Americanafest i Nashville står for døren, og i år vil det være flere nordmenn til stede enn noen gang. To av våre norske favorittband er også på plakaten, ved Darling West og Lucky Lips. Det er trygt å si at Norge virkelig har fått øynene opp for denne festivalperlen i Tennessee.

Alle som besøkte tidlige utgaver av SXSW i Austin forteller at den festivalen lignet kraftig på Americanafest i starten, og de siste to årene har vi sett tendenser til at Americanafest også har potensiale til å vokse seg for stor og bli noe helt annet. Det er nok de neste par årene som vil vise om de klarer å holde på sjarmen og egenarten, eller om det blåser opp og blir overfylt, umulig å komme inn og generelt bare en frustrerende opplevelse for alle som falt for den sjarmerende, lille store festivalen i countryens hovedstad. 

Uansett – det er noen tips og triks det er greit å ta med seg når turen går til Americanafest, slik at du får meste mulig ut av festivalen. Her er vår lille guide til en vellykket Nashvilletur: 

De tre aller viktigste tingene å huske på når man besøker Nashville og Americanafest er følgende:

  • NYT konsertene du velger, ikke irritér deg over de du går glipp av.
  • Få med deg så mange som mulig av dagshowene, det er DER det skjer!
  • Se MINST ett band du aldri før har hørt om hver dag!

Punkt én er det absolutt viktigste. Gå gjennom årets lineup. Last ned appen til telefonen din, og sett opp en ønskeliste. Festivalens offisielle Spotifyliste gir deg en mulighet til å lytte til så godt som alle artistene på programmet. Prøv å velg ut EN konsert hver dag som du MÅ få med deg, og planlegg rundt denne. Du vil ikke klare å få sett en brøkdel av det du skulle ønske, så det er ekstra viktig å faktisk nyte det du rekker å se, og ikke irritere deg over det du går glipp av. Har du sett bandet/artisten før? Velg noe du ikke har sett, som trolig aldri kommer til å ta turen til Norge.

Det VIL skje et eller annet slik at du går glipp av en eller flere konserter du hadde planlagt. Igjen – nyt det du får se, det er ny mulighet neste år. 

Reckless Kelly på Mercy Lounge

Dagshow og overraskelser

Mange av de tidligere uoffisielle dagshowene har etterhvert blitt en offisiell del av Americanafest. Og det er her du får med deg de band og artister du ellers går glipp av på kveldstid. På disse showene får du også sett artister som ikke står på programmet, men som i mange tilfeller er både like bra og bedre enn mye av det som offisielt har fått plass.
De viktigste er naturligvis tirsdagsfesten på Basement East, Bloodshot-partyet på The Groove, Cafe Rooster-festen på Basement East og konsertene i hagen på Fond Object.

Fond Object leverer flere dagshow i år! Nashvilles hyggeligste bakhage.

Men byen er full av dagshow – det er som oftest gratis øl og meget gode food-trucks, og vi anbefaler at du bruker Facebook flittig i ukene før festival og søker på alt som har med Americanafest å gjøre. Der finner du alltid uoffisielle konserter som vil sjarmere sokkene av deg. Mitt beste funn i 2017 var en knøttliten oppstilling på en parkeringsplass utenfor Joey Kneisers plakat-trykkeri, der vi fikk høre Austin Lucas, Jon Latham, Tim Easton og Joey & Kelly. Artister som ellers ikke stod på programmet. Året før fant vi f.eks Eric Ambel og Tim Easton på et tilsvarende arrangement. Old Crow Medicine Show var fjorårets overraskelse på Basements dagshow, og Bottle Rockets spilte for fire år siden på en irsk pub utenfor programmet – midt på dagen. Byen er full av slike konserter, så prioriter beinhardt, og finn det du vil se.

Vær litt vill og gal. Oppsøk ukjente band!

Prøv å se minst ETT band du aldri har hørt om. Hver dag. For det er fint å se alle favorittene sine på ett sted, men det er de du ikke har hørt før som er hele hensikten med å dra på Americanafest. Så bli heller for å høre neste band enn å stresse videre til konserter du ikke kommer til å rekke likevel. Når det er sagt – se minst ÉN konsert på Third Man Records, samme hva det er – det konsertlokalet er en drøm. 

Ingen hadde hørt om Jon Latham da vi «fant» ham i 2015… i år ser du ham på en rekke scener under Americanafest

Planlegg for transport og avstand

Det er et stykke mellom flere av spillestedene. På kveldstid er det ofte mye trafikk om du skal tvers gjennom byen ELLER over elva, så du må fort beregne 20 minutter transporttid mellom steder som har litt avstand mellom seg. Legg det inn i planleggingen når du setter opp listen din. Det er ytterst sjelden at det blir fullt på noen av spillestedene under Americanafest.

John Prine-konserten kommer nok til å bli smekk full, så der bør man vel være på plass minst et par timer før døren åpner. I ukedagene så går lokalbefolkningen tidlig hjem, så det er god plass stort sett overalt. Fredag og lørdag kan det bli køer på Cannery og på de mer populære konsertene på små steder, så om man skal inn er det smart å komme tidlig på kvelden. Skal man se noe populært på Mercy Lounge, så er det ikke et sjakktrekk å henge lenge i Cannery Ballroom – for døren og trappen til Mercy stenges når rommet er ved kapasitet. Så er det noe som er viktig for deg – prioriter det, og vær tidlig ute. 

The Bottle Rockets leverer ALLTID!

Husk å spise!

Nashville er full av restauranter av høy kvalitet, men bruk Google og Reddit som tipsguide – Tripadvisor er gjennomkorrupt i Nashville og sender deg til steder som har brukt penger på å få folk til å rate uten å ha vært der. Godbitene finner du via artikler på nettsider som lister spennende spisesteder. 

Hva gjør du der nede, lille Nordmann? Aaron Lee «Showman» Tasjan holder hoff på Fond Object.

Hvordan kommer vi oss rundt?

Enkelt: Lyft og Uber. Min personlige favoritt er Lyft, jeg liker appen bedre. Men mange sjåfører i Nashville kjører for begge selskap. Hvis du ikke er kunde fra før, last ned en av appene (eller aller helst begge) NÅR du ankommer Nashville. Legg inn kredittkortinfo i appen, og søk opp en av bonuskodene for nye brukere for inntil 50$ rabatt på dine første turer (!). Du kan i praksis reise gratis i dagesvis. Det er sjelden mer enn et par minutter ventetid, men husk at trafikken i Nashville rundt rushtid er totalt mentalforstyrret crazy, og du kan fint risikere å sitte en time i kø om du skal tvers over byen, og i tillegg over broen. Så ta høyde for det om det er noe du skal rekke. Rushtiden strekker seg fra ca 15:00 til 18:00 på hverdager. Husk – du trenger ikke tipse Lyften din, men de setter pris på en $ eller to. Gi alltid sjåføren ærlig tilbakemelding i appen.

Bakhagen på The Groove fylles raskt opp når Bloodshot inviterer til fest

Broadway, Honky Tonks & Sightseeing

Du må selvsagt gjøre litt turist-ting når du først er i Nashville. En tur på Broadway er en selvfølge, og du må naturligvis besøke Roberts og Layla’s. Det har blitt tradisjon at flere av prisvinnerne fra Awardshowet på onsdag kveld dukker opp på scenen på Roberts etter showet, det kan være smart å være tidlig ute der. På Laylas spiller som oftest familiebandet til Lillie Mae Ritchie, og de er vel verdt en tur aleine. Ellers er Broadway en turistfelle uten sidestykke (kanskje med unntak av Graceland), så hold tunga beint i munnen og styr unna det som er for glorete. Nederst på Broadway finner du Acme Feed & Seed, som garantert har konserter hver dag, og har god mat. Et fint sted for lunsj og tidlig middag. Ernest Tubb’s Record Store er en selvfølge, selv om utvalget stort sett er det samme hvert år.

Ikke glem å være turist! En tur til Robert’s og Layla’s hører med.

Ryman har en omvisning som er verdt å bruke penger på, du kan ikke dra til Nashville uten å ha besøkt The Mother Church. Johnny Cash-museet er verdt en titt, men du skal være veldig VELDIG spesielt interessert i countryhistorie for å bruke tid og penger på Country Music Museum. Ulempen er at du må kjøpe billett dit for å få besøke RCAs legendariske StudioB, og gå i Elvis’ fotspor i det fantastiske studioet. Ellers er Nashville og omegn fullt av små og store severdigheter for både små og store countrynerder, så det er verdt å gjøre litt research om man vil sjekke ut noe annet enn konserter. Det svære kjøpesenteret ute ved den «nye» Grand Ole Opry har alt du måtte ønske deg av alt, og prisene er jo en brøkdel av her hjemme på både sko, jeans og sånne ting – så det er bare å ha handlelisten og dollarsedlene klare.

Varme og temperatur 

Normalt sett så er det grei sommertemperatur, og vi har vel knapt hatt langbuksene ute av kofferten de årene vi har tilbrakt der borte. Men et par med jeans er alltids greit å ha til kveldskonsertene – det kan være litt kjølig når man tar turen tilbake til bostedet etter endt konsertdyst. 

Bakhagen på Fond Object er svett og deilig.

Bosted og sikkerhet

Byen er full av AirBnBs, som oftest er de rimeligere enn hoteller – like sentrale og gir mye enklere tilgjengelighet. Bil er billig å leie, og med en god gps så har du stålkontroll. 
Husk likevel at du er i USA. Det er mye aggressiv kjøring og du er i Skytevåpnenes Hjemland. Når dette skrives er det kun noen dager siden et ungt par ble skutt og drept utenfor en klubb i East Nashville, av ranere som skyter først og spør etterpå. Moralen er vel egentlig – være oppmerksom, ikke gå aleine på natta og ikke ta en «nordmann i Syden». Amerikanere generelt abonnerer ikke på grøftefylla, og de fleste situasjoner skjer på sein nattestid. 

Men det viktigste: Ha det gøy, snakk med alle du møter og få nye venner, og husk: i USA leser alle det som står på t-skjorten din!

Takk for i år, vi snakkes neste år!

SHARE
Forrige artikkelSpilleliste – Juli & August 2018
Neste artikkelPremiere: John R. Miller & The Engine Lights – The Trouble You Follow
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here