fbpx

Nick Lowe – Quality Street – A Seasonal Selection For All The Family

Bergensaktuelle Nick Lowe har laget juleplate. Naturlig nok steilet han når plateselskapet foreslå at det var på tide å lage juleplate for å kapre noen av de heftig mange millionene som blåses på juleplater i desember. Plater som havner under juletreet, og stort sett blir byttet i noe annet under januarsalget.

Det kan ikke akkurat stikkes under en stol at det finnes et uttall plater med julemusikk der ute som knapt nok er verdt tiden det tar å lytte på dem – og langt mindre vil gi deg julestemning. Propp fulle av pretensiøse artister som kjapt og effektivt harver over en bunke julesanger for å tjene noen raske kroner. Kurt Nilsens juleplate er et godt eksempel, et annet er den gresselige platen Susan Boyle ga ut i år. For ikke å glemme ALT av juleplater utgitt av samtidens R&B stjerner. Det eneste man får lyst til er å hogge juletreet i filler, knuse gavene og lempe julemiddagen på dør.

Hvilket bringer oss tilbake til Nick Lowe. Han første reaksjon om at dette var slettes ikke noe han ville gjøre mot ryktet sitt som en oppegående og seriøs artist. Så tenkte han seg om, og kom til at noen måtte jo kunne klare å lage en ukommersiell juleplate med genuin julestemning og ekte varme.

Som tenkt, så gjort.

Og der har vi altså Quality Street. Og FOR en plate det har blitt. Nick Lowe er jo en låtskriver av dimensjoner, og hvis du ikke forlengst har dem i platesamlingen, så anbefaler jeg på det sterkeste Nick Lowe & His Cowboy Outfit og The Rose of England samt hans ferskere The Old Magic.

Platen er full av nye låter, blant annet “Christmas Can’t Be Far Away” og den fantastiske “Christmas At The Airport”:

It looks like christmas,
christmas at the airport this year,
Don’t save me any turkey
I found a burger in a bin

Men det som for meg er LÅTEN som er verdt hele platen, Nick Lowes versjon av Roger Millers vidunderlige “Old Toy Trains”. Skal vi først ha en fasit på å gjøre en låt til sin egen, så er dette låten som kan trekkes frem for evig tid.

Lydbildet er selvsagt umiskjennelig Nick Lowe. Erkebritisk, svingende og med store islett av rockabilly. “North Pole Express” er et glitrende eksempel. Han tar også en tur innom et litt kitchy easy listening-lydbilde på “Just To Be With You (This Christmas)” som er så ytterst sjarmerende at vi glatt bytter ut familie og julenisse til fordel for å ha Nick Lowe sittende i stuen vår hele julekvelden.

Alvorlig talt! Det blir ikke mer sjarmerende enn dette. Dette er den hyggeligste juleplaten som har kommet siden Dylan overrasket stort med sin utmerkede Christmas In The Heart i 2009.

Skal du kjøpe EN juleplate til å putte under treet i år, så tar du helt feil. Du trenger to. Arme Jord Ha Jolefred, og Quality Street. Da sikrer du deg i hvertfall at mottaker IKKE bytter gaven etter jul (og gjør vedkommende det, så liker h*n ikke musikk uansett, og kunne like gjerne fått kull).

Siste artikler

Lest dette?