Julen er for min del et av årets store høydepunkter. Julefilmer på tv, julemusikk på stereoanlegget, store middager og lange, dovne kvelder i en varm sofakrok. Jeg skal innrømme at jeg nok tenderer litt mer mot den amerikanske julen enn den norske, men prøver å lage en miks av amerikansk jul (musikk og lys), engelsk jul (slik den beskrives i “A Childs Christmas in Wales”) og tradisjonell norsk jul (familie, mat og julegaver). I heimen er det julefilmer og julemusikk fra 1. desember, og heldigvis er min kone minst like julete som meg.

Der går det i forberedelser i flere uker før jul, der det lages kaker og konfekt, pakkes inn julegave etter alle kunstens regler – mens jeg henger i gardintrappen og henger opp alt for mye lys på og rundt husfasaden.

Og mens alt dette pågår så spilles det julemusikk. Jeg har etterhvert en anseelig samling julemusikk, og skal i dagene frem mot jul presentere det jeg mener er de 10. juleplatene enhver person bør ha klar i cdspilleren nå når julehøytiden snart er over oss.

Det må være helt klart at den BESTE juleplaten er min egen mixtape, der jeg har valgt ut alle mine favorittjulelåter. Hadde låtene vært å finne på Spotify så skulle jeg laget en playlist der – men det er dessverre fortsatt store mangler på Spotify. Også på julefronten.

Og for the record, “Fairytale Of New York” er tidenes beste julesang uansett kategori. Men den er det ikke lov å spille før lillejulaften. Sånn har vi det. Den er forøvrig tett fulgt av The Bands “Christmas Must Be Tonight” på en mer enn hederlig andreplass.

Når desember nå straks er over oss så er det uansett slutt på “vanlige” plateutgivelser. Nå skal alt at hummer og kanari sko seg på julemarkedet, artister henter inn halve årslønnen sin på julekonserter og juleturneer og juleshow og hvem vet hva – og enhver løkrull der ute skal selvsagt gi ut juleplate for å spe på en ofte mager artistlønn. Og der er det mer crap enn kvalitet, for å si det sånn. Det trengs derfor en liten guide i juleplatemarkedet.

Derfor presenterer jeg altså en liste over de 10 beste julePLATENE jeg har hørt fra enkeltartister/band. Og da velger jeg ingen SAMLEplater, siden det ikke er noen som ser ut til å klare å velge ut de riktige låtene. Her er det kun plater som er utgitt som en ekte juleplate.

Jeg kan dessuten love eksklusive godbiter til små og store nisser utover desember. Man skal vel heller ikke bli overrasket om det dukker opp andre jule-relaterte artikler på bloggen i løpet av førjulstiden.

Etterhvert som serien skrider frem så vil jeg også samle alle platene her som ett enkelt referansepunkt til seinere bruk.

Ha en fortreffelig førjulstid, og følg Musikkbloggen Hør nå… hør nå! i hele desember for å få med deg alle godbitene.

Jeg oppdaterte denne listen med nok et knippe av mine personlige favoritter i 2014.

Den listen finner du her.

(Klikk på titlene for å lese anmeldelser og høre lydklipp fra hver enkelt plate)

10. Ringo Starr – I Wanna Be Santa Claus

 

 

9. Koret på Botsen & Henning Kvitnes – Bortkomne Julestjerner

 

 

8. Michael Bublé – Let it Snow!

 

 

7. Vibeke Saugestad / Weld

 

 

6. Elvis Presley – If Every Day Was Like Christmas

 

 

5. Kvindelige Studenters Sangforening – Arme Jord Ha Jolefred

 

 

4. Ole Paus – Hellige Jul, Jul i Skippergata

 

 

3. Bugge Wesseltoft – It’s Snowing On My Piano

 

 

2. Bob Dylan – Christmas In The Heart

 

 

1. Asgeir Eide Olsen – Jul i Bergen

 

 

 

Få også med deg listen “5 juleplater du ikke trenger

 

 

Og det er forøvrig ikke jul før Coca Cola reklamen ruller over tvskjermene… her er den gode gamle originalen:

https://www.youtube.com/watch?v=kr7h8crYAYQ

Forrige artikkelGammelt gull fra Pompel & The Pilts – helt GRATIS!
Neste artikkelDrive-By Truckers avlyser i Europa, og The Jayhawks drar på ny turné.
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

16 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here