Endelig var plateåret ordentlig i gang, og det på selveste fredag den trettende, første ordentlige utgivelsedag etter juleferien. Riktignok kom det et par plater første fredagen i januar også, men de fleste venter til juletre og annen pynt er ryddet ut og er ute av syne før hjulene snurres i gang igjen.

Men, når hjulene først har begynt å rulle, så ruller de til gangs. Hele tolv album av litt forskjellig karakter har vi på listen over nye americana og country plater bare denne første uken. Slik ser det ut til å fortsette de neste ukene også. Både kjente og ukjente artister er på listen, denne uken var det kanskje Otis Gibbs sin nye plate, Mount Renraw, som var den mest kjente. Den har Jan Kristoffer allerede skrevet om og det var ingen overraskelse at Gibbs leverte solide saker nok en gang. Jeg har tatt med den fantastiske historien “Bison” på månedens liste.

Blant andre album som allerede har kommet ut finner vi Infamous Stringdusters sitt nye album Laws Of Gravity. Bluegrassbandet er ute med sitt sjette studioalbum og for meg høres de enda skarpere ut enn noen gang tidligere. Elsker man lyden av banjo og dobro, fele og mandolin, så finner man noen av verdens beste traktører av nevnte instrumenter i dette bandet. Jeg plukket med meg den litt rolige “Gravity” til spillelisten.

De alltid strålende guttene i kanadiske Blackie & The Rodeo Kings er også ute med nytt album. Kings & Kings heter det og det har vært tilgjengelig på Bandcamp siden oktober i fjor, men har først nå offisiell release. Colin Linden, Stephen Fearing og Tom Wilson leverer helstøpte låter nok en gang, ved første gjennomlytting festet “Bury My Heart” litt ekstra.

Et annet album som det har vært en del forventninger til er låtskriveren Natalie Hemby sitt debutalbum. Hemby har skrevet en bråte låter for kjente countryartister og ved første kjappe lytting på Puxico hører vi tydelig fingerspissfølelsen hun har for countryhitlåter.

Så er det alle smakebitene fra kommende album da. Det ser ut som en trend som bare fortsetter, at artistene bruker Spotify til å markedsføre og promotere albumet sitt i forkant av utgivelsen. Vi kaller det fortsatt en singel, men det fungerer strengt tatt på samme måte som en filmtrailer. Du kan selvsagt bla igjennom listen selv, men noen av de som har gitt ut smakebiter nå i starten av 2017 og som har album på trappene som vi gleder oss til er blant annet Son Volt, The Sadies, Tift Merritt, Torgeir Waldemar, Alison Krauss, Rodney Crowell og Ryan Adams.

Der har du den, spillelisten for januar. Håper den kan komme til nytte og glede, enten man er på hytta, eller på biltur, på jobben, i godstolen eller hvor som helst man ellers befinner seg denne første måneden av 2017. Følg med videre i januar for påfyll på spillelisten og for nyheter om kommende album. Sjekk også ut mine tidligere månedslister og bloggposter her – egen side med full oversikt – En unik samling med 80 månedslister i Spotify, helt tilbake fra mai 2010, fylt med smakebiter fra aktuelle utgivelser fra tidsrommet den ble laget.

Forrige artikkelFredagsvideo: Susto – Hard Drugs
Neste artikkelPerry Brown – Become My Blood
Jan Eiesland
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here