Det slippes perle etter perle fra Bergens indie-pop-rock band for tiden, og like i kjølvannet til relativt ferske band som Romskip og Kropp, så slipper veteranene i Herr Nilsson sitt hittil beste album. Sun Sets In Skuteviken har blitt en helstøpt plate som tar oss trygt inn høsten og lover å holde oss varme, tørre og trygge.

Herr Nilsson debuterte helt tilbake i 2005 på legendariske Galant Records, med kritikerroste I’m No Elvis, og forrige plate – den utsøkte Songs In My Basement kom ut helt tilbake i 2014.

Bandet som nå består av Terje Bringsvor Nilsen på vokal, gitar og keyboard, Ragnhild Iveranna Hogstad Jordahl på vokal, fiolin og keyboard, Lars Jakob Stava på el-gitar, Morten Mjørlaug på bass, Jan Otto Nerdal på trommer og Johannes Førde på kornett og kor har alltid vært en livesensasjon i Bergen.
De er fort 8 stk på scenen, og bredden i instrumenter og energien live gjør ethvert liveshow med Herr Nilsson til en happening og en greie som uten unntak gjør deg glad!

Besetningen i bandet har vært overraskende stabil gjennom disse årene, med tanke på hvor lenge de har holdt på. I tillegg er platen er produsert av bandets tidligere trommelsager Einar Olsson, med unntak av to spor som er produsert av bandets tidligere multi-instrumentalist Eirik Utne.

I presseskrivet opplyser de at de for ti år siden ble enige om å møtes annenhver onsdag til ølving, for å ha et sted å gå som avveksling fra jobb og familieliv- og ikke minst holde bandet i live. Og disse onsdagene med øl, preik og coverlåter har også ført til kreativitet. Og altså to plater på innenfor et tidsrom på 8 år. Kanskje ikke en overveldende produksjon, men så mye bedre enn alternativet.

Tittelen «Sun Sets In Skuteviken» spiller på området der platen er innspilt. Øvingslokalet der de møtes hver onsdag, og der platen også er spilt inn ligger på Bergen Kjøtt, i Skuteviken i Bergen. Et kultur- og øvingshus som huser en imponerende mengde gode band, artister og studioer. For kjerneleseren så spilte eksempelvis Silver Lining inn sitt siste album på Bergen Kjøtt.

Sun Sets In Skuteviken er 10 låter, der kjennemerket til Herr Nilsson – gode tekster, energi og småskeive gitarer blander seg med keyboards og en kornett lager deres helt egne, unike lydbilde. I front på de fleste låtene finner vi vokalist Terje Bringsvor Nilsen, som jeg antar har skrevet en god del av låtene – i hvertfall om ting fungerer slik det gjorde før i Herr Nilsson.

Men det som gjør Herr Nilsson til Herr Nilsson er bandet, helheten og det totale uttrykket. Og det er jo ikke til å legge skjul på at de har blitt flinkere musikere siden debuten… Herr Nilsson ble langt tilbake omtalt som «Et av Bergens mest sjarmerende band», med labelen «sjarmerende og skakk indiepop» klistret på seg av BA. Og det står så til de grader ved lag den dag i dag. For det oser sjarm, og jeg elsker jo dette lett vindskeive lyduttrykket som de i dag deler med nevnte Kropp, Romskip og Fangst – alle platedebuterende i høst.

Det er vanskelig å plukke favoritter, for dette er en helstøpt plate med bare gode låter. Likevel har jeg blitt litt ekstra glad i låter som «Sing and Dance» – som alene er en snopepose av en energibooster, og «She Loves You», som fint kunne vært soundtracket til en actionserie fra seint 80-tall. Og sistnevnte har noen av de beste eksemplene på Herr Nilssons herlige tekstlinjer, som ofte kan være riktig så snedige og ruller seg i humor.

She loves you,
but she also likes gravy
She loves you,
but she joined the navy

Perlen er nok likevel «Time For Us Tomorrow», som har blitt en aldeles herlig liten poplåt som tenker litt over livets viderverdigheter, og der fiolinen til Jordahl og kornetten til Førde virkelig løfter låten. Den har et hook som er helt uimotståelig, og en aldeles vidunderlig produksjon. Teksten føles litt som en tankerekke som dukker opp når man sitter på bussen gjennom Skuteviken i regnet.

Ordinary people share a dark
secret you’re not a part of
If you think that the rain can’t stop
If you think that the rain can’t stop
You’re thinking the same thing I do
And nothing else explains
The excitement that you feel
Make time for us, tomorrow.

«Old School» må jeg nevne, for man blir altså så glad av den låten. Introen med blåsere gir deg lyst til å hoppe rundtomkring. Teksten handler om ungdomstiden, henge rundt med kompiser og ikke ble fersket.
Til slutt vil jeg nevne «Summer Rain», som jeg tar som en hilsen til et av de beste sporene på debutplaten, «The Rain Song». Og på samme måte så har «Summer Rain» blitt en perfekt, litt melankolsk høstrocker.

Det er på tide at Herr Nilsson blir et fast innslag i platehyller over hele landet. Sun Sets In Skuteviken er ute digitalt i dag, og vil sørge for å gjøre høsten din bedre. Bidra til å få inn noen hundre millioner streams, slik at vi kanskje kan få denne på vinyl…

(Alle foto: Herr Nilsson)

SHARE
Forrige artikkelJohbru – Kommer hjem no
Neste artikkelFangst – Føniksinstituttet
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here