fbpx

American Aquarium – Slappers, Bangers & Certified Twangers, Vol. 1

Du vet det kommer til å bli en fin dag, når American Aquarium gir ut et album ingen visste ville komme – med countryhits fra 90-tallet. BJ postet for en tid tilbake at de kom til å slippe 4 nye studioalbum i løpet av året, og tidligere denne uken begynte ryktene å gå om at den første var på vei. Når den så dukket opp, komplett med et cover som basically er en lapp fra baksiden på Levisbuksen din, så er det en spretten godbit full av hits fra den gang popcountry fortsatt var spiselig.

90-tallet da, dere. En kort periode der countrymusikken beveget seg inn i et nytt format. Garth Brooks brøytet vei for en countrymusikk som nærmet seg popmusikken, om enn forsiktig. Såkalte crossover-hits begynte å dukke opp, låter som chartet både på poplistene OG countrylistene. Artister som Reba McEntire, Terri Clark, Mary Chapin Carpenter, Wynonna Judd, Jo Dee Messina, Joe Diffie, Rhett Akins, Gretchen Peters, Hal Cetchum og Sherrie Austin dukket opp på stjernehimmelen med musikk som var temmelig mye mer pop enn vi var vant til fra den sjangeren. Her hjemme var countrymusikk fortsatt sett på som rein ondskap, og selv ikke Rootsbølgen klarte å endre på det.

Men på grunn av enkel tilgang på cder fra spesialbutikker, og etterhvert mp3er via Napster og Bearshare, så fikk vi likevel tak i denne – for oss – nye countryen. I USA så førte det til en ny oppblomstring av countryinteressen. Musikken ble mer tilgjengelig og tilpasset yngre ører, og popifiseringen var fortsatt uskyldig og spiselig et stykke ut på 2000-tallet, før den store polerings og popmaskinen ødela mainstream country for alltid gjennom dagens popfabrikk som presenterer den samme låten med forskjellig tekst og artist annenhver måned.

Dette var jo naturligvis også perioden da BJ Barham og bandkameratene var ungdom. Musikken var overalt, og festet seg tydeligvis. For Bangers, Slappers & Certified Twangers inneholder 10 coverlåter fra noen av tiårets aller største countrystjerner. Og de har gjort som tittelen lover, og plukket de låtene som fikk folk til å gå banans på konsert.

Låter som Jo Dee Messinas “Heads Carolina, Tails California”, Joe Diffies “John Deere Green” (som vi spilte i et obskurt countrycover-band tidlig på 2000-tallet og som alltid slo ann), Sammy Kershaws “Queen of the Double Wide Trailer” (hvis du ikke har sett den originale musikkvideoen så gjør det! Det var andre tider på 90 tallet…), Patty Loveless’ superhit “I Try To Think About Elvis”, Mary Chapin Carpenters råtass “Down At The Twist and Shout” og Toby Keiths (fra før han ble helt oppkjøpt og uspiselig) “I Should Have Been a Cowboy”.

En coverplate er i mine ører verdiløs hvis ikke låtene tilføres noe nytt. Planking av låter som originalartistene gjør bør være forbeholdt pub-band på en fredag og lørdag kveld. Det har ingenting på plate å gjøre. I dette tilfellet har American Aquarium tatt alle låtene, og spiller dem slik de ville gjort om BJ og bandet skrev dem selv. Alle låtene har derfor gått gjennom Aquarium-kverna, og det gjør også at det ikke blir en plate som hopper mellom stilarter og lydbilder. Det er American Aquariums etterhvert velkjente sound, med andre menneskers tekster. Og stort sett så funker det. I noen tilfeller funker det veldig bra.

Sawyer Browns “Some Girls Do” har blitt et godt eksempel på en låt som funker særdels bra i American Aquariums lydbilde. “John Deere Green” er en annen, selv om vi hadde fetere gitarsoloer. Og Brooks & Dunns “Lost and Found” er seksten lysår bedre med BJs vokal og akvariumene i ryggen!

“Down at the Twist and Shout” er en av de som ikke tilføres stort, det samme gjelder “Heads Carolina, Tails California”. Selv om de tilpasses lydbildet, så har de mistet hele spruten som gir originalene verdi.

Men totalt sett så er dette en deilig liten trip down memory lane, og en godbit som er verdt å gi en snurr. Den er ute på John Deere grønn vinyl, cd og kassett (!) fra American Aquariums nettbutikk. Der finner du også masse 90-talls retro merch fra idag…

Og siden denne heter “Vol. 1” og BJ har flagget minst 4 plater i år, så ligger det nok et par volum til i utgivelsesløypa.

Siste artikler

Lest dette?