fbpx

Evig liv med Kjetil Aarseth

En dag i vår fikk jeg en melding på Facebook fra Kjetil Aarseth. Han lurte på om Dust of Daylight var interessert i å ha premiere på et par låter han hadde skrevet. Jeg kjente ikke Kjetil spesielt godt, på en måte, men på en annen måte følte jeg at jeg kjente ham ganske godt likevel.

Hvordan fungerer det, tenker du? La meg utdype. Jeg har vært Facebookvenner med Kjetil en god stund, siden han er CCO i Tikkio, og vi har hatt et par små ønsker og innspill til funksjonalitet i plattformen i kraft av å være en mikro-konsertarrangør med særdeles spesifikke behov.

Uansett – på Facebook har Kjetil delt sine egne tekster. Tekster som dykker ned i familiefølelser, familieforhold og eksistensielle tanker rundt egen tilstedeværelse og sin plass i slektsrekken. Og på den måten gitt sine Facebookvenner et dypdykk inn i sitt eget, litterære univers. Så når han spurte om jeg ville høre noen av låtene – så antok jeg at dette var tekster med tilknytning til det jeg hadde lest på Facebook. Og hadde delvis rett.

Vi snakket litt rundt disse låtene i vår, før planen om publisering kokte bort i nye runder med sykdom og utsettelse av alt moro. Men hver dag i romjulen vil vi nå publisere en av Kjetils låter, fra det kommende albumet “Evig liv”, komplett med hans egen presentasjon av låten. For disse tekstene traff noe i tekstskriverhjertet mitt, og det skal bli en glede å presentere disse over de neste dagene.

Noe av det aller første jeg måtte gjøre, var å arrestere ham for ikke å ha gjort grundig nok research i forbindelse med låten “Volvo på Ringebu”. For å unngå at han skal måtte stå til rette overfor lokalbefolkningen, så har vi brakt på det rene at låten er fiksjon. Men bygger kanskje på en sann historie. Samtidig har han forholdt seg til nasjonale gramatikkregler i sin forfattergjerning. Naturligvis skulle han tatt en telefon til Ordfører Fossmo i Ringebu for å dobbelsjekke, men hvem kan vite sånt. For ordens skyld, man bor altså i Ringebu, ikke på Ringebu. Låten blir heldigvis ikke dårligere av den grunn. Det finner dere ut litt seinere i romjula…

Jeg tok en liten prat med Kjetil i anledning tekstene, og her følger et lite utdrag av samtalen:

Kjetil (K):

Ellers så er dette eit prosjekt som har gått over mange år. Starta med nokon tekster som eg nynna til, så har eg prøvd med fram med forskjellig backing til eg landa på eit enkelt og nedpå komp med berre piano. Har prøvd å laga noko så sjeldant som eit konseptalbum med hode og hale og midte, og der for eksempel ei mormor dukkar opp fleire stader.

Rune (R): Hva er grunnkonseptet for prosjektet?

K: Grunnkonseptet er historiefortelling, der slektshistoria med dei som gjekk før og dei som kjem etter er med og det som skjer her og no. Og så er tanken at dette også skal ha ein universell appell. Det store i det lille. To go macroscopic is to to microscopic.

R: Litt med historiene du har skrevet på Facebook som base?

K: Ja, og tja. Eg har skrive mykje og lenge før sosiale medier. Dei har berre blitt ein plass der dei kan sleppast istaden for at dei havnar i ei skuff. Men FB er ein grei plass å sjå kva som set igong følelsane i folk.

Eg er positivt overraska over at det treff såpåss mange. At ei historie om ei sur tenåringsjente på hotell i Oslo plutseleg tek av. Eller ei historie om mormora mi. Eller ein fergetur som går galt. Og så har eg sakna albumet.

Før så høyrte ein heile plata fordi ein hadde betalt for alt. Og då var det meir rom for det konseptuelle. Og så var det meir stedbunden til stereoanlegget. Så då lytta ein verkeleg, for ein gjekk ikkje på gata, eller fjellet eller var på kontoret og høyrte det.

Og sidan eg har ingen forventningar om å treffe veldig bredt med veldig mange, så kan eg like godt lodde djupt med dei som har det samme saknet.

Elles så er det ein honnør til dei eldre i slekta medan dei endå lever…

Evig liv slippes 1. januar, og er produsert av Ørjan Liavåg. Hallvard Fremstad spiller piano. Vi slipper en låt hver dag i romjula her hos Dust of Daylight.

Og her finner du den første videoen, “Evig liv” fra den kommende platen Evig liv.

Andre låt ut er “Steinvaagen”.

(Foto: Anne Marthe Vestre Berge og Marit Brunstad)

Siste artikler

Lest dette?