fbpx

10 juleplater du trenger: 1. Asgeir Eide Olsen – Jul i Bergen

Asgeir Eide Olsen, en meget undervurdert vokalist og låtskriver fra Bergen, ga sammen med sine glade kumpaner ut denne fantastiske singelen julen 1998. Den inneholder julelåten “Jul i Bergen”, samt to andre låter signert Eide Olsen.

Låten er rett og slett blitt en av mine ultimate julefavoritter, og med god grunn. “Jul i Bergen” er en nydelig og stemningsfull låt som bringer tankene til HC Andersens “Piken med svovelstikkene”, men er plassert i et kaldt og fuktig Bergen sentrum. Jenten i historien sitter på en benk i kulden, og blir hentet av Christian Michelsen som tar henne med i sin karjol på sin vei mot himmelen.

Platen er nydelig og respektfullt produsert av Eirik Grønner, og musikerne ligger hele veien og bygger oppunder vokalen uten at de på noe tidspunkt overdøver budskapet. Det er ikke fritt for at det kom en tåre første gang jeg hørte låten, og den river fortsatt godt tak og setter seg i ryggmargen hver gang jeg hører den. Og la det være sagt – de to andre låtene på singelen holder et minst like høyt nivå, men blir litt overskygget av “Jul i Bergen” siden de ikke handler om julen.

Greit nok, dette er kanskje ikke en juleplate pr. definisjon – men jeg har allerede strukket grensene ved å anbefale EPer, og denne låten er rett og slett så god at vi lar den få førsteplassen. Det er tross alt min liste og mine regler, og det viktigste er uansett å få denne låten ut igjen blant folket.

DERFOR gir vi den bort HELT GRATIS her på Musikkbloggen Hør nå… hør nå!

Hva er så historien bak denne låten?

Vi lar en av deltagerne på platen, Atle Engelstad – mangeårig bandkompis med Asgeir Eide Olsen, fortelle om bakgrunnen for prosjektet:

“Hele julesingelkonseptet kom i stand fordi vi satt og snakket sammen etter en øving, og oppdaget at det var jo ikke en eneste julesang som var bergensk!

Alt var enten laget i Oslo, eller så var det importert fra utlandet. Og dette mente vi at vi måtte gjøre noe med!

Siden ingen andre hadde laget bergenske julesanger syntes vi det var grobunn for å starte en tradisjon, ved at vi dro igang konseptet.

Reglene var da at det hvert år skulle lages en single som skulle gå til et veldedig formål, med en nyskrevet julesang på bergensk, om Bergen fra Bergen. Selve ideen er forsåvidt levende den dag i dag…

Suksessen med “Jul i Bergen” gjorde at det også i 1999 kom ut en cd som inneholdt “Teppe av snø” med Frode Bodin. Den solgte nesten like bra og vi fikk en sponsor med oss, nemlig Vesta som finansierte deler av ’99 cden og garanterte for 2000 utgaven av julecden.

CDen i 2000 ble laget, men har aldri blitt solgt, fordi Posten feilsendte hele opplaget til et lager i Oslo, noe som gjorde at cdene ikke ankom Bergen før i romjulen ….

Posten tok på seg alt ansvar og erstattet kostnadene ved pressing av cden, men kunne ikke holdes ansvralig for såkalte følgeskader, noe som gjorde at vi satt med 500 julecder i januar. Umulig å selge, vi tapte ikke noe, men ga på en måte opp. Det er mye arbeid i å lansere en cd, og når man vet at dette ikke er noe man gjør som man får annet enn cred og lønn i en evt. himmel for, så var dette det endelige slaget….

Vi har lekt med tanken på å relansere konseptet, gjerne i regi av Megafon eller noe… men inntil videre får vi nøye oss med de tapte slag, og fordums bedrifter….”

Bergenske Julesingle ’98 heter altså platen, og består av 3 låter. Den er som kjent totalt og fullstendig utsolgt – og flett umulig å oppdrive noe sted (ta gjerne kontakt hvis DU har en kopi du vil selge).

Den ble i sin tid trykket og solgt i 500 eksemplarer, og alt av overskudd gikk uavkortet til Slumsøstrenes Juleinnsamling i Bergen.

Alle låtene på platen er signert Asgeir Eide Olsen, og dette er tracklisten:

“Jul i Bergen”
“Engel”
“Line Sin Sang”

Credits på platen er som følger:

Asgeir Eide Olsen – gitar og vokal
Oddvar Rørtveit – kontrabass
Lars Kåre Hustoft – pumpeorgel og piano
Arild Nordbø – althorn
Torry Brakstad – Dollar, cymbal og rørklokker
Fred Arne Valestrand – kornett
Tarald Tvedten – visper
Atle Engelstad – mandolin
Agnes Skollevoll – tinnfløyte
Jarle Solheim – klassisk gitar
Kristian Nordeide – hurdy gurdy
Inger Lise Drabløs – kor
Hildegunn Kobbeltveit – kor
Trond Jensen – kor
Ellinor, Kristin og Kamilla – Englebarn

Produsert av Eirik Grønner / Asgeir Eide Olsen i Dokken Lyd / Shimmer Recordings
Assistent: Thomas Haugland

Motivet på coveret heter “Stjernekasteren” og er laget av Lise Simonæes og Ellen Merete Svendsen

Vi lar Atle Engelstad fortelle litt mer om innspillingen:

“Selve innspillingen ble påbegynt rundt påsketider i ’98. Grunnkompet altså, med gitar, vokal og kontrabass. Resten ble lagt på utover året, når Eirik Grønner hadde tid til å gjøre det, og vi hadde folk i studio til å legge på ting.

Jeg kan jo nevne at denne platen var den mest spilte på NRK Hordaland sine distriktssendinger i desember 1998 og at absolutt ALLE platebutikkene i byen gjorde en strålende jobb for å promotere og selge den, selv om de ikke fikk en eneste krone i provisjon.”

Englebarn Ellinor minnes følgende på bloggen sin:

“Da jeg var elleve, startet Asgeir Eide Olsen og Atle Engelstad et juleprosjekt. Prosjektet gikk ut på at de skulle lage en platesingel med tre låter skrevet av Eide Olsen, og alle som deltok skulle jobbe på dugnad, og inntektene av platen skulle gå til Slumsøstrene i Bergen. All den tid jeg allerede den gang hadde mine kontakter, ble jeg spurt om jeg og noen venner hadde lyst til å delta – en manglet et englekor. Sangen handler om en bergensk versjon av piken med svovelstikkene, og vi engler står over Ulriken og synger vårt beste. Det jeg husker best, er at etter to timer i studio var jeg grusomt tissetrengt, og enda skulle vi synge mer, for en av oss – mulig meg, som et resultat av min situasjon – sang så grusomt surt.

Hør “Jul i Bergen”:

[media id=111 width=650 height=20]

Last ned hele “Den Bergenske Julesingle ’98” til odel og eie.
Du finner den her som en zip-fil med coverscan vedlagt. (30MB)

  Den Bergenske Julesingle 1998 (27.7 MiB, 1,956 hits)

God jul fra Musikkbloggen og alle som var involvert i prosjektet rundt Den Bergenske Julesingle 1998.

Resten av listen finner du her.

Siste artikler

Lest dette?