COVER - The Wind That Shakes The BarnForrige sommer spilte GISKE sin eneste konsert etter plateslippet av Carousel Magic Spell.

På grunn av vokalist Alex Rindes helsetilstand, så begrenset det liveopptredener, men når de først samlet seg og spilte en konsert så ble det gjort grundig. Først møtte de et knippe venner i en trekkfull låve på hjemstedet Giske. Der spilte de inn de fem låtene som nå danner grunnlaget for The Wind That Shakes The Barn.

Tittelen spiller på vinden du kan høre der den blåser gjennom veggene i Jo-låven, og gir disse låtene et helt unikt livepreg. Her deltar ikke bare bandet GISKE, her deltar også naturen på øya Giske. Akkurat slik det skal være.

Alle låtene ble filmet, og vil gradvis slippes på nett i kjølvannet av dagens plateslipp.

De som leser denne bloggen vet hva den forrige platen betydde for meg personlig, og hvilken plass bandet The Margarets har hatt i livet mitt. Det er derfor en rein glede å få gjenoppdage disse låte i livetapning. Her er det one-take, rett på teip og akkurat som det ble spilt i Jo-låven den 1. oktober 2015. På Rune Bergs bursdag, og midt i den første høststormen så sang Alex Rinde så gåsehuden spretter opp over hele kroppen. Denne effekten som musikk har på enkelte, som kalles “frisson” er nylig bekreftet av forskere i USA.

Og den er så til de grader tilstede gjennom disse fem låtene, som får nytt liv med et helt band i ryggen. Med seg på denne platen har Alex, Ronnie og Rune en hær av dyktige musikere.

Simen Mæhlum: slagverk. Per Amund Solberg: bass. Stefan Olsen: mandolin, elektrisk gitar. Åge Reite: trekkspill, banjo. Lise Voldsdal: fiolin. Og et kor som består av Johnny Hide, Anita Valderhaug, Torill Valderhaug, Aino G. Tornes, Karina Folland, Silje Giske,  Heidi Roaldsand og Mai-Elise Solberg.

Etter at opptakene var i boks, så dro musikerne i samlet flokk til gymsalen på Giske Barneskule, der de spilte en konsert for et stort og entusiastisk publikum.

Låtene som ble valgt ut til låvekonserten på Jo-garden er “Always Looking For A Friendly Face”, “Wandering”, “Join Me In Song In The Garden”, “The Sun Barely Sets” og “My Name Is November”.

Alex_RindeDet er er i mine ører “Wandering”, “My Name Is November” og spesielt “Join Me In Song In The Garden” som virkelig skinner på The Wind That Shakes The Barn.

Altså…. det er urettferdig overfor de andre låtene å fremheve noen låter som bedre enn de andre, men jeg sitter med en følelse av at det gnistrer litt ekstra av de tre. Spesielt sistnevnte, der følelsen av å stå utendørst og høre låten forsterkes av vinden som blåser gjennom veggene, er akkurat på denne EPen det perfekte sporet.

“The Sun Barely Sets” får også en ekstra boost av stemningen i låven. Runes gitar og Alex sin vokal flyter avgårde og fusjonerer til ett overveldende instrument som bringer frem minner om sommer og tider med et band som hadde evnen til å fylle et rom med musikk og få total oppmerksomhet fra alle som hørte på.

Blandingen av vinden, stemningen og teksten i “My Name Is November” gir også ekstra dybde til låten og løfter den gjennom taket på Jo-låven og langt opp i stratosfæren, før bandet henter stemningen inn igjen – og takker pent farvel for denne gang.

Akkurat her, akkurat nå, akkurat idag – så er dette verdens beste EP.

Sjekk den ut digitalt overalt der digital musikk er tilgjengelig. Og ikke minst; kjøp Carousel Magic Spell, som fortsatt er en av de fineste platene jeg vet om.

GISKE jobber med ny plate, og vi kan knapt nok vente…

Forrige artikkelSpilleliste – Juni 2016
Neste artikkelNeal Hoffmann – Untrained Heart
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here