fbpx
Forsiden Alle poster Norsk Single: Benny Borg – En dag på jorden

Single: Benny Borg – En dag på jorden

Benny Borg er klar med singelen “En dag på jorden”, som ser ut til å bli tittelsporet på oppfølgeren til vidunderlige Den største reisen. En singel med en kraftfull tekst, som forsøker å beskrive en dag på jorden – slik de fleste av oss opplever det. 

Vi fikk en prat med en forkjølet Benny, som til tross for en lei hoste gledet seg til å høre resultatet av innspillingen. Han fortalte at produsentene Rune Berg og Åge Reite holdt kortene tett til brystet, og at vi hadde hørt omtrent like mye av den nye platen – det vil si, de to singelen. Så vi er trolig nesten like spent.

Jeg spurte hvordan han hadde opplevd suksessen med Den største reisen, og det som i praksis er et comeback. 

Benny forteller at han ikke hadde tenkt å lage noen nye plater, men at Rune Berg og Åge Reites entusiasme fikk låtskriveren i ham frem igjen. De utfordret ham til å skrive om det som opptok ham, og på det tidspunktet var jo det sorgen etter konen Livs bortgang. 

Vi var flere anmeldere som snakket om at Benny skrev seg ut av sorgen, men han forteller at det ikke var tilfelle. – Jeg skrev meg ikke ut av sorgen, jeg snakker bare om det hjertet er fullt av, forteller han meg. – Ting blekner, og man tar tak i de nye tingene i hverdagen.

Jeg spør om den forrige singelen, Sting for sting – hva som var utgangspunktet for den teksten. Benny forteller at det var linjen “jeg har sydd sammen livet mitt sting for sting” som kom til ham først, og etterhvert som han jobbet med teksten så begynte det å handle om å løse en floke, og å bygge opp igjen livet sitt. Så hentet han inn fargekartet for å beskrive følelsene. 

En ting jeg alltid lurer på når jeg snakker med låtskrivere er metodikken deres. Benny forteller at han finner ideer overalt. Det kan være en linje fra en film som spinner ivei en prosess han kan bygge en tekst på, eller en melodisnutt som kommer til ham på de underligste tidspunkt. 

Det var slik “En dag på jorden” kom til ham. Han stod før en konsert og varmet opp og spilte skalaer, da melodien kom og han tok frem telefonen og tok den opp. Noen dager senere fant han igjen opptaket – og begynte å jobbe med en tekst. Han skrev den nesten som en dagbok – alt som kan skje på jorden i løpet av en dag. En av hans venner mente at det ikke var mulig å få til, hvorpå Benny sverget på at DET skulle han klare. 
Det viktige, sier Benny, er å være tro mot ideen, og ta risken på å la teksten utvikle seg. Og hvis man samtidig klarer å unngå klisjeene, så ender man gjerne opp med et godt resultat.

Blant eksemplene han nevner er “Jeg kommer ikke tomhendt” fra forrige plate, der han en søndag stod foran konens gravstein, og siden alle butikker var stengt så hadde han ikke med blomster. Han sier til steinen “Jeg kommer ikke tomhendt, jeg kommer med mitt hjerte”. Og der fant han utgantspunktet til låten. 

Jeg spør ham om han har opplevd å bli oppsøkt av sørgende mennesker, i etterkant av platen. Og han forteller at det har vært en av de tingene som har vært vanskelig. Han har på mange måter har blitt et nasjonalt ikon for sørgende. Mennesker tar kontakt for å snakke om sin egen sorg. Som på alle måter er sterkt, men vanskelig å forholde seg til. Han sier at det handler jo mye om at de som ikke selv evner å sette ord på sorgen søker mot kunsten – mot de som har satt ord på det og dermed fremstår som en talsmann.

De siste årene har Benny gjort forestillinger der han har tolket artister som Johnny Cash, Evert Taube, Cornelis Vreeswick og Herman Wildenvey. Og vi husker jo alle hans Elvis-tolkninger. Jeg lurer på om det er vanskelig å ta på seg en annens rolle for en kveld, og om han har lært noe av disse forestillingene?

Han forteller at han har lært enormt mye av å gjøre disse forestillingene, men at det å stille sine egne kvaliteter på vent er vanskelig. Man ser hvordan disse artistene jobber, og i etterkant forteller han han knapt tør skrive sine egne ting. Spesielt etter forestillingen med tekster av Wildenvey gikk det tid før han turte å røre en tekst igjen. 

Den nye platen, som har arbeidstittel “En dag på jorden” er ventet i juni – og til høsten skal Benny fortsette med forestillingen “Benny Borg – Da og nå” – der store deler av landet skal få besøk. 

Det er på tide at leserne tar en lytt til den nye singelen, og Benny lover at den nye platen byr på lysere tider enn “Den største reisen” – men at han fortsatt skal være personlig i sitt uttrykk. 

Vi gleder oss!

 

 

Forrige artikkelHalden Electric – Have You No Shame?
Neste artikkelFredagsvideo: Michael McDermott – Around The World
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here