fbpx
Forsiden Alle poster Årets norske album 2023

Årets norske album 2023

Vi har nådd slutten av nok et år. Et år som har kunnet by på en fin bunke med skikkelig gode, norske plater. Men kanskje ikke like mange som vi hadde håpet. Men kvalitet er som alltid viktigere enn kvantitet, og er det noe 2023 har hatt på platefronten, så er det kvalitet. Antallet anmeldelser har vært langt under ønsket nivå i år, da sykdom nok en gang har satt sitt preg på 2023. Men vi lar oss ikke stoppe, og satser friskt (!) inn mot 2024, som vi håper vil by på nye musikalske stunder.

Årets liste består av de 15 platene vi har spilt aller mest i 2023. Takk til alle som har gitt oss så mye fin musikk, og gode konserter underveis.

15: Bendik Brænne – Birds Are Real

Bendik Brænne er et musikalsk unikum. Seks album, der alle låter og føles helt forskjellig. Alle er gode, men treffer kanskje litt forskjellig publikum? Ikke vet jeg. Jeg liker dem alle, men på forskjellig måte. Birds Are Real er nok en godbit, der Bendik og musikerne hans virkelig viser seg frem, og jeg gleder meg allerede til neste plate – og hva Brænne finner på…

Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

14: The Anti-Music Bonanza – Shangri-La

Roger Græsberg får to plasser på årets liste, for hans rock’n’roll outfit The Anti-Music Bonanza bonanzer så infernalsk deilig på denne platen. 12 låter med sånn skikkelig deilig 70s-ish rock, der halvparten av låtene er gamle, og halvparten er nye – men alle er skikkelig tøffe.

Lytt på Spotify

13: Ola Børke – Memories From The Past

Oppfølgeren til Places viser at Børke er en låtskriver å regne med. Heartlandrock er fortsatt grunnfjellet, og Memories From The Past viser at Børke er en tekstforfatter som er verdt å lytte til. Dyktige musikere og velspilt rock gjør dette til en plate vi anbefaler.

Lytt på Spotify | Kjøp digitalt

12: The Last Hurrah! – Modern Nostalgia

HP Gundersen samler nok en kremgjeng med musikere på sin nye plate, og gir oss alt fra lett psykedelia til blodfet countryrock på Modern Nostalgia. Tim Scott McConnell, Maria Due, Marty Rifkin, Mari Persen og Nora Yuyue Zheng setter på hver sin måte preg på det musikalske uttrykket, og Modern Nostalgia har blitt en musikalsk fest av en plate som er vel verdt å bruke litt tid på.

Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

11: Lars Lillo-Stenberg – Everything is Relative

Everything is Relative har blitt en perle av en plate, og ved siden av “Å var jeg en sangfugl” så er dette – så langt – min favoritt blant Stenbergs soloalbum. Det er et reint overskuddsprosjekt som bobler over av spilleglede, entusiasme og ekte, ungdommelig musikalsk glede over å skape noe og ha det gøy sammen.”

Les anmeldelsen | Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

10: Levi Henriksen & Babylon Badlands – 190 desibel kjærlighet

Hva kan man si om denne som ikke allerede er sagt? En av mine absolutte favorittforfattere har forlengst etablert seg og Babylon Badlands som et av våre beste norskspråklige rockeband, og Henriksens tekster er som alltid hentet ned fra den aller øverste hyllen.

Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

9: Jeffrey’s Reverie – We Shall Dance Again

“We Shall Dance Again har blitt en plate som presenterer Jeff Wassermans musikk slik han hører den inne i hodet sitt når den skrives, men også av det råskinnet av et band som Jeffrey’s Reverie faktisk er. Hele bandet bobler over av musikalitet, og med Wassermans ufattelige katalog i bunn, så er denne platen en fryd å dukke ned i. Vi anbefaler at du bruker litt tid sammen med den, det er platen virkelig verdt.”

Les anmeldelsen | Lytt på Spotify

8: Ole Kirkeng – Still Not Lost

Et av årets fineste album kommer fra Ole Kirkeng. Med Still Not Lost viser Kirkeng at Rocking Chair ikke var en tilfeldighet, Den Geir Sundstøl produserte platen har blant andre Tor Egil Kreken og Courtney Marie Andrews som gjester, og låtmaterialet er til tider utsøkt.

Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

7: Per Berg – Vill Vill Vest

“Vill vill vest er spekket med gode låter, som tar opp både kjærlighet, litt mindre kjærlighet, nettroll og inkludering og egoisme. Velprodusert, velspilt og velskrevet er naturlige ord å stemple denne utgivelsen med, og vi anbefaler på det sterkeste å bli kjent med artisten og poeten Per Berg.”

Les anmeldelsen | Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

6: Tove Bøygard – Kald vatn

“Kaldt vatn har blitt en drøm av en plate, og måten den avslutter denne kvadrologien på er maktdemonstrasjon. Produksjonen er monumental, måten Freddy Holm sparsomt bruker instrumenter til å fremheve låtens stemninger på, der hvert instrument føles skreddersydd til hver enkelt tekstlinje, og bandet leverer sine bidrag så rått og deilig at det er en fryd. Det er pent når det må være pent, det er røft når det må være røft og hele veien er alt i balanse.”

Les anmeldelsen | Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

5: Johan Berggren – Takk for det meste

“Med Takk for det meste har Berggren sluppet sin hittil beste, og mest personlige, plate. Nydelig produsert, tight og velspilt, og full av gnistrende gode tekster som vil gi noe til alle som tar seg tid til å lytte, også dedikerte tekstnerder som liker å grave litt ekstra.”

Les anmeldelsen | Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

4: Michelle Ullestad – Ingenting varer evig

Michelle Ullestads debutplate Ingenting varer evig er en paradegren i låtskriving. Uttrykket er kanskje hakket med moderne enn en del av våre lesere ville forventet, men Ullestads tekster bør overbevise enhver tviler. Tekstene kan leses som en reise, som starter med et innledningen til et forhold, via den første elektriske forelskelsen, til tvil og fortvilelse, før stabilitet finner sin plass mot slutten. Bare å lese låttitlene, og måten de kan leses som kapitler i en bok, der første låt heter “ingenting”, den i midten heter “ingenting varer” og den siste heter “evig”.

Like elegant som det er bra. At Ullestad også har levert årets beste låt i “La meg ligge” og minst tre som er topp 10-verdig er nok et kvalitetsstempel. Sjekk også ut Ullestad live. Sammen med Ullestad United så er det et veritabelt fyrverkeri av energi og glede på scenen.

Lytt på Spotify

3: Signe Marie Rustad – Particles of Faith

“Ikke det at hennes tidligere album ikke har innfridd, men denne utgivelsen setter en ny standard. Produksjonen, som er et tett samarbeid mellom Rustad og Isahk, oser av kreativitet, liv, nerve og godlyd. Det er rett og slett imponerende lekkert utført uten at nærheten og råheten i musikalsk uttrykk og stemme forsvinner. Produksjonen er litt mer alternativ, eksperimenterende og dirty enn sist og kler låtene svært godt.”

Les anmeldelsen | Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

2: Roger Græsberg & Foreningen – Blomsterspråk

Det var tett i toppen i år. Årets beste norskspråklige plate kommer fra Roger Græsberg & Foreningen.

“Bandet er like velspilt som vi forventer, absolutt alt de foretar seg låter aldeles suverent. Ishak kan å produsere Foreningen, og gir alle det rommet de skal ha. Men det er igjen tekstene til Græsberg er stjernene på denne platen. Tekstmessig er nivået atter skyhøyt, og han skriver om livet, følelser og formidler på en måte som er stor lyrikk.”

Les anmeldelse | Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

1: Sweetheart – I Will Love You When The Morning Comes

Årets beste norske album kommer fra Verdens tristeste rockeband.
“I Will Love You When The Morning Comes – en perle av en plate, som skapt for tristesse, glede, mørke høstkvelder, kalde vinterdager, lovende vårmorgener og varme sommernetter.” skrev vi da platen kom ut. Og den har bare blitt bedre og bedre etterhvert som vi har blitt mer kjent med den.

Les anmeldelsen | Lytt på Spotify | Kjøp vinyl

Forrige artikkelHa Ha Tonka – Blood Red Moon
Neste artikkelHave yourself a Dust of Daylight Christmas 2023
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here