Julemusikk. En forholdsvis sikker inntektskilde for artister som trenger litt kjappe cash. Markedet svømmer over av middelmådige og direkte dårlige juleplater og sammenraskede samlinger som vi har sett 900 ganger før. Desember flyter over av julekonserter, juleshow, juleforestillinger og julekabareter. Artister som vanligvis ikke ville nærmet seg en kirke er nå limt fast til mikrofoner i en endeløs rekke kirkekonserter – med mildt sagt varierende grad av hellighet.

Men innimellom alt dette så har man da de virkelig gode juleplatene. De som sementerer stemningen i et uovertruffent godlune allerede i starten av desember. Musikken som MÅ være der for at forberedelsene skal bli vellykket. For oss med et over gjennomsnittlig romantisk forhold til jul og førjul, så er disse godbitene det som gjør det verdt å lete gjennom hundrevis av inntørkede, sidrumpa versjoner som synges i fillebiter av grådige og/eller desillusjonerte og blakke artister.

Det er alltid skummelt når ens musikalske favoritter tar stupet ut i juleplateland, for det kan gå så ufattelig galt.

I Blue Rodeos tilfelle er det eneste som går galt på A Merrie Christmas To You valget av cover. I mine øyne så er det et riktig sørgelig og negativt coverbilde som skal lokke oss til å tilbringe noen hektiske førjulstimer sammen med våre Kanadiske venner. Heldigvis, takk og pris, så er det som gjemmer seg bak den litt slukørede juletresleperen en av de fineste juleplatene jeg har hørt på mange mange år.

Noe av det som gjør dette tilnærmet perfekt er selvsagt Greg Keelor og Jim Cuddys forskjellige måter å tolke julesangene på. De som har fulgt bandet en stund merket nok like godt som meg at Keelor gjenfant gammel entusiasme og storhet på In Our Nature. Og dette tar han med seg videre på juleplaten.

Keelor synger med en intensitet som vi ikke har hørt på mange år, og hans tolkninger gir låtene nytt liv, hvor utrolig det enn kan høres. Jim Cuddy tar jobben som crooner, og tar seg av klassikerne med sedvanlig bravour.
Vi får altså noe så sjelden som en balansert og variert juleplate, der intensiteten og følelsen av at alt er fint – men like under overflaten ligger det nok fortvilelse til at vi gir en tanke til de som ikke har det like greit i jula.

Låtvalget er både tradisjonelt og spennende, og det er allerede en bunke nye favoritter som går inn på mine personlige samlinger på denne platen.

Greg Keelors versjon av Big Stars “Jesus Christ” åpner platen, og er intens og direkte – og setter stemningen perfekt. Cuddy følger opp med en gnistrende versjon av “Have Yourself A Merry Little Christmas”, før Keelor gir oss Merle Haggards klassiske “If We Make It Through December” – og gir den en tolkning som fort gjør den til enhver stresset herres soundtrack i desember.

Cuddys tolkning av Joni Mitchells nydelige “River” er ett av platens absolutte høydepunkter, og Blue Rodeo kler låten perfekt som band. Den flyter avgårde, og gir oss en herlig følelse.

“O Come All Ye Faithful” er et inspirert valg fra Keelor, som helt tydelig koser seg som forsanger for julekoret. Så kommer favoritten min fra platen; Paul Simons “Getting Ready For Christmas Day” åpningslåten fra hans So Beautiful Or So What fra 2011. Den orgeltunge låten har fått et helt nytt uttrykk hos Blue Rodeo, og er en virkelig god tolkning.

De to Keelor/Cuddy-originalene på platen er typisk Blue Rodeo, men med et juleformat som overraskende nok kler bandet som julenissedrakt på en lett korpulent og beskjegget herre. Keelor synger “Glad To Be Alive”, og Cuddy crooner seg elegant gjennom platens nest best spor – den nydelig “Home To You This Christmas” – som er en akkurat passe klissete ballade om å komme seg hjem til sin kjære til jul. En deilig pedal steel kompletterer låten, og julestemningen er helt perfekt. 

Blue Rodeo har plukket fra øverste hylle når det gjelder coverlåter, og nok en med-kanadier blir tolket når de gir seg i kast med Gordon Lightfoots majestetiske “Song For A Winter’s Night”. Keelor gir til beste en rett og slett perfekt versjon, som gnistrer av vinter og julestemning.

Og så kommer den da… låten som de færreste tør takle. “Christmas Must Be Tonight”. The Band lagde den definitive versjonen, og det har vært liten vits å prøve seg for andre. Men Blue Rodeo har tross alt VÆRT The Band, den gang de backet Rick Danko, Garth Hudson og Robbie Robertson under Juno Awards i 1988. Dette er virkelig høytidsstund fra våre Kanadiske venner. Jeg kan formelig kjenne smaken av gløgg og julemarsipan, og lukten av nyhogget julegran er like i nærheten.

Platen finnes digitalt og på cd, og kan kjøpes fra BlueRodeo.com eller streames overalt hvor sånt bedrives.

 

 

Forrige artikkelÅrets album 2014
Neste artikkelÅrets beste plater 2014 – Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here