For meg er noe av det viktigste med å skrive om musikk det å kunne presentere forholdsvis ukjente artister og talenter til leserne av bloggen. Det er så mange hardtarbeidende låtskrivere der ute som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Artister med en interessant historie å fortelle og som de mer enn gjerne deler med oss andre via musikken, selv om de noen ganger har blottlagt sine innerste følelser og det til tider gjør fryktelig vondt.

Scott Nolan er ute med sitt niende(!) studioalbum, men den kanadiske singer/songwriteren har tidligere aldri nådd ut til det publikum han virkelig fortjener. Kanskje er det i ferd med å bli en endring på den historien nå, med albumet Silverhill ute i platehyllene. Denne gangen føles det som grunnlaget er lagt for at mannen fra Winnipeg skal lykkes i langt større grad enn tidligere.

Albumet er innspilt i Loxley, Alabama over et par varme dager i fjor høst, og med folk fra supergruppen Willie Sugarcapps (Grayson Capps, Will Kimbrough) som backingband. Anthony Crawford har produsert albumet og konen hans, Savana Lee, deltar også på albumet. Crawford kjenner vi fra sine mange arbeider i flere av Neil Youngs backingband, og som låtskriver av et stort antall låter innspilt av kjente artister som Steve Winwood og Dwight Yoakam, i tillegg til nevnte Willie Sugarcapps og han og konas eget band Sugarcane Jane.

Silverhill coverNå er forhåpentligvis tiden inne for Scott Nolan. Det er på tide at den fine låtskriveren med den skjøre og hule stemmen får smake litt på suksess. Etter åtte album uten veldig mye oppmerksomhet, så hadde absolutt Nolan fortjent en liten dose med albumet Silverhill. Låtene har han i stor grad skrevet selv, men det er låtsamarbeid her som umiddelbart vekker oppmerksomhet. Et av albumets definitive høydepunkt er den sju og et halvt minutt lange «Trouble and Love», tittelsporet fra Mary Gauthiers forrige album, og altså skrevet sammen med Scott Nolan.

Noen husker sikkert Hayes Carll og låten «Bad Liver and A Broken Heart» fra noen år tilbake? Det er Scott Nolan mest suksessrike låt så langt i karrieren, og med slike referanser så skjønner de fleste at denne mannen virkelig kan faget sitt.

Nolan er en låtskrivernes låtskriver. En aldri så liten snakkis og godt bevart hemmelighet i låtskrivermiljøet i Nord-Amerika, men langt i fra en kommersiell suksess så langt. Om det vil forandre seg radikalt med Silverhill er jeg fortsatt litt usikker på, men dette er det første albumet fra Nolan som får ordentlig oppmerksomhet over hele verden og ikke bare i Canada. Det skulle bare mangle, plata er smekkfull av gnistrende gode melodier, historiene er fortalt med et rikt og poetisk språk og det er en sårbarhet i stemmen til Nolan som nærmest er uimotståelig.

Det er en utsøkt miks av poesi, kjærlighet og humor og glede som fyller albumet. Den ene låten overgår den neste i å sette stemningen som passer til historien denne forteller. Åpningssporet «When You Leave This World», «Easter at The Waffle House»og «Twister» er alle trygt plassert i et låtskriverlandskap som umiddelbart sender tankene til levende legender som John Prine og Todd Snider. Et par av de andre låtene, «Fire Up» og «The Last One» spesielt, har noe mer heartlandsk og mer typisk countryrock over seg. Førstnevnte forteller forøvrig historien om hvordan Nolan entret inn i musikkens verden, hans første gitar og hvor mye han øvde i barndommen.

Sammen med sin faste partner, Joanna Miller, og de andre nevnte partnerne på albumet, har Nolan laget et album som det tar lang tid å fordøye fullt ut. Det er så mye historie å utforske over de tretten låtene, man blir aldri ferdig. Silverhill er et album du garantert kommer til å bli hengende fast ved om du først får det under huden. Et av årets fineste så langt fra en genuin, ydmyk og hardtarbeidende artist.

Kjøp Silverhill fra Scott Nolan – Hør alle albumene hans på Spotify

SHARE
Forrige artikkelVideo: Vi feirer Otis Gibbs
Neste artikkelTom Russell på Norgesbesøk
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here