American Aquarium i sin gamle drakt gikk hver til sitt for litt over et års tid siden. BJ Barham satt igjen med band uten medlemmer, men var fast bestemt på å finne nye bandmedlemmer som kunne være med å lage det neste albumet til bandet. Nye folk kom inn og i dag møter vi Shane Boeker på gitar, Joey Bybee på trommer, Ben Hussey på bass og Adam Kurtz på pedal steel og gitar når vi atter hilser på American Aquarium.

Albumet Barham den gang hadde forberedt seg på å lage er ute i verden i dag og Things Change lever virkelig opp til tittelen. For ting har virkelig endret seg og albumet handler i sin helhet om å endre seg på det personlige plan, at USA har endret politisk stil, at det er mulig, og nødvendig, å endre den vanlige amerikanerens holdninger for å bli en bedre nasjon.

Musikalsk treffer bandet en nerve i stort og vidstrakt nedslagsfelt blant alle som elsker Springsteen, Petty og historisk i sporet til klassiske americana og heartland artister. Når det er sagt så er melodifølelsen til Barham på et utilnærmelig vinnerspor og låt etter låt på Things Change gir hakeslipp på hakeslipp og multiple frysninger over hele kroppen. Albumet er produsert av John Fullbright og for alle som har hørt og sett Fullbright live, så er vi ikke i tvil om at hans intensitet og smartness har bidratt til den utsøkte sounden på albumet.

Det hele starter med “The World Is On Fire”, der åpningen er hvordan det var for han og familien å sitte hjemme og oppleve 9. november 2016. Han satt målløs igjen over utfallet av presidentvalget og brukte mye tid på å stille seg selv spørsmål om hva som hadde skjedd i landet han er så glad i og blant menneskene han elsker. Noen av svarene fant han på sin mye omtalte 48 state tour våren 2017. En turné BJ planla med tanke på å bli bedre kjent med menneskene i hele landet og føle på stemningen blant dem. Barham er en mann som tror på det gode i mennesket og som er overbevist at i stedet for å rette pekefingrene mot hverandre, er det å prate sammen og bli kjent med hverandre nøkkelen til forståelse. 

This ain’t the country my grandfather fought for
But I still see the hate he fought against

Flere av låtene handler også om endringene familien har vært nødt å gjøre for overleve og for å leve den amerikanske drømmen. “Crooked + Straight” og “Tough Folks” sorterer blant disse og sammen med åpningssporet danner disse tre en åpning som føles som en perfekt knyttneve midt i solar plexus. Man mister bokstavelig pusten av intensiteten i låtene og tekstene til bandet. 

Tough times don’t last
Tough folks do

Så roes det hele ned et stykke musikalsk med låtene “When We Were Younger Men”, som handler om de tidligere bandmedlemmene som har gitt så mye av seg selv til BJ og American Aquarium, men som nesten umerkelig gled sakte i fra hverandre etter hvert som årene gikk, og “One Day At The Time”, der Barham går tilbake og forteller om sine aller mest personlige sider og endringer. Hvordan han har blitt kvitt sine demoner som alkoholen og rock’n roll livet gav han. Å lese disse tekstene til Barham er en fornøyelse av de sjeldne. Det har vært en enorm utvikling av denne siden til Barham til denne platen. Det er en selvsikker låtskriver vi snakker om, en som tør å skrive om akkurat det han har lyst til å fortelle og som skriver med en kvalitet vi ser fra kun et lite knippe låtskrivere i dag.

Every now and then I miss the way that highball glass would kiss
My lips like a long-lost love welcomin’ me home

På tittelsporet “Things Change” er bandet tilbake i det intense alt.country sporet der de hyller den vanlige hardt arbeidende amerikaneren, før de haster videre til Oklahoma i “Work Conquers All”. Der tittelsporet handler om hvordan folk som har vært rundt BJ endrer seg kontinuerlig som mennesker og det igjen har tvunget fram endringer i han selv, handler “Work Conquers All” om å finne sin stemme i verden. Det å reise ut og tro på seg selv og menneskene man møter på veien. To aldeles utmerkede låter som sitter som klistret til hjernen etter kun få avspillinger.

I “I Gave Up The Drinking (Before She Gave Up On Me)”, så sier vel egentlig tittelen det meste. “Shadows of You” er den vonde kjærlighetslåten på albumet, der han ser tilbake på noe som en gang har vært, mens avslutningen “Til The Final Curtain Falls” er den gode låten av dette slaget. Her forteller han om sin kjærlighet og fulle hengivenhet til den han elsker i dag. For en gangs skyld så har han funnet noe som ikke vil endre seg.

Things Change er et album som jeg ikke forventet fra denne kanten da nyheten om at BJ Barham startet på scratch med nye bandmedlemmer i fjor. Det er langt over alle de forventninger som det var mulig å skape, men det viser at BJ Barham er en låtskriver å regne med blant de aller største innen americana og amerikansk musikk i tiden som kommer. Things Change inneholder alt vi ønsker oss av en plate og når BJ selv sier at dette er bandets beste plate, så kunne vi ikke vært mer enig. 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here