ‘Black Gospel’. Kanskje er det countrygospelen som ligger Olav sitt hjerte aller nærmest og de fleste låtene på plata ligger kanskje tettest opp mot den retningen. Men jeg skriver bare kanskje fordi jeg vet ikke, og fordi Olav lager sine egne gospellåter slik han tenker at gospellåter skal låte. Det har ikke bare med melodi og rytme og koring å gjøre, men synd og forlatelse, glede og fortvilelse, tvil og tro, håp og drømmer har en stor plass i musikken til Olav.

albumart

Olav Larsen er selv en feinschmecker når det kommer til foretrukne artister og låter han lytter på. Det skaper selvsagt store utfordringer når man brenner så varmt for å lage egen musikk slik Olav gjør. Det settes en høy standard til på nivået han og bandet ønsker å være på, både når det gjelder låtskriving og fremførelse. Høye mål gir da også noen ganger ekstreme resultater og Gospel For Non-Believers er et definitivt av disse tilfellene.

Den røde tråden og tematikken som følger historiene og låtene over hele plata, det allmektige Guds-temaet, hyllesten og hatet, Jesus, tvilen og tilgivelsen, Olav har lagt hele sin musikalske sjel inn i disse låtene. Han vet hvor viktig denne tematikken har vært for så ufattelig mange mennesker. Akkurat som at den har vært og er viktig for han selv. Olav regner seg for agnostiker i dag, en status som åpner for å stille kritiske spørsmål og på mange måter ta et oppgjør med religion slik Olav i stor grad gjør. Han avviser den ikke, bare setter den litt på plass.

Olav vet også hvor mye fantastisk musikk som er blitt laget på grunn av religion. I denne kunnskapen finnes det også en uendelig stor kjærlighet til gospel, country og bluegrass. Olav og bandet øser av denne kjærligheten på hvert eneste sekund av Gospel For Non-Believers. Min påstand er enkel og grei; det er ingen andre som en gang er i nærheten av å lage slik musikk som Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars i Norge. Ingen andre norske artister jeg kjenner til har den troverdigheten som skal til for en ikke-troende å gå inn i denne settingen.

Låtskriving er egentlig, som både Leonard Cohen og Nick Cave ofte har uttrykt, uinteressant uten religion. Uavhengig av om de selv tror eller ikke. Begge de er “ikke troende” selv om religion har en stor plass i deres musikk. Country uten Gud er som en solskinnsdag uten sol egentlig. – Olav Larsen

Noen av låtene ligger langt mer inne i et rent americana lydbilde og en av mine favoritter fra albumet gjør nettopp det. “Sinner In Jesus Name” tar for seg tvilen og det vi utenforstående kaller for hykleri. Moral er en sparringspartner det er vanskelig å holde tritt med. Jeg dro spesielt fram “Let It Rain” den gangen jeg skrev om Hank W. Rodgersons Gospel Experience, den er fortsatt den heftigste gospellåten Larsen har laget og klimakset på slutten av studioversjonen regner jeg med blir småtteri mot den vi skal få se og høre fra scenen i nær framtid. “Life Ain’t Easy” er årets beste norske countrylåt. Mange vil sikkert ikke være enig, men denne har absolutt alt. Pedal steel’en, koringen, oppbyggingen, teksten, for en nerve… det er virkelig høytid med Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars.

Det føles godt at Olav får fullført sitt gospel-prosjekt. Dette har vært en viktig ting for han og det må føles som en stor bonus at bandet hans er like inspirert når de går i studio og får slikt materiale å jobbe med. Jeg synes det er på sin plass å trekke fram noen spesielle moment som er avgjørende for dette albumet, den utsøkte fela til Lillian Hodne, de brennheite tangentene til Johnny Engelsvoll, den overjordiske vokalen og koringen til Anita Bekkeheien, og kanskje aller mest selve produksjonen av låtene, som Olav har tatt full kontroll på selv denne gangen. Det er intet mindre enn mesterlig utført.

Kjente norske forfattere og poeter som Levi Henriksen og Helge Torvund har funnet noe i Olav Larsen sin musikk som beveger og rører ved noe som lever dypt inni alle oss. Torvund skriver i presseskrivet til albumet følgende;

Når ein høyrer Olav Larsen opptre, maktar han å fylla kvar kubikkcentimeter av rommet med musikalsk nerve. Ei nerve som livnærer seg både av levd nåliv og av noko av det beste frå musikksoga i USA. Dette er rett og slett gripande vakker musikk. – Helge Torvund

Albumet kan kjøpes som fysisk format hos Ivar Skei i Sandnes, Platekompaniet på Kvadrat, Sandnes og i Stavanger sentrum. Man kan også bestille det fra Olav via nettsiden hans eller på Facebook, eller kjøpe det digitalt i iTunes eller bare lytte litt på strømmetjenestene. I tillegg kan vi glede oss til å oppleve Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars live rundt i Norges land nå på slutten av året. Det skjer ikke altfor ofte med fullt band, men det er en virkelig stor musikkopplevelse, akkurat slik Torvund beskriver det. Kom dere ut på konsert folkens!

Fredag 4. nov – Vaktbua, Odderøya, Kristiansand
Lørdag 5. nov – Lundetangen Pub, Skien (Kl. 15.00)
Lørdag 5. nov – Buckleys Roots & Blues Joint, Oslo (Kl. 22.00)
Fredag 11. nov – Tou Scene, Stavanger
Torsdag 24. nov – Chagall, Bergen
Fredag 25. nov – Fugl Fønix, Etne
Lørdag 26. nov – Sandnes Kulturhus, Sandnes
Torsdag 1. des – Lensmannsløa, Nærbø
Fredag 2. des – Antikvariatet, Trondheim
Lørdag 3. des – Antikvariatet, Trondheim

 

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here