fbpx

Årets norske album 2022

Så var vi her igjen, kjære musikkvenner. Den store årsoppsummeringen, der redaktørene har laget og scoret lister etter internasjonale regler, og kommet frem til en liste på 20 album som utgjør våre favorittplater i året som gikk. Årets store overraskelse var 100% enighet om de to øverste plassene, det har vel aldri skjedd i redaksjonen før.

2022 har vært et imponerende musikkår, og det var tett både i toppen og på listen som helhet. I kjølvannet under de 20 øverste er det sikkert 10 plater til som kunne fortjent plass og oppmerksomhet. Så vi vil bare oppfordre til å sjekke ut norsk musikk fra året som har gått, nivået er skyhøyt for tiden, og du finner deg garantert nye favoritter.

Årets beste album, 2022:

20. Roy Lønhøiden – Fra Hånd til Munn

SPOTIFY

19. Herr Nilsson – Sun Sets in Skuteviken

SPOTIFY

18. Trond Helge Johnsen – Dans på nevroser

SPOTIFYVINYL

17. Jack Stillwater – Dusk

SPOTIFY

16. Odd Erik Lothe & Mighty Magnolias – Jaguar

SPOTIFY

15. Silver Lining – Go Out Nowhere

Silver Lining slapp sin andre plate i 2022, som bød på en kraftig dreiing i lydbilde og til en viss grad sjanger. Vi savner countrybandet vi falt pladask for, og klarer ikke gi toppscore – men gir samtidig nok ekstrapoeng for gjennomført gode låter, eksepsjonelt dyktige musikere – både de fire i bandet og den nye rytmeseksjonen, til at platen er inne på topp15.

SPOTIFYVINYL

14. Fangst – Føniksinstituttet

Rocksensasjonen Fangst slapp sin debutplate i 2022, etter å ha teaset oss med gnistrende singler i nesten to år. Har noen av årets aller feteste låter, og hadde den vært bare hakket jevnere så hadde vi snakket årets album.

SPOTIFY VINYL

13. Ingvild Flottorp – I Just Wanna Know It All

Ingvild Flottorp følger opp sin strålende debut med en plate som fremstår mye mer personlig og moden. Vi har store ting i vente fra den kanten, det beviser hun på årets utgivelse.

SPOTIFYVINYL

12. Romskip – Vasje meningen

Altså… Romskip! De jobbet med debutplaten sin, men så ble vokalisten dumpet av kjæresten, så da lagde de like godt en helt annen plate enn de hadde tenkt. Så debutplaten har ikke kommet ut enda, den jobber de med. I mellomtiden får vi dobbelplaten Vasje meningen, som på absolutt alle måter viser at det er liv i Bergensrocken likevel. En imponerende verk, som du bør sjekke ut!

SPOTIFY – (VINYL ETTER NYTTÅR)

11. Pogo Pops – Daylight

Veteranene Pogo Pops slapp karrierens beste album med Daylight. En pop-perle som har fått alt for lite oppmerksomhet, og som fortjener all skryt i hele verden.

SPOTIFYVINYL

10. Kropp – Suksess

Enda ett Bergensband som debuterte i 2022. Kropp spiller pop, heter det i presseskrivet, og du store allverden så friskt og deilig som dette låter.
Anbefales på det varmeste.

SPOTIFYVINYL

9. Benedicte Brænden – Raging River

Nok en kruttsterk plate fra Benedicte Brænden. Vårt svar på Elizabeth Cook laget en plate som rendyrket sitt eget uttrykk, og utviklet seg i retning av enda mer Americana og klassisk rock.

SPOTIFYVINYL

8. Øyvind Holm – The Unreliable Narrator

For de som følger med på det vi skriver, så har Sugarfoot en stor plass i Dust of Daylights hjerte. Øyvind Holm fra Sugarfoot slapp i 2022 et soloalbum som er en lett psykedelisk pop-perle som fortjener en plass i øret ditt.

SPOTIFYVINYL

7. Trond Granlund – Sanger jeg lærte av Jokke

Vi er ikke superfans av hyllestplater og artister som skal spille inn en hel plate med en annen artists materiale uten å tilføre noe (hei til deg, Steve Earle), men Trond Granlunds “Sanger jeg lærte av Jokke” er unntaket som bekrefter regelen.
Her gjenskaper han Jokkes tekster i sitt eget lydbilde, og gir dem nytt liv.
Det hele presenteres med enorme mengder respekt, Granlund og Nielsen var gamle venner som spilte på hverandres plater, og vi kan ikke annet enn å bøye oss i støvet og si takk! De første opplagene på vinyl solgte ut på rekordtid. Sikre deg denne mens det fortsatt er mulig!

SPOTIFYVINYL

6. Vidar Vang & Bandet – Vidar Vang & Bandet

“We’re putting the band back together” sa Jake Blues. Og Vidar Vang. Bandet fra de to første platene hans ble samlet på nytt i 2020, og sammen har de laget en plate som klistrer deg til veggen med reint rockeøs og spilleglede.

SPOTIFYVINYL

5. Johbru – Kommer hjem no

Årets største overraskelse var John John Bruseths Kommer hjem no, som med sine ærlig og dypt personlige tekster – skrevet av en mann man da trodde lå på sitt siste og ventet på å dø – blåste oss rett i bakken. Rune Bergs vidunderlige produksjon løfter disse tekstene til en helt annen liga, og Bruseth synger rett i hjertet.

SPOTIFY

4. Embla & The Karidotters – Hello, I’m Embla

Embla Karidotter debuterte med Hello, I’m Embla, og fant seg umiddelbart et publikum med sine velskrevne låter, et aldeles overlegent godt band og Emblas stemme som låter mer rotekte country enn noe vi har hørt her hjemme på mange mange år.

SPOTIFYVINYL

3. Unnveig Aas – Phases

Unnveigs tredje plate, og hennes beste så langt. Phases er nesten en konseptplate, der hun har funnet inspirasjon i foreldrenes skilsmisse da hun var 9 år, og laget en plate som handler om – livet, rett og slett. Og hvordan det forandrer seg ut fra valg du tar og mennesker du møter. Velskrevet, velprodusert og en fryd å lytte til.

SPOTIFYVINYL

2. Dig Deeper – Easy Were The Days (Before I Met You)

De leverer bare gode skiver, gutta i Dig Deeper. Forrige plate var årets album her hos oss i 2017, og i år var de en hårsbredd unna. Arnulf skrev:
“Skiva er rett og slett et overflødighetshorn av gode låter, godlyd og nostalgitripper tilbake til 90-tallet, men rotfestet i bandets psykedeliske grunnfjell på 70-tallet.”, og jeg tror det strengt tatt oppsummerer alt.

Denne platen må du lytte til, så enkelt er det. Og se bandet live. De er – om mulig – enda bedre live.

SPOTIFYVINYL

1. Trond Svendsen & Tuxedo – Don’t Trust The Moon

Dette er den platen jeg har dårligst samvittighet overfor i hele 2022.
Året rant for egen del bort i månedsvis med sykdom, og Trond slapp Don’t Trust The Moon i den verste perioden. Og dermed ble den bare liggende på harddisken, nesten uspilt. Jeg så bandet live en gang i sommer, og de låter enda bedre enn noen gang. I høst tok jeg frem igjen platen, og i jobben med denne listen kom Jan – nesten litt sjokkert – og lurte på om ikke Svendsen hadde levert årets beste norske album. Det er ingen hemmelighet at vi begge er over gjennomsnittet glade i Dig Deeper, og begge hadde den som favoritt til årets album. Men rett skal være rett, og de siste månedene har vi lyttet oss gjennom hele listen av nominerte plater – og det er ingen tvil.
Trond Svendsen & Tuxedo har gitt ut sitt beste album, og årets aller beste norske album.

Vi – og jeg – legger oss paddeflate og beklager at vi aldri har gitt denne platen den oppmerksomheten den fortjener, og håper verden der ute gjør som oss – og gjenoppdager denne perlen. Innspilt i legendariske Athletic Sound i Halden, inneholdende et spillesugent band som minner meg om hesteslippet i Sikkilsdalen hver vår, og med Svendsens beste tekster og låter til dags dato. Dette er norsk heartlandrock med sjel, og på et nivå som utfordrer alt det beste fra heartlandrockens hjemland. Gå ikke i fella som kategoriserer Svendsen og bandet som country, dette er rotnorsk rock’n’roll, skrevet og spilt med hjertet utenpå skjorta. Dette er plata du legger under juletreet til den du liker best. Og den du synes fortjener et løft. Og kanskje til og med den du liker minst – i håp om at det forholdet kan bedre seg.

EN siste oppfordring: SE DISSE GUTTA LIVE! De er en helt egen divisjon på scenen!

Gratulerer til Trond Svendsen & Tuxedo, og tusen tusen takk!

SPOTIFYVINYL

Siste artikler

Lest dette?