fbpx

Johbru – Kongen av ingenting

Vi må få presenterer dere for en av landets aller fineste skjulte perler. John John Bruseth. Vanligvis sett får ikke en single en hel artikkel for seg selv, men det er heller ingenting vanlig ved John John Bruseth, så vi må gjøre dette skikkelig.

I fjor høst fikk jeg en melding mens jeg var på Den Forvitnelege Countryfestivalen. Det var Rune Berg som tok kontakt for å fortelle om en artist som nylig hadde besøkt ham i Lydbroderiet Studio. John John Bruseth. En mytisk figur som hadde vokst opp på Sunnmøre, men flyttet til Oslo. Som hadde gitt ut noen låter på 80-tallet som ble hits på Sunnmøre. Og deretter forlatt Norge for kortere og lengre perioder. Historien han fortalte var en fryd å lese. I presseskrivet koker det ned til en setning om at John John havnet på sykehus etter å ha fått en snegle i øret under et oppholdt på Zanzibar. Men det var ingen badeferie på Zanzibar som ledet opp til John Johns “comeback” på platefronten.

Jeg skal forsøke å oppsummere det jeg har blitt gjenfortalt. På 80-tallet slapp han singlen “På tur i apeland”, der han hadde med seg folk som Paolo Vinaccia, Yngve Moe, Nils Petter Molvær og Hege Schøyen. Singelen “Sunn Møring” kom litt seinere, og ble nasjonalsang på Sunnmøre.

Så dro han avgårde, ut i verden. For å synge med gospelkor i USA, produsere dokumentarfilmer i fleng. Han har ledet et prosjekt på Madagaskar for å hjelpe voldtatte kvinner, og på 80-tallet var han i England og gjorde et forsøk på å få engelskmennene til å bruke papirposer istedenfor plast. Og på Zanzibar fikk han nyss om at turistene ikke ville spise egg siden eggeplommen på Zanzibar er hvit (!!). Han engasjerte seg derfor for å få rett farge på plommen. I samarbeid med NTNU ble det utviklet et spesielt f´ór, og han dro ned for å bygge kyllingfarmer – finansiert av donasjoner fra norsk næringsliv.

Når farmene er oppe og går, gir han dem til den fattige lokalbefolkningen som var med på å bygge dem opp. Og underveis i denne prosessen var det altså at en snegle krøp inn i hodet hans og nesten tok livet av John John gjennom en hjerteinfeksjon. Hjemme i Norge havnet han på sykehus, og der svevde han mellom liv og død en stund. Underveis møtte han Gud, som viste seg å være en staselig, eldre kvinne, og etter at han ble brakt tilbake til livet fikk han en gitar inn på rommet – for kreativiteten flommet plutselig over – og han skrev låt etter låt med over 40 i feber. Flere av disse var en tur innom Spotify i fjor høst, men nå har plateselskapet ryddet opp og lagt en plan for utgivelse av Johbrus nye plate – og det er bare singelen “Kongen av ingenting” som er tilgjengelig. Forøvrig en helt annen type låt enn Vinstras store sønner Oljesøls låt “Kongen av ingenting” fra 90-tallet.

Hele historien om John John er for lang og for fantastisk til å fortelle i en enkel liten plateanmeldelse, men det lille jeg har fått høre får brilliante Oddvar Thorsheim til å fremstå som en helt ordinær fyr som av og til synger og maler bilder.

Omsider ble han frisk, og John John Bruseth – nå med en bunke låter i skuffen, tok kontakt med Rune Berg med forespørsel om å spille inn disse låtene.

Berg hadde egentlig ikke tid til produsere noe som helst, da han var i innspurten med sin kommende bok. Men så var det naturligvis noe ved myten rundt John John som trakk, og vips så stod han i Lydbroderiet studio, mens Rune Berg spilte gitar, bass, og – for første gang – trommer. Åge Reite spilte tangenter, og Johnny Palmar Hide og Rudi Myntevik dukker opp på kor. Johnny har også med gitaren sin innom innspillingen.

Jeg har vært så heldig å få høre et knippe av låtene, og tro meg når jeg sier at dette er helt fantastisk. Tekstene er så inderlig personlige og direkte, det er gnistrende velprodusert og velspilt – og så er det noe med stemmen til John John som flommer over av livserfaring og ærlighet som gjør at du blir sugd inn i universet hans og ikke bare blir en lytter – men også en deltaker.

Ha ørene åpne for dette prosjektet – som vi også kommer til å følge tett fremover mot platespillet senere i år. Aller først, så får dere Johbru og “Kongen av ingenting”. En låt som handler om hva han skulle si til sine kjære på slutten av livet og må ta farvel før man egentlig er klar…

Det er så vidunderlig vakkert og hjerteskjærende fortvilende nydelig at gåsehuden er overalt. Og akkurat nå er John John Bruseth Kongen av absolutt alt her i huset…

Siste artikler

Lest dette?