fbpx

Rudi Myntevik – My Dearest Kathleen

My Dearest Kathleen har Rudi Myntevik kalt sin nye plate. Tittelen, og låten “Kathleen” er en hyllest til hans skotske bestemor som stod støtt i stormen som truet med å slå beina under både henne og hele familien. Kreft tok ektemann og sju barn fra bestemor Kathleen, og hyllesten til bestemoren er navet i Rudi Mynteviks tekstunivers på denne platen, som har blitt en perle for alle som liker gode tekster og kvalitetspop.

Rudi Myntevik lagde lenge kristne popsanger. Der jeg vokste opp så var presten i bygda den eneste kristne vi visste om, så jeg er den siste som kan uttale meg om kvaliteten på hans “tidligere karriere”. Men skal man dømme etter antall treff og visninger han har på YouTube, så må han ha vært en dyktig lovsanger.
På et tidspunkt innså han at han hadde mer på hjertet. Om private historier og personlige følelser. Han dro til England, spilte inn en plate som aldri helt traff sitt publikum. Og der kunne historien stoppet.

På et slektstreff stod Rudi og spilte noen låter på en dårlig kassegitar gjennom et skranglete anlegg, og glemte etter sigende hele tiden teksten. Men det var noe med stemmen som fanget oppmerksomheten til Hr. Rune Berg. Som var tilstede på samme slektstreff. Han tok kontakt og etterhvert ble det et samarbeid.

Sammen lagde de en låt til Grand Prix, og når Alex Rinde ble syk så var Rudi vikar for ham i Rune, Ronnie & Rudi. Låter ble presentert, og veien til studioet var kort. For et par år siden snakket jeg med en særdeles engasjert Rune Berg på Facebook, og han var helt i hundre over et knippe låter han hadde spilt inn og produsert med Rudi Myntevik i forløperen til Lydbroderiet.

Sammen med Rune Berg og bandet – der vi blant annet finner folk som Per Amund Solberg, Simen Mæhlum, Rune Berg selv og Johnny Hide, Robert Post, Asbjørn Ribe og Åge Reite, så har Rudi laget en aldeles vidunderlig plate som plasserer seg fjellstøtt i det poplandskapet som The Margarets, Number Seven Deli, Rune Berg og hans kumpaner i SkiPop etterhvert har tråkket opp og gjort tilgjengelig her hjemme.

For Rudi Myntevik har virkelig noe å melde. Han skriver tekster som kommer rett fra hjertet, og går rett i hjertet på lytteren. Han lager melodier som lirker seg inn i kriker og kroker i hjernen der du aldri vil klare å få dem ut igjen. Og det er ingen hemmelighet at jeg er veldig veldig glad i Rune Bergs produksjon. Han har en intuitiv evne til å vite akkurat hva en melodi trenger for å bli helt perfekt. Han plasserer de riktige instrumentene på de riktige stedene, fremhever tekstlinjer og øker spenningen i låtene på akkurat det riktige stedet. Og det som for produsent og artist bare er nok en dag i studio, fremstår for oss andre som ren magi.

Navet på My Dearest Kathleen er som nevnt tittelsporet “Kathleen”. Teksten om hans skotske bestemor som fulgte ektemann og flere barn til graven. Den røde tråden på platen er ærlige og personlige historier fra liv og oppvekst.

Åpningslåten, “Sweet November Sun”, som også var singelen fra platen, er en kjærlighetssang til hans novemberfødte datter. Et veldig godt eksempel på hvordan Rudi åpner opp og slipper oss inn i sin verden.

Like a magnet to my chest
Gasping with your tiny lungs
Clinging to this unknown world
So delicate and yet so strong

Han følger opp med en kjærlighetserklæring til kona, i “Time”:

You and me
Hand in hand through a raging storm
……..
Time don’t let me down
I wanna stay like this forever

Så tar han oss med på en regelrett utflukt i følelser. Det er mørke, fortvilelse og sorg. For eksempel i “This Is How It Feels To Loose It All”;

The snow is melting
On my shoulders
My bones are slowly
Growing colder
It seems like you’ve
Made up your mind
And there is nothing I can do

Det er glede, kjærlighet, lettelse og håp:

I do believe we have what it takes
To make it honey you and me

…sier han i “Gonna Make It”. Og i hyllesten til sitt lyttende publikum sier han:

So thanks for coming to see my show
I hope you’ll hear me on the radio
I’m glad
I spent this time with you

Og som nevnt, det hele dreies rundt platens monumentale spor; “Kathleen”. Bestemoren ga aldri opp, til tross for tapene hun led. Rudi beskriver henne som den staeste han har møtt. Og Rudi Myntevik selv ga aldri opp drømmen om å lage den platen hjertet hans ønsket. Vi har nok alle noe å lære av våre sta bestemødre…

This tune is a tribute
To my dearest, Kathleen
The mother of my mother
The most stubborn one I’ve seen
Her walk of life I tell you,
Was a steep and crooked one
Her wrinkled face would tell you
‘Bout loss of daughters and of sons.

“My Dearest Kathleen” har blitt en av de fineste høstplatene jeg har hørt, gjør deg selv en tjeneste og la Rudi Myntevik ta deg med på tur i sitt personlige, musikalske univers… du kommer ikke til å angre.

Platen er ute på vinyl og digitale medier. Kjøp på Big Dipper eller iTunes. Lytt på Spotify eller Tidal. Nevnte jeg at jeg digger coveret på platen, og at den er verdt å kjøpe på vinyl bare på grunn av det?

Rudi drar ut på turnè denne uken:

14. oktober / Stavanger / Bøker og Børst
15. oktober / Bergen / Logen Bar
16. oktober /Austevoll / Bekkjarvik Gjestgiveri 
17. oktober /Fosnavåg / Madelynn Coffee
18. oktober / Ålesund / Teaterfabrikken
1. november / Oslo / Uhørt
5. november / Gøterborg /Holy Moly

Siste artikler

Lest dette?