Det raser på med flotte singler denne sommeren. Vi har valgt ut et lite knippe av våre favoritter fra de siste to ukene.

Roger Græsberg & Foreningen – To bokstaver

Roger Græsberg & Foreningen har forlengst kastet av seg betegnelsen countryband, og skal man dømme etter den nye singelen så er de i dag nærmere (dagens) Di Derre og midt-på-nittitallets deLillos enn countrybandet som ga ut Triste Sanger og Vals i 2017.

Og det er rett og slett helt riktig. Dette mer gitarbaserte lydbildet kler både låtene, tekstene og stemmene til Roger og Unnveig enda bedre enn countryformatet gjorde.
Samtidig så vet vi at Skadsdammen kommer til å briljere på pedal steel på den kommende platen, og løfte det hele enda mer.

“To bokstaver” har blitt en perle av en låt, som bare oser god stemning, varme sommerkvelder og følelsen av at denne sommeren kan by på alt, tross alt. Koringen låter som en frisk dukkert i et fjellvann etter en lang og svett tur i solsteiken. Gitarene låter som epleslang og sykkelturer på jakt etter eventyr den sommeren man var 13. Jeg kårer herved “To bokstaver” til årets sommerlåt 2020.

Old 97s – Turn Off The TV

Våre kjære venner i Old97s har de siste årene gitt ut noen skikkelig gode plater, som gjerne har fått litt stemoderlig behandling. Greit nok, mesterverket Most Messed Up er regnet som en av bandets aller beste plater, med rette. Men dobbel-platen Grand Theatre fikk urettmessig mye tyn. De var nok ikke deres beste stykke arbeid, men heller ikke så dårlige som mange ville ha det til. Dette inntrykket rettet de kraftig opp på Graveyard Whistling fra 2017, der bandet på mange måter fant tilbake til seg selv.

Rhett har fortalt mye om sin egen kamp mot alkohol i intervjuer de siste årene, og på Most Messed Up så tok han jo et kraftig oppgjør med den tiden i livet.

Og når “Turn Off The TV” nå kommer, så tar jeg meg selv i å tenke at – hvis dette er nivået på platen – så snakker vi fort den beste platen fra Old97s siden 2014. Minst.

Vi gleder oss til å høre resten!

 

Elizabeth Cook – Perfect Girls of Pop

Dronningen av East Nashville har gjennomgått mye de siste årene, men har ryddet opp i sitt eget liv og lager nå sin beste musikk på lenge.

Vi så henne live i Nashville i fjor høst, og hun er en frontfigur av majestetiske dimensjoner, og har total kontroll på sitt publikum. At hun i tillegg skriver bedre låter enn noen gang skader naturligvis ikke.

Den nye platen har blant annet vår kjære venn Andrew Leahey på gitar, og han er mildt sagt all over denne låten. Vi fikk servert en førpremiere på denne i akustisk versjon da vi filmet Elizabeths Dust of Daylight Session i fjor høst, men det er jo helt klart at denne låten er laget for et skikkelig gitarbasert band…

 

Kristen Englenz – Shelf Life

Kristen Englenz slapp den herlige ingénue tidligere i år, og spilte samtidig inn låten “Shelf Life”, men hun og produsent Ken Coomer fant ikke plass til den låten på platen.

Den er helt klart for god til å bli liggende i en skuff, og nå er den heldigvis sluppet som single. En – på godt norsk – haunting låt med et deilig, Twin Peaks-aktig lydbilde som bare gir deg lysten til å lene deg tilbake og nyte. Låtens tema handler om å bli etterlatt, og kan vel fungere som et godt soundtrack for disse tider.

H.C. McEntire – Time, On Fire

Altså.

H.C. McEntires plate Lionheart er en av disse platene jeg aldri blir ferdig med. Den får jevnlige spins i heimen, og den byr på nye overraskelser hver gang. Enten i form av snedige tekstlinjer jeg ikke har lagt merke til, eller noe i lydbildet som plutselig trer fram fra skyggene.

Jeg så Heather live på Americanafest i 2018, stående ved siden av en over-entusiastisk BJ Barham, og hun er virkelig en åpenbaring live. Jeg har vært veldig spent på denne oppfølgeren, men skal vi tørre å gjette etter at singelen nå er ute så blir dette nok en plate som vil få mange runder på platetallerkenen hjemme…

Denne gikk rett inn på min sommerspilleliste, og beskrives av McEntire som “the catalyst to reopen my heart and mind. Its spirit also symbolizes the true foundation of Eno Axis; writing this song gave me direction to document the climb forward into new love.”

 

Forrige artikkelAnbefalte album 1.halvår 2020
Neste artikkelFredagsvideo: The David Mayfield Parade – Holding On
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

1 COMMENT

  1. […] Åpningslåten «Gårsdagens vin» oser av Willie Nelson, og kunne fint funnet plass på den første plata til Highwaymen. Skadsdammen briljerer på verdens vakreste instrument, og teksten setter porten åpen for et av platens fineste spor «To bokstaver». Og hva skal man egentlig si om en av de fineste låtene som er skrevet på norsk, som ikke er sagt før? «To bokstaver» er en perle – og det er ikke uten grunn at jeg i juni kåret den til «Årets Sommerlåt 2020». Er det noe vi trenger dette året, så er det en låt som «To bokstaver.» […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here