Førjulstiden betyr for min del julefilmer og julemusikk. Et uttall filmer skal sees igjen, og et tilsvarende antall juleplater skal gjennomlyttes. Julemixen skal justeres og perfeksjoneres i forkant av julaften. Den stadig økende samlingen juleplater (som vel har passert 400 eksemplarer) er heldigvis stort sett digitalisert, og enkel å håndtere. Men gamle plater skal gjenoppdages, og nye skal finne sin plass i tradisjonen.

Det er fire år siden jeg laget en oversikt over juleplater man trenger for å gjøre førjulen optimal, og det er på tide å oppdatere denne til 2014-standard. Mye på grunn av et par nye, virkelig gode juleplater som har truffet blink de siste årene.

Så her kommer Dust of Daylights oppdaterte liste over (noen av de viktigste) juleplater du trenger:

kvindelig sangforening jolefred_digip_Kvindelige Studenters Sangforening – Arme jord ha jolefred

Det er én plate som har inntatt posisjonen som min favoritt blant den ufattelige mengden juleplater som finnes. Når “Tre nøtter til Askepott” er ferdig, så setter vi på denne platen – og den spiller i bakgrunnen under julemiddagen. Den har forlengst erstattet Sølvguttene som bakgrunnsmusikk til den mer høytidelige delen av julaften.

Det er selvsagt Kvindelige Studenters Sangforening og platen Arme jord ha jolefred.
Jeg anmeldte platen i 2010, og den har bare blitt bedre med årene. Hør den på Spotify.

 

Bugge Wesseltoft Snowing On My PianoBugge Wesseltoft – It’s Snowing On My Piano
It’s Snowing On My Piano er en av de mest stemningsfulle juleplatene i historien. Den ble gjenutgitt på vinyl i 2012, og er intet mindre enn perfekt.

Jeg skrev om denne i 2010. Kjøpes hos Big DipperHør den på Spotify.

Sondre BratlandSondre Bratland – Rosa frå Betlehem
Når man snakker om stemningsfulle juleplater, så er vel Sondre Bratlands juleplate noe av det fineste som finnes. Innspilt i Betlehem med Knut Reiersrud, Paolo Vinaccia, Iver Kleive og Suheil Khoury, så er dette en av de mest perfekte fremvisningene av klassiske norske julesalmer. Hør den på Spotify.

Bing Crosby ChristmasBing Crosby – The Very Best of Christmas
Skal man først finne frem klassikere, så er Bing Crosby øverst på listen. For enkelhets skyld så investerer man rett og slett i samlingen The Very Best of Christmas, der hans julesanger er samlet til glede for alle og enhver. Det blir rett og slett ikke jul uten Bing Crosby og “It’s beginning to look a lot like christmas”.

Hør den på Spotify. (sånn ca. samme utvalg som The Very Best)

Frank Sinatra christmasFrank Sinatra – The Sinatra Christmas Album
Når de amerikanske klassikerne først skal trekkes frem, så kan vi ikke glemme Frank Sinatra. Mye av det samme som kompisen Bing Crosby leverer, men det blir liksom aldri feil med Frank sjøl. Det finnes et utall samlinger og plater, men denne dekker alle behov for de aller fleste.Hør den på Spotify.

Elvis-Presley-Christmas-PeaceElvis Presley – Christmas Peace
Kongen er en naturlig del av julen. Det finnes en bunke plater og samlinger som fokuserer på Elvis Presleys julesanger, og en rekke av de som ble skrevet for ham er forlengst moderne klassikere. Jeg skrev litt om If Everyday Was Like Christmas i 2010, som fokuserer kun på julesangene – men Christmas Peace fra 2003 er et godt alternativ.

CD1 er alle julesangene, CD2 er en samling gospelsanger.
Hør på Spotify. (Den originale Elvis’ Christmas Album gjør samme nytten)

br_boardpak2template2.inddBlue Rodeo – A Merrie Christmas To You
Dette vil bli en moderne klassiker, og har allerede en bunke rotasjoner i heimen. Og flere vil det bli i løpet av førjulen. En perfekt blanding av de “gladere” julesangene og de litt tyngre som tar opp temaer fra de som ikke har det helt greit julen.
Jeg anmeldte denne i starten av desember. Hør den på Spotify.

Nick Lowe Lowe Quality StreetNick Lowe – Quality Street
Nick Lowe ristet oppgitt på hodet når det ble foreslått at han skulle spille inn en juleplate. Men så tenkte han seg om en gang til, og så laget han Quality Street. Og det ble en herlig samling julesanger med et utpreget britisk preg, der Lowe virkelig glitrer som tolker av andres låter. Og ikke minst er hans nye originaler utmerket. Likevel, rosinen i julepølsa er tolkningen av Roger Millers fantastiske “Old Toy Trains”.
Denne ble anmeldt i fjor. Hør den på Spotify.

WalkenhorstPorter - Winter DreamsWalkenhorst & Porter – Winter Dreams
For et par år siden gikk jeg gjennom alle opptakene av Bob Walkenhorsts førjulskonserter i Kansas City, både solo og sammen med Jeff Porter (og i mange tilfeller med Norm Dahlor på bass).
Julelåtene ble lyttet i filler, og sammen med Eddie Christiansen (som også har laget coveret) så plukket vi ut 22 låter som fikk plass på Winter Dreams.

Platen er godkjent av Walkenhorst & Porter, og vi har gitt den bort her på bloggen siden 2011.

 Last ned Winter Dreams

Vibeke Saugstad From All Of MeVibeke Saugestad – From All Of Me
En av de fineste juleplatene som finnes er Vibeke Saugestads From All Of Me. Kombinert med Welds legendariske jule-EP, så er dette påkrevet musikk for julefestene.

Jeg skrev litt om denne for noen år siden.

Forrige artikkelÅrets beste plater 2014 – Terje Hanstad
Neste artikkelCèsh – Break Down Free
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here