Juni måned er normalt ikke en veldig sterk utgivelsesmåned på musikkfronten, men vi har klart å samle en bunke solide og fine låter allikevel. Den sterke maimåneden med alle sine glitrende utgivelser gjorde sitt til at vi har måttet ta med oss en del låter fra de siste to ukene av den måneden inn på listen. Det betyr at listen har fylt seg godt opp allerede og det er på tide å dele av nyhetene til alle som har ventet i glede og spenning i snart en hel måned siden forrige gang.

Vi starter som vanlig med de «største» utgivelsene. Normalt sett burde dette være Daniel Romano og hans nyeste plate Mosey. Etter hans tre siste utgivelser, som alle har vært i en egen klasse innen country og rock og blandingen av sjangerne og musikalske tiår, opplever vi nå en sjangerdreining fra disse mesterverkene, til en langt mer krøkkete og diffus stil.

Det å kalle Romano for visjonær og utforskende på denne platen vitner om at noen er litt «late to the party» og benytter anledningen til å lete ganske så febrilsk etter en enkel og lettvint og særdeles lite innsiktsfullt måte å distansere Romano fra de tidligere albumene hans på. Noe som selvsagt faller på sin egen urimelighet, all den tid resultatet av Mosey er så lite minneverdig og så fjernt fra essensen av Romanos geniale kvaliteter som det nærmest går an å komme. Der han tidligere har laget låter som har festet seg som Karlssons lim til hodene våres, flyr låtene på Mosey, med ett lite unntak, forbi i et haltende tempo uten helt å finne hverken retning eller tilhørighet. Det finnes som sagt et unntak, «Hunger Is A Dream You Die In», holder normal Romano-standard og denne er selvsagt med på spillelisten. Resten av albumet gir omtrent den samme leie bismaken som når man må stryke 1 par i Yatzy.

Vi fortsetter med en til artist og plate som vi har gledet oss til å høre mer fra, men som også virker å skuffe oss litt denne gangen – Robert Ellis og hans selvtitulerte nye album, Robert Ellis. På samme måte som Romano, men ikke i fullt så stor grad, har Ellis beveget seg ut av sin gamle komfortsone og prøver å finne på noe nytt. Noe har for all del blitt veldig fint, men veldig mye er veldig ensformig og føles til tider poengløst og kjedelig. Jeg likte godt førstesingelen «Drivin'» og jeg fant heldigvis plass til «How I Love You» denne måneden. Begge disse er egentlig veldig fine.

Jeg alltid likt låtene til låtskriver og Grammyvinner, Lori McKenna, selv om hun er en av Nashville og Music Row’ sine faste installasjoner. Historien er for øvrig slik at det var Mary Gauthier som en gang skaffet McKenna sin første publishing deal med Harlan Howard i Nashville i 2004. Tolv år etterpå og noen hundre låter senere får vi årets singel fra McKenna, «Wreck You». Låten løfter forventningene til albumet som kommer i slutten av juli en gang. Det er en kvinnelig ærlighet og en vinkling av livets utfordringer i historiene til McKenna som man ikke kan unngå å bli nysjerrig på.

Michaela Anne er en av de andre store kvinnelige utgivelsene så langt i mai/juni og sammen med nevnte McKenna, de norske bandene Lucky Lips og Darling West, amerikanske The Honeycutters og Roanoke, samt enda en ny låt fra Sarah Jarosz, og ikke minst første prøvesmaking fra det kommende albumet til supertalentet Kelsey Waldon, utgjør disse en foreløpig solid porsjon kvinnelige vokalister og artister på månedens spilleliste.

western_centuriesEn av de mest interessante utgivelsene denne måneden kommer fra bandet Western Centuries, det nye prosjektet til Cahalen Morrison. Denne kommer vi tilbake til om ikke lang tid, garantert. Vil du heller ha det mer skranglete og sært så kan kanskje den nye skiva fra McDougall være noe for deg? Reaching For Some Light er i hvert fall ute nå og bør absolutt sjekkes ut hvis du har likt det han holdt på med tidligere.

Sugarfoot har vi allerede skrevet om, mitt norske favorittalbum så langt i 2016. Darrell Scott og hans Coucheville Sessions har vi fått på plass en post om, en nydelig klassisk Darrell Scott plate. Austin Lucas sitt siste album kom ut i Europa tidligere i vinter og droppet denne måneden på det amerikanske kontinentet. «Next To You» er blant de topp 10 fineste låtene jeg har hørt på denne siden av årtusenskiftet. Et aldri så lite og frescht sommermusikktips helt til slutt, smellvakre «Believe You’re Mine» fra årets album fra Nada Surf. Det blir ikke så mye mer sjarmerende enn dette.

Ellers ser vi fram til Colvin & Earle denne uken, Brandy Clark, Sarah Jarosz, Clarence Bucaro og Luke Bell og mye, mye mer i løpet av resten av juni måned. Så mellom lange soldager og lunkne kveldsbad, lyse sommerkvelder og enda lysere importøl, anbefaler jeg spillelisten med ny musikk som den fineste garnityr på de beste dagene i livet. Sjekk også ut tidligere månedslister og bloggposter her – egen side med full oversikt – En unik samling med over 70 månedlige spillelister i Spotify, helt tilbake fra mai 2010 med smakebiter fra aktuelle utgivelser fra tidsrommet den ble laget.

 

SHARE
Forrige artikkelBergenfest 2016 – våre anbefalinger
Neste artikkelGISKE – The Wind That Shakes The Barn
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here