fbpx

Spilleliste – Oktober 2015

Jeg velger meg oktober, nest etter september da forstås. Oktober er kanskje årets mest deprimerende måned, vi går ofte fra fine og fortsatt litt lune septemberdager, ganske brått inn i mørke ettermiddager og våte høststormer. Transformasjonen fra sommer til høst, fra lys til mørke, fra boblende livsglede til avdempet hverdagsliv er både konkret og diffus på samme tid. Men jeg velger meg oktober allikevel, for innen americana og folk sjangrene er det lett å finne musikk som står seg godt til værbitte og halvmørke høstkvelder.

Årets oktober har levert fra seg en del virkelige høydepunkter og jeg har som vanlig forsøkt å legge inn smakebiter fra de aller beste på månedslisten. Kanskje hjelper det deg til å oppdage nye artister eller du får akkurat den påminnelsen du trengte om akkurat den plata du har ventet på?

Det albumet som treffer både årstiden og våre innerste følelser aller hardest denne måneden, er Daniel Norgren sitt nyeste album, The Green Stone. Det åpner med to minutter og tjueto sekunder med lyden av vind og torden og hav og toner og støy, man lytter intenst ut i intet i løpet av denne tiden for å prøve å finne ut hva som skjer, og så fyrer Norgren løs den intenst vakre “Are We Running Out Of Love” som neste spor… Totalt er dette en halv time ekstravagant musikalsk høstnytelse! Jeg vil si det så enkelt, skal du bare kjøpe et album til denne helgen, da kjøper du Daniel Norgrens The Green Stone. 

Skal du imidlertid kjøpe et par plater til så må jeg selvfølgelig tipse om de jeg selv har omtalt tidligere i måneden. Aaron Lee Tasjan – In The Blazesfordi det er en så utrolig gjennomført god plate som du bare må ha fått med deg i løpet av 2015. Frankie Lee – American Dreamerfordi han er et låtskrivertalent som plutselig har fått lov til å blomstre, og som verden virkelig fortjener å ha fått høre om. El Cuero – Souls Under Red Lightfordi Kristiansundbandet endelig har truffet tonen og rockesjelen igjen, vi kjenner endelig igjen bandet fra deres to første album. Følg linkene på albumtitlene og les omtalene.

I den kjente del av skalaen denne måneden, det vil si folk vi har hørt om før, har vi Blitzen Trapper som er ute med sitt beste album noensinne, All Across This Land. Jeffrey Foucault er ute med Salt As Wolves, en aldeles nydelig plate som noen i denne redaksjonen snart må skrive om. Israel Nash er ute med sin Israel Nash’ Silver Season, et album som følger opp sounden fra den gnistrende Rain Plains, men som kanskje ikke inneholder de episke melodiene som Rain Plains hadde.

El Cuero er nevnt, men det er også flere andre norske artister som har gitt ut gode låter og plater denne måneden. Unnveig Aas sin Love EP tøffer seg veldig og ikke minst låten “Run” er en regelrett perle av en låt. Rattlers, Hanne Fjeldstad og svenske Kristofer Åstrøm er også ute med veldig gode låter som lover godt for framtiden.

Andre artister som er ute med smakebiter fra sine kommende prosjekter er blant andre Mount Mariah med låten “Calvander”. En typisk Mount Mariah låt, særegen sound og med stemmen til Heather McEntire som alltid ruver i front. Bloodshot-bandet The Yawpers sitt nyeste album, American Man, dukker opp i platehyllene 30. oktober, den rufsete og rocka “Burdens” lover godt for det som skal komme. Litt mer utpå countrysiden av lista finner vi nye låter fra Jason Boland & The Stragglers, Mike & The Moonpies, Edward David Anderson, Stoney LaRue og Corb Lund. Ikke gå glipp av disse nå i høst, ikke gå glipp av noen av artistene på oktoberlisten, det er en hel skog av fantastiske låter og musikk som fungerer utmerket som lydspor til årstiden.

Sjekk ut hele listen og følg med resten av måneden for oppdateringer. Husk også å sjekke tidligere månedslister og bloggposter – egen side med oversikt her – En unik samling av månedlige spillelister helt tilbake til mai 2010 med aktuelle utgivelser i den angitte perioden.

 

Siste artikler

Lest dette?