IMG_20170312_213142_469“It took us almost 10 years to get here” sa BJ Barham fra scenen på Gamla i Oslo fredag 10. mars. Rootsy og Brand New Opry hadde hentet American Aquarium til Oslo og deres aller første Norgesbesøk. Den ærverdige rockeklubben Gamla var et perfekt åsted for Raleigh-bandet, og det var et temmelig respektabelt oppmøte på en fredag kveld i hovedstaden.

BJ Barham og bandet takket for tilliten, og levérte et to timer langt sett hvor de spilte låter fra hele karrieren, samt Barhams soloalbum.

Tidligere på dagen møtte vi BJ Barham backstage på Gamla, og tok en liten prat om låtskriveprosessen mens han stemte gitaren og gjorde seg klar til å spille inn en eksklusiv Dust of Daylight Session. Han fortalte også at han så frem til å møte det norske publikumet, da de lenge hadde skjønt at det var “noe” på gang i Norge rundt bandet.

Barham snakket også om inspirasjonen fra Guy Clark, og tristheten når han døde – spesielt måten han hadde ventet til han hadde nok gode låter før han lagde et nytt album hadde satt spor hos Barham. 

Han fortalte også om måten han hadde endret retning i skriveprosessen. Der han tidligere skrev om sitt eget liv og sine egne frustrasjoner – så skriver han nå mer “fortellende” sanger, der han plasserer ekte mennesker i oppdiktede situasjoner, eller oppdiktede mennesker inn i ekte situasjoner. Han forteller at han fortsatt er i prosessen med å lære seg å skrive på den måten, men at soloalbumet ga ham en mulighet til å gjøre et første forsøk.

FB_IMG_1489354865395

Etter Tim Eastons inspirerte sett, der han i følge eget utsagn etter konserten hadde skravlet med publikum for første gang på turnéen, og hatt det mer gøy på scenen enn på lenge – så inntok American Aquarium scenen til stormende jubel. Fra første tone var det tydelig at de hadde tenkt å vise hva som bor i dem som band, og hva vi har gått glipp av i disse årene.

BJ Barham American AquariumForan scenen ble stemningen stadig mer elektrisk, og folk sang med – tidvis til Barhams store overraskelse. På scenen hadde de det helt tydelig gøy. Tonen mellom bandmedlemmene var lett, og (tydeligvis) interne spøker haglet. På gitar var George Hoge vikar, siden mangeårig medlem Ryan Johnson og gitarist Colin DiMeo sluttet etter den store Roadtrip to Raleigh-konserten i februar.

Hoge hadde fått i oppdrag å lære seg “a whole bunch of songs” på temmelig kort tid, men grep utfordringen med begge hender, og leverte en respektabel innsats. Et par feilskjær hadde han, og han var temmelig oppmerksom på akkurat det selv. Og et par ganger lot bandet ham få høre det, dynket ned i humor – og tidvis krampelatter seg i mellom. 

Vi fikk blant annet høre favoritter som “The Man I’m Supposed To Be”, “Wolves”, “Lonely Ain’t Easy”, “Casualties”, “Wichita Falls”, “Southern Sadness” og “Jacksonville”. I solosettet spilte Barham blant annet “The Unfortunate Kind”, “American Tobacco Company” og ganske overraskende “Burn. Flicker. Die”. Vi fikk også høre gamle favoritter som “Northern Lights” og “Rattlesnake”. 

Barham delte en rekke historier fra livet og veien. Den norske kjæresten Helena, som han hadde vært sammen med på college i Raleigh hadde havnet i en del sanger i den perioden. Og han fortalte også om faren, som fortsatt omtalte musikerlivet hans som “en hobby”. Broren, som selger biler, han har en ekte jobb. Det BJ driver med er bare midlertidig, til han kommer på bedre tanker.

20170310_225232

Jeg tror de fleste som var i lokalet fint kunne tålt en time til fra American Aquarium, men når konserten ble avsluttet med en utblåsning av de sjeldne gjennom Backsliderslåten “Abe Lincoln”, så takket Barham for oppmøtet, og ba alle innstendig om å komme innom Merchbordet etter konserten. Om de ikke ønsket å kjøpe noe, så ville han i hvertfall ta hver enkelt i hånden og takke for at de kom.

BJ Barham American AquariumOg den neste timen stod Barham bak merchbordet, signerte plater og tok hver enkelt i hånden og takket for oppmøtet. Slik gjør en mann som er genuint opptatt av at fansen skal få sitt. Og som Tim Easton sa backstage, tydelig imponert over måten American Aquarium jobber på; “BJ, he’ll be playing the Ryman soon”.

(Foto: Knut André Dale (main shot & backstage. Eddie Christiansen (Closeup, BJ Barham). Rune Letrud (the rest)) 

Forrige artikkelDrive-By Truckers – Live @ Rockefeller, Oslo
Neste artikkelPremiere: Benedicte Brænden – Losing Card
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here