Redaksjonen har avgitt sine stemmer. Telling og fintelling er gjennomført, og vi kan med dette presentere årets liste over Dust of Daylights norske favorittalbum. Årets liste bærer preg av et meget variert musikkår når det kommer til sjanger og lydbilde. Mange av våre favoritter er ikke redde for å eksperimentere, og følger på den måten det som pågår i Americanasjangeren, der utforskning står sterkt. Vi har også et knippe debutanter som virkelig har funnet sin plass i år, som det vil bli spennende å følge videre.

Totalt sett vil vi gjerne få takke våre norske musikkvenner for et glitrende år – og håper vi ser mange av dere på veien og på plate i året som kommer.

Her er årets liste fra Dust of Daylights redaksjon:

20: Erlend Ropstad – Alt som har hendt

Nok en god plate fra Ropstad, og vi takker igjen for at han begynte å synge på norsk!

SpotifyVinylkjøp

19: The Beachheads – The Beachheads

Powerpop med enorm energi fra Stavanger.

Bandcamp

18: Hvitmalt Gjerde – Våken

Perfekt vindskeiv surfrock fra Bergen

SpotifyVinylkjøp

17: Egil Olsen – You and me against the world

Det første som slår meg når garagerockeren «Ooh! Yeah! Wow!» flerrer gjennom høyttalerne er hva har skjedd med den tidligere så melankolske, akustiske, tidvis introverte og ganske så underfundig humoristiske Egil Olsen? Dette er jo plutselig rock’n’roll!

SpotifyVinylkjøp – Omtale

16: Levi Henriksen & Babylon Badlands – Verden av i går

Takk, Levi Henriksen & Babylon Badlands. Dere har henta tilbake litt vår, inn i min høst.

VinylkjøpOmtale

15: Bluebirds Ghost – Miniature Scenes of Sorrow

Instrumenteringen gir musikken en liten vri mot et europeisk folkemusikk-lydbilde, så selv om dette er veldig amerikansk trad. i følelsen, så tilfører de en europeisk tone som gir det egenart og gjør prosjektet unikt.

Spotify – Omtale

14: Pogo Pops – Love Is The Greatest Compass

Når Pogo Pops først skulle gjøre comeback, så gjør de det med stil!

SpotifyVinylkjøp

13: John Peter and his Collaborators – Transparent Blue

Kort gjenfortalt så går man aldri lei blandingen av fine låter som blir framført på denne måten.

SpotifyOmtale

12: Tove Bøygard – Blåe Drag

Denne plata er i sanning ein maktdemonstrasjon både frå Tove Bøygard og Freddy Holm.

SpotifyVinylkjøpOmtale

11: Roger Græsberg & Foreningen – Triste Sanger og Vals

Med dette vil jeg si, tusen takk, og ja, her er trampeklapp. Jeg setter stiften ned igjen på rillene, danser videre, roper på enda mer, og vræler ut ikke la meg dø som en ensom hillbilly.

SpotifyVinylkjøpOmtale

10: Benedicte Brænden – Blood On Your Hands

Låtene er en helstøpt enhet som tar deg med på en indre reise av stemninger krydret med ørkensand, og med coyotene halsende like bak. 

SpotifyVinylkjøpOmtale

9: Motorpsycho – The Tower

10 låter som strekker seg over 84 minutter. Dette er plata som setter lytteren på en real test. Det er som å bestige et fjell.

SpotifyVinylkjøp

 

8: Anti Music Bonanza – El Dorado

For maken til bredbeint og saftig stå-på rock har vel denne grushaugen vi bor på knapt sett siden Backstreet Girls ga ut Boogie Till You Puke. 

SpotifyOmtale

7: Torgeir Waldemar – No Offending Borders

Torgeir Waldemars oppfølgeralbum til suksessdebuten lander stødig som en ruvende og monumental norsk fjellfuru i et kratt av småbjørk.

SpotifyVinylkjøp – Kassettkjøp

6: Bendik Brænne – The Last Great Country Swindle

Bendik Brænne har enkelt sagt laget en gledesbombe av en plate, som er en nydelig smeltedigel av lyd og instrumenter.


Spotify
VinylkjøpOmtale

5: Kenneth Norum – Heart On A Sleeve

Ærlig, naken og stillferdig er ord som kommer frem når jeg hører på Kenneth. Han har en utrolig fin stemme med en røff raspende touch. Det er mye lengsel i tekstene, lengsel og savn etter hun som dro da han valgte å bli igjen i bygda. 

Spotify – Omtale

 

4: Unnveig Aas – Old Soul

Skjørt, sterkt og vakkert, var det første jeg noterte meg når jeg hørte denne plata for første gang. Etter å ha hørt den mange ganger kan jeg med hånda hjertet rope det ut: Dette er skjørt, sterkt og vakkert! En ny stjerne er født! Hun heter Unnveig Aas!

SpotifyVinylkjøpOmtale

 

3: Tønes – Sesong Fire

Tønes kan liksom ikke gjøre feil han.
Takk og pris for det! 

 

 

SpotifyVinylkjøp

2: Trond Svendsen – Palomino Motel

Palomino Motel er en plate som får deg til å føle. Den som føles allerede som en god gammel venn. Som en varm augustkveld ved det perfekte fiskevannet på fjellet. Som den perfekte bilturen innover støvete skogsveier. 

SpotifyVinylkjøp Omtale

 

Årets vinner var helt suveren, og med god grunn. For maken til praktplate skal man lete lenge etter. Det er naturligvis mesterverket fra Dig Deeper som stikker av med årets plassering helt helt på toppen av Dust of Daylights liste over Årets Norske Album. Vi skåler i laserbrus, og hiver på oss ponchoen for å gratulere:

1: Dig Deeper – In Central European Time

På sitt tredje album er bandet trygt attende i Europa, denne gongen er det meir Autobahn enn highway. Landskapa er like opne, dei er berre annaleise. Det er framleis mykje gitarar i det bandet driv med, men dei utvidar paletten noko i høve til tidlegare plater.

SpotifyVinylkjøpOmtale

 

 

Vi har satt sammen en liten spilleliste med låter fra 19 av de 20 platene på årets liste.

Forrige artikkelÅrets internasjonale album 2017
Neste artikkelWilmer X gjenforenes i sommer
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here