Kropp spiller pop, har vært punchline i alle pressekriv fra Kropp de siste månedene. Og du store allstyrendes så frisk, deilig og levende pop de spiller.

Kropp, bestående av Håvard Bakke, Sverre Vik, Tord Øyen og Sivert Karlsen tok i følge presseskrivet med seg produsent Eirik Marinius Sandvik til Bakke-familiens feriehus på Tysnes i januar. Der spilte de inn Suksess.

Og nå er Suksess ute på Apollon Records, og beklager å måtte bruke en så syltynn linje – men Suksess har blitt nettopp det, en ekte og uforfalsket suksess. Kropps lett vindskeive lydbilde og sjarmerende fremtoning, kombinert med tilsynelatende naive og likefrem tekster, en dash av erkebergensk pop-energi, et kraftig destillat av alt vi elsker fra Bergens musikkhistorie og en dæsj av Pogo Pops og tidlig deLillos sørger for noe helt vidunderlig uimotståelig.

Eg må høre den sangen igjen
Den e en venn
Musikken e vakker
Jeg klarer meg greit med den
Men i morgen skal eg ut og gå
Og du skal bli med
Legg armene rundt meg,
Suksess!

Det er helt ærlig noe helt spesielt som skjer med popmusikk i Bergen. Man kan kalle det Bergensbølge så mye man vil, men popmusikk fra Bergen har et helt eget sound, og det er så fordømra sjarmende at du ikke KAN unngå å falle pladask.

Jeg skal innrømme at jeg ble trist da Hvitmalt Gjerde ga seg akkurat da de var i ferd med å ta steget opp til å bli noe mer enn et lokalt indierock-band.
Men nå, akkurat nå er det helt greit. For Johannes Fjeldstad lager fantastisk rockemusikk i Fangst, og Håvard Bakke lager fantastisk popmusikk med Kropp. Kanskje Hvitmalt Gjerde egentlig var Bergens Uncle Tupelo?

Suksess er spekket med overlegent sjarmende perler fra start til slutt. Musikk som fra første sekund kommanderer deg til å hoppe rundt på gulvet i rein glede over hvordan musikk kan påvirke kropp og sjel. Prøv å stå stille når «Ingen vil ha deg» kjører for fulle mugger på anlegget.

Prøv å motstå den sjarmerende teksten i tittelsporet «Suksess», det er tilsynelatende så enkelt – og det er alt annet enn det – med en gang du skraper litt i overflaten.
Prøv å IKKE elske gitarene (og teksten) i «Ikke la meg dø for en feig manns hånd». Og så «Fredag» da… du kjære tid for en perle. Og en tekst som blir stående som en bauta i den Bergenske pophistorien.

Kropp og Suksess er en moderne klassiker som vil bli nevnt i samme åndedrag som Bergenske storheter som Det ingen andre vil ha, Faces Down, Pop Trip, Blod, svette, sæd & asfalt, Hodet i sanden, Klare linjer, Dangers of love, For you du aner hvor jeg vil hen. Dette blir en lokal klassiker, vi må bare håpe resten av landet omfavner Kropp.

Jeg elsker soundet. Jeg elsker produksjonen. Litt vintage garasjerock, men med musikere som kan spille. Hele lydbildet er veldig spisset, det meste er samlet i midten – og blir veldig in your face. Samtidig får elementene som brukes, enten det er funky surfgitar, noen bongotrommer, litt blåserlyder, crazysprettende tangenter eller snaisen koring – så tilfører det noe til det totale lydbildet. Det gir Kropp egenart. Sjekk ut perlen «Når teppet går opp», der både bandet og produsenten virkelig gir oss en demonstrasjon i hvordan det høres ut når de har hatt det gøy under innspillingen.

Suksess er full av favorittlåter, men jeg må nevne»Før vi blir gamle» som kommer til å bli stående igjen som av årets beste låter, og en garantert livekiller.

Vinylen står i hyllene hos Apollon, BigDipper og forhåpentligvis din lokale platepusher, og kan bestilles her for de som ikke er oppsatt med lokal vinyl.

SHARE
Forrige artikkelLørdagsvideo: Hercules – Bite-Size Blues
Neste artikkelSinglefredag: 21. oktober 2022
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here