De svenskene, de svenskene! Jeg elsker svensker, og særlig svensker som Northern Indians. Hvorfor? Hør på disse tekstene!

Northern Indians består av Josef Eriksson og John Andersson som kommer fra Piteå, langt nord i Sverige. Det vil si, de vet alt om å være en utkant i samfunnet, en minoritet, noe tekstene sier sitt om.

northern indians cover arvetNå har de kommet ut med en splitter ny og fantastisk Ep – Arvet. Fra før har de gitt ut to fulle album på engelsk – The Great Escape (2015) og No Shelter In Sight (2016). Denne gangen synger de på svensk, noe som gjør sitt til at budskapet i de sterke tekstene kommer bedre frem. Musikken deres vil jeg beskrive som en slags fusjon av dagens americana-lydbilde og en litt eldre type svensk visepop. Den er lystig og glad, og skaper en veldig god helhet med de alvorlige og viktige politiske tekstene. Tekstene er noe av det aller beste jeg har hørt i år. Jeg tenker da spesielt på de to av platas fem låter som heter «Northern Indians» og «Slit och Släng». Førstnevnte tar for seg blant annet ting som naturvern og desentralisering.

Det handlar om att ta sitt ansvar
Nåt politikerna knappast gör
Där de sitter med sin budget och planerar
och lyckas lämna halva landet utanför
Och när de samtidigt slösar miljoner
på apanaget till monarkin
Då känns det ofattbart att vi lever i en stat
som värnar om demokratin
Det är vi som är Northern Indians
Vi går i våra fäders spår
Det är vi som är Northern Indians
Det är samma kamp nu som då

I låta ”Slit och Släng” handler det om bruk og kast-samfunnet som er helt på ville veier.

Konsumtionssamhället vi lever i det bygger på att nåra andra får betala för våran livsstil med sina liv det är et levnadsätt som är enkelt att förklara
Det handlar om att titta åt et annat hold så man inte ser dom som lider så man inte ser var ifrån dom kom alla dom med grejorna vi köper
Hur ska man orka tänka om, med alla beslut som vardagen kräver, kanskje borde man byta telefon eller köpa lita barnasydda kläder som kommer från fabrikerna i Vietnam eller Bangladesh eller Kina När dom som jobbar gör så godt dom kan för att vi ska kunna slita och slänga.

Slike engasjerende og politiske tekster finner man i dag kanskje først og fremst innen rap. Som for eksempel hos norske Gatas Parlament, men også hos det norske countrybandet Bretton Woods, og deres sjanger Developing Country. I Sverige kan man kanskje sende et høflig nikk i retning av legenden Peps Persson. Det er iallfall utrolig fint å høre at protestsangene i aller høyeste grad lever. Det handler om globaliseringens baksider, miljø, integrering, medmenneskelighet, filosofi, kjærlighet, men også humor. Kanskje er det humanisme mer enn politikk. Sabla bra er det iallfall.

Politikere burde tvangsfores med disse låtene til frokost hver eneste dag.
Northern Indians For President!

Forrige artikkelPlatebunken: The Mastersons, The Steel Woods, Jade Jackson
Neste artikkelKenneth Norum – Heart On A Sleeve
Rune Torsteinsen
Rune Torsteinsen, odøling -67 modell. Har en bakgrunn som dj fra åra rundt 1990 på ei lokal bule hvor blues, sørstatsrock og pubrock sto høyt i kurs. Men selv om bula gikk dukken, så beholdt jeg interessen for musikk. I dag spiller jeg fortsatt gammel Lynyrd Skynyrd og Little Feat. Lone Justice og Maria McKee vil jeg alltid ha med meg. Det samme gjelder for Son Volt og Jason Isbell. Min største hobby og tidstyv er nok jakten på nye og ukjente artister. PS. Jeg liker både country & western.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here