Musikkåret 2015 ble et underlig år for min del, fullt av oppturer og nedturer på mange måter. En bilulykke satte begrensinger for skriveførhet, og dødsfall i familien satte begrensninger for gleden ved å lete etter ny musikk. Det er det første året jeg kan huske at jeg har slitt med å finne 30 plater til min egen årsliste. Samtidig fikk jeg endelig oppleve den fantastiske Americana-festivalen i Nashville, og se en rekke av mine favorittartister live for første gang. 2015 ble for meg konsertåret, og selv om antallet konserter ikke var eksepsjonelt høyt, så var antallet eksepsjonelle konserter tilsvarende større.

Og de gode albumene som kom ut i 2015 var virkelig spesielt gode dette året.

Årets album for min del kom fra Oklahoma, og mannen som på det tidspunktet var i ferd med å ta helt av etter tre sterke album på rappen. I dag har snart alle hørt om John Moreland, mye takket være American Aquarium som har hatt ham med som support i USA og Jason Isbell som har tatt ham med seg rundt i Europa.

Årets utenlandske album 2015:

 1. High-On-Tulsa-HeatJohn Moreland – High On Tulsa Heat
  Oklahomas store sønn gjør det igjen, som han gjorde det med In The ThroesHan topper årets album 2013 med årets album 2015. Tekstene hans blir bare sterkere og sterkere for hver plate. Han skriver om kjærlighet, sorg, ensomhet og håp som ingen andre, og det å få se Moreland live er en opplevelse av det sjeldne. Han får enkelt tusen mennesker til å stå musestille og LYTTE. Rett og slett fordi han legger hjertet sitt på bordet foran seg og sier; “slik har jeg det”.
 2. The Bottle Rockets – South Broadway Athletic Club
  Årets “comeback” fra mine gamle helter i The Bottle Rockets. Sammen med produsent Eric Ambel har de laget et album som er rett og slett outstanding.
 3. American Aquarium – Wolves
  Karrierebeste fra et American Aquarium som synger om forandring. Vokalist BJ har kuttet dop, giftet seg og funnet et helt annet utgangspunkt for livet sitt og tekstene sine.
 4. andrew combs all these dreamsAndrew Combs – All These Dreams
  Combs lager også en plate med et nytt lydbilde, når han følger opp debuten Worried Man med denne gnistrende perlen av en plate.
 5. Joey Kneiser – The Wildness
  Litt sånn fra sidelinjen kom Joey Kneiser snikende med The Wildness. Og så sniker den seg fortjent inn på topp 5. Dette er en av de platene som bare blir bedre for hver gjennomspilling.
 6. Rod Picott – Fortune
  Vår gode venn Rod Picott la listen høyt på sin forrige plate Hang Your Hopes On A Crooked Nail, og fortsetter på samme nivå med Fortune. Litt flere personlige tekster, men samme høye kvalitet og samme blikk for situasjoner.
 7. Jon Latham – Real Bad News
  Årets nykommer. Jeg ble oppmerksom på Jon Latham i Nashville i fjor høst, og når platen endelig kom ut så traff han planken perfekt. Like mengder fersk americana og rotekte amerikansk rock mikses til den utsøkte Real Bad News.
 8. Lilly Hiatt – Royal Blue
  Jeg kjøpte Lily Hiatts Royal Blue på konsert i fjor høst, og den har hatt minst en runde i uken siden den gang. Nydelig plate med gode låter og gnistrende gitarspill. Og FOR en stemme hun har, den sjarmerende frk. Hiatt!
 9. Caroline Spence – Somehow
  Stemmen til Caroline Spence er like vakker som låtene hennes er gode. Det neste store navnet, er min spådom.
 10. Darrell Scott – 10 – Songs of Ben Bullington
  Nydelig plate, fantastiske tekster og en sterk bakhistorie legger fundamentet for Scotts samling av Bullingtons låter.

Årets norske album 2015:

 1. Giske vinyl.inddGISKE – Carousel Magic Spell
  Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har spilt denne platen. GISKE. Bandet som oppstod fra restene av The Margarets. Kanskje det norske bandet jeg har flest og sterkest følelser knyttet til. Min absolutt beste og sterkeste opplevelse med denne platen var på en kjøretur tvers over Danmark. Grytidlig en morgen, alene i bilen, ingen andre på veien. På vei til en knøttliten flyplass for å fly hjem til Norge i min kjære bestefars begravelse. Platen varte fra jeg satte meg i bilen til jeg ankom parkeringsplassen. Perfekt timing. Perfekt selskap og perfekte tekster til alle formål. Årets aller aller beste norske plate.
 2. De Musikalske Dvergene – Go’e Busser
  Dvergene er stort sett verdens beste band, selv om de i 2016 måtte se seg slått av GISKE. De fortsetter der de slapp på Tunge steiner, med de beste låtene og beste tekstene – og den beste platen, i sin karriere.
 3. The Northern Belle – The Northern Belle
  The Northern Belles miks av gode, personlige tekster, nydelige harmonier, pop, country og folkemusikk gjør dette til et av årets beste og mest spilte album fra min side.
 4. Rudi Myntevik KathleenRudi Myntevik – My Dearest Kathleen
  Rudi Myntevik tok turen til Rune Bergs Lydbroderi, og fikk brodert seg en innertier av en plate, spekket med sterke tekster og ikke minst melodier som klistrer seg på hjernen. Og så har den årets beste cover.
 5. Størksen – All The Good Things
  Ingerlise Størksens solodebut ble enda bedre enn vi hadde håpet, full av nydelige popmelodier og gode, personlige tekster.
 6. Anders Bjørnvold – Drug Natt
  Bjørnvold følger opp debuten Storkar med nok en samling gnistrende tekster. Et album som bare vokser seg sterkere og sterkere.
 7. egil olsen – ooo what happened
  Hr. Olsen gjør sitt beste album med ooo what happened, der han for første gang går i dybden på seg selv, og utleverer sine innerste tanker og følelser på en forbilledlig måte.

 

Største konsertopplevelser 2015:

 1. 20150919_163746John Moreland – Fond Object, Nashville. AMA Festival
  Jeg SVERGER på at selv sirissene ble stille når Moreland satte seg på en stol i en liten bakhage bak en platesjappe på østsiden i Nashville, og begynte å synge sine historier. En bakhage full av et publikum bestående av lyttere, bransjefolk, plateselskapeiere og ikke minst låtskriverkolleger som Joey Kneiser, JD McPherson, Micah Schnabel, Austin Lucas, Emily Barker, Kelly Smith… and the list continues. Total stillhet, totalt fokus og en fullstendig perfekt opplevelse.
 2. Andrew Combs – Nashville, AMA Festival
  Combs er enda bedre live enn han er på plate! Utrolig nok. Enorm utstråling, enorm stemme og en utrolig innsats gir låten helt nytt liv på scenen. Gå ikke glipp av dette showet når det kommer din vei!
 3. The Bottle Rockets – Basement East, Nashville
  Endelig fikk jeg sett mine gamle helter fra The Bottle Rockets live. FOR en energi. For et knippe låter. For et band! FOR en konsert!
 4. John Moreland – Nashville, AMA Festival
  Altså. John Moreland. Svære, skumle, voksne amerikanere står ved siden av meg og gråter åpenlyst når han synger. Maken til buzz på forhånd har jeg sjelden hørt eller merket. John Moreland, dere. John Moreland!
 5. American Aquarium – Nashville
  Et av verdens beste liveband. Enkelt og greit. Ryktene sier at vi kan se dem i Norge til høsten… gå IKKE glipp av det.
 6. Black Sorrows – Garage, Bergen
  Jeg har et langt og intenst kjærlighetsforhold til Black Sorrows, og fikk endelig se dem live på Garage. Og det ble et gnistrende fyrverkeri av en konsert, som hadde blitt årets konsert for min del hadde det ikke vært for den lille Nashvilleturen i fjor høst…
 7. Pokey LaFarge – Cannery Ballroom, Nashville
  Skal man først på konsert for å ha det gøy, så ser man Pokey LaFarge live. FOR et sceneshow og for en energi!
 8. Austin Lucas – Huskonsert, Bergen
  Austin leverte årets konsert for Dust of Daylight Live, og solgte ut huskonserten i Bergen på et par timer. Gnistrende show, og enorm energi.
 9. Pompel & The Pilts – Garage Bergen
  Endelig fikk jeg sett Pompel. Og det var jaggu på tide. Halvannen time med et publikum som sang med på hvert eneste ord på hver eneste låt. Fantastisk stemning for et fantastisk band.
 10. Darrel Scott – First Presbyterian Church, Nashville
  Utrolig stemningsfulle omgivelser for en enorm artist. Sterk sterk sterk konsert!
 11. Daniel Romano – Garage, Bergen
 12. The Secret Sisters – High Watt – Nashville. AMA Festival
 13. Lilly Hiatt – High Watt – Nashville, AMA Festival
 14. Micah Schnabel – Fond Object, Nashville
 15. Austin Lucas – Fond Object, Nashville
 16. Jackson Browne – Bergenfest
 17. Aron Lee Tasjan – Basement East, Nashville
 18. Ray Wylie Hubbard – Cannery Ballroom – Nashville
 19. Rudi Myntevik – Logen Bar, Bergen
 20. Sons of Bill – Madam Felle, Bergen
 21. Lydia Loveless – Ole Bull, Bergen
 22. Ryan Adams – USF Verftet, Bergen
 23. St. Paul & The Broken Bones – Bergenfest
 24. Hut/Størksen/Hoffmann – Dyvekes vinkjeller, Bergen
 25. Rayland Baxter – Rootsy Rolling Revue – Bergen
 26. Bombino – Bergenfest
 27. Hvitmalt Gjerde – Bergenfest
 28. Calexico – Bergenfest
 29. Poor Rich Ones – Garage, Bergen
 30. Handsome Family – Rootsy Rolling Revue – Bergen
 31. Mark Olson – Ole Bull – Bergen
 32. Dig Deeper – Rootsy Rolling Revue – Bergen
 33. Stjernetellerkonsert med Christine Sandtorv – Ole Bull – Bergen
 34. egil olsen – Logen Bar, Bergen
 35. Ephemera – Ole Bull, Bergen
Forrige artikkelUkens bonusvideo: Daniel Romano – Best Man
Neste artikkelSingle: Darling West – Vinyl and a Heartache
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here