Litt over en uke før oppstart, så er Bergenfest 2016 nær ved å bli utsolgt. Festivalen har hatt økende oppslutning hvert eneste år siden beslutningen ble tatt om å flytte fra spillesteder i sentrum til Bergenhus Festning. Dust of Daylight har som vanlig planer om å være tilstede under årets festival, og vi skal prøve å skrive litt om de konsertene som ikke får så mye oppmerksomhet i lokale aviser og riksmedia.

En liten oversikt over redaktørenes kombinerte anbefalinger er vel på sin plass.

Onsdag utpekte seg umiddelbart som «Vår dag» på Bergenfest. Her er DoD favoritter lainet opp på rekke og rad, og vil bidra til en perfekt start på festivalen.

Onsdag 15. juni:

Vår gode venn Israel Nash får æren av å åpne festivalen, og klokken 16:00 trøkker han til på Bastionen med fullt band. Vi har vært så heldige å få se Israel utvikle seg som artist her i Norge, fra første gang han spilte i baren på Garage for ca 6 personer, til han fylte kjelleren på Garage sist han besøkte oss i 2014. Og nå står han altså på den nest største (og etter min mening beste) scenen på Bergenfest. Konserten på Garage ble oppsummert på følgende måte: «Å Fy Faen!». Og medredaktør Eiesland lurte på om han i det hele tatt trengte å se Drive-By Truckers og Neil Young seinere den våren… vi gleder oss til onsdag 15. juni klokken 16:00, for å si det sånn!

Klokken 17:30 forventer vi å møte en skokk Troublemakers foran storscenen på Plenen.

DoD favorittene i Vintage Trouble skal etablere stemningen for resten av festivalen, og gi oss ett fyrverkeri uten sidestykke i Bergenfests historie. De har brukt det siste året på å varme opp for AC/DC (før de ble uoffisielt nedlagt), og bygget seg opp en enda større fanbase over hele planeten. Sist vi så dem var i 2014, når de fikk et samlet publikum på Malakoff til å gå av hengslene. Den gang skrev vi «Jeg har aldri før sett et band snu et publikum fra tilnærmet uinteressert til sydende blodfans på knapt tre låter.»

Fyll opp plassen helt foran scenen, og ta godt imot Ty når han stuper ut blant publikum for å dele musikkglede med alle oppmøtte…

Michael Kiwanuka skal levere Soul på Bastionen klokken 19:30, men for undertegnede går turen til Magic Mirrors for å sikre god plass foran det som for min del tegner til å bli festivalens høydepunkt.

Patty Griffin dere. Patty Griffin. De siste årene har hun reist rundt med Robert Plant og Band of Joy. Men endelig er hun her solo. Og en intim konsert i fantastiske Magic Mirrors er akkurat det vi trenger denne kvelden..

Gå heller ikke glipp av HAGE, som spiller på DNB-scenen innimellom de andre konsertene. De er up-and-coming, og blir garantert et hyggelig bekjentskap.

Torsdag 16. juni:

Torsdag vil Wilco innta hovedscenen på Plenen klokken 17:15, og for mange blir det garantert et av festivalens virkelige høydepunkt å se bandet til bassisten fra Uncle Tupelo på Bergensk jord for første gang. Ex-bandkompis Jay Farrar har vært her en rekke ganger, og skrev etter sigende låten «Fish Fingers Norway» etter en middag i Bergen. Men Jeff Tweedy har altså aldri vært her før, og skal man dømme etter rapporter fra Sambandsstatene så er Wilco i storform. Med seg i bandet har han sønnen Spencer, og i kjølvannet av konen Susan Millers kreftdiagnose så er det visstnok en helt ny dybde i Wilcos nye låter og konsertopptredener.

Ultrasjarmerende Nations Of The Soul er å treffe på DNB-scenen inni mellom settene på de store scenene denne dagen, og er absolutt verdt en tur innom.

Mercury Rev og Banditos går på scenen omtrent samtidig henholdsvis på Bastionen og i Magic Mirrors. Merucry Rev hadde som kjent en megahit for snart 18-20 år siden og må vel kunne kalles ett av vår tids store one-hit wonders. Basert på dette så tar vi nok allikevel turen til våre venner fra Rootsy – og ser Banditos i teltet og håper de er bedre i levende live enn på det ufattelig frustrerende rotete debutalbumet!

Senere torsdag kveld finner vi Blackfoot Gypsies i Magic Mirrors klokken 21:30, der den eklektiske musikerbanden fra Nashville vil både forlyste og forundre…

Klokken 23:30 avslutter de lokale heltene MK’s Marvellous Medicine dagen i Magic Mirrors. I fjor spilte de på den lille DNB-scenen, og i år har de altså tatt steget opp blant de «store» og trøkker til i Magic Mirrors. Gå IKKE glipp av den konserten!

Fredag 17. juni:

Fredag er litt vanskelig å klassifisere som en typisk «americana»-dag, men om man skal ta turen på Bergenfest denne dagen må det først og fremst være for å høre og se og kanskje slå av en prat med Roar Kopperstad. Hovedpersonen i Hear Me Roar spiller på DNB-scenen flere ganger i løpet av fredagen. Det blir garantert helt nydelig.

Skal vi gi et par anbefalinger til på denne dagen, så er det vel unødvendig å si at Jake Bugg er obligatorisk å få med seg denne kvelden. Forhåpentligvis har det engelske stjerneskuddet det som skal til for å kunne by opp til en fest.

Før Jake Bugg kommer på hovedscenen spiller Yelawolf på Bastionen. Den Alabama-fødte hvite rapperen har tatt opp arven etter Eminem på en måte som publikum i sørstatene har trykket til sitt bryst. På sitt siste album varierer stilen fra rap til southern rock. Det er ikke akkurat «vår» sjanger, men det er heller ikke reinspikka noe annet heller. En mann som har låter med titler som «Johnny Cash» og «Devil In My Veins» kan være verdt å sjekke ut.

Lørdag 18. juni:

Vi er kommet til lørdagen på Bergenfest. Det er vel ingen hemmelighet at målgruppen for lørdag kanskje er noe yngre enn Dust of Daylights kjernepublikum, men vi har jo et par godbiter i vente likevel.

DNB Scenen byr på Soul-stjerneskuddet Jalen N’Gonda – som vi virkelig vil anbefale å få med seg. Likte du fjorårets møte med St. Paul & The Broken Bones – eller årets møte med Vintage Trouble – så oppsøker du DNB Scenen på lørdag for å se en av Jalen N’Gondas tre konserter.

Vi nevnte jo Robert Plant i forbindelse med Patty Griffin, og en annen plate han har hatt stemmen sin borti – er den siste platen til Deborah Rose. Sammen med Mari Randle inntar hun Magic Mirrors klokken 17:45 for å levere britisk folkemusikk.

Festivalens høydepunkt for alle bergensrockere kommer dog i Magic Mirrors klokken 21:45 på lørdag kveld.

Det kommer til å være fullt i god tid på forhånd, så her gjelder det å være på plass allerede i 12-tiden for å sikre plass! Pompel & The Pilts vil nemlig gi til beste et sett med saftig Bergensrock, så hesblesende deilig som verden aldri har sett maken til.

Konserten på Garage 22. desember i år er allerede legendarisk, og kravene om at dette blir en årlig tradisjon er både mange og høylydte!

SHARE
Forrige artikkelBo Outlaw & Løiten Twang Depot – Lonestar State Of Mind
Neste artikkelSpilleliste – Juni 2016
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here