Jeff Porter er for de fleste kjent som gitaristen i gjenforente The Rainmakers. Jeff har en solid musikalsk utdannelse, og mange år bak seg som låtskriver, tidligere medlem i flere reggae-band, soloartist og ikke minst 50% av duoen Walkenhorst & Porter som de siste 12-13 årene har spilt fast hver onsdag i Kansas City i tillegg til giger her og der og etterhvert da med The Rainmakers.

Forrige plate het 15 Miles, kom ut i 2006 og var produsert av Bob Walkenhorst. Den hadde blant annet låten “Still She Waits”, som vi gjorde Øresnop på for noen år siden.

Når Jeff nå er klar med oppfølgeren Even With The Wind, så er det låtskriveren og vokalisten Jeff Porter som skinner sterkest. Platen er innspilt i Rainmakerskollega Pat Tomeks studio, og produsert av Porter, Tomek og Mark Shoffner.

Der 15 Miles utmerket seg ved å ha 2-3 låter som skilte seg ut som nesten ulovlig gode, så har Even With The Wind blitt en plate som er bunnsolid jevn, og fylt av gode låter og utsøkte tekster. Det er alltid risikosport for oss plateomtalere når venner og bekjente gir ut plater, og særlig når noen man har blitt så glad i som den smilende mannen fra Olathe legger hodet på blokka og gir ut sine tanker og følelser på plate. Heldigvis innfrir Jeff Porter alle forventninger med en ytterst velprodusert og velspilt plate som har fått jevnlig snurretid her hjemme.

Hr. Porter har en genuin interesse for musikkhistorie, og har et stort hjerte for alt fra jazz, country og reggae til klassisk, pop og rock. Gjerne med fokus på små perler fra 50- og 60-tallet som vi knapt, om noen gang, har hørt om her hjemme på berget.

Jeff Porter - Even With The WindOg denne bredden i musikalsk inspirasjon er brukt som basis for Even With The Wind. Her er det store deler britisk 50-talls pop, med saftig bruk av piano – her er det deilige elementer fra den gang rock’n’roll var ferskvare i USA – og Fats Domino, Bobby Darin, Eddie Cochran, Roy Orbison og Buddy Holly var de største stjernene som fantes. Vi legger til litt country og litt folk/vise eller singer/songwriter elementer, og vips så har vi en smeltedigel av en plate som krydres med gode tekster, særdeles grundig håndverk og Jeff Porters uttrykksfulle stemme.

Innspillingene av denne platen har pågått i et par år allerede, og selv om Hr. Porter selv har vært tilbakeholden med opplysninger så har studiosjef Tomek vært desto mer frittalende om hvor fint dette låter og bygget opp en forventning hos alle som har ventet… vi fikk også en forsmak i Dust of Daylight Sessions i fjor høst som effektivt økte forventningene.

Tittelsporet “Even With The Wind” åpner platen, og vi slenger oss rett inn i en låt som kunne vært et outtake fra en av Nick Lowes tidlige album. Gnistrende pop, og en deilig orgellyd som driver låten.

“Things I Can’t Let Go” er et utmerket eksempel på Jeff Porters styrke som vokalist, her bærer han låten sammen med cellisten Sascha Groschang, og du kan høre at crooneren sitter i ryggmargen.

Vi stuper dypt inn på 50-tallet i “Time and Money”, der Fats Domino og Bobby Darin kombineres i en drivende låt – der Joe Miquelons saksofon lekkert åpner låten før den gjemmer seg vekk og sniker seg inn igjen midt i andre vers. Elegant og lekkert. Pianoet til Jeff er perfekt tilpasset saksofonen (eller omvendt). Hadde denne låten kommet ut i 1955, så hadde den vært en klassiker for lenge siden.

Folk-pop kan vi vel kalle “Tumblin’ Down”, som har et vanedannende gitarriff som lukter tidlig 70-tall lang vei.

I “I Don’t Wanna Say I Do” har jeg-personen et aldri så lite problem med å forplikte seg, og støttet av et funky groove så kan vi ane Jeffs reggae-kjærlighet.

Vi er tilbake hos Nick Lowe i den aldeles nydelige “Sometimes Love”. Jeff er en uhelbredelig romantiker, og her synger han i tospann med Sara Morgans duettstemme, i en tekst som funderer rundt kjærlighetens mange underlige veier.

Teksten er full av små, gnistrende godbiter som får tærne til en tekstnerd til å krølle seg.

Different hearts keep a different beat,
and sometimes love ain’t a two-way street.

En småfunky intro tar oss inn i “Autumn In The Distance”, og Jeff Porter tar oss inn i en solfylt fortelling om høsten som lurer like der borte, men inntil den er her så er det sommer, varmt og deilig. Og jeg bare elsker gitarsoloen på denne låten. Teksten har en rekke små finurligheter, og refrenget er perfekt:

Right now can last forever, 
if we only remember it well.

Country er et naturlig overbygg når låten heter “She Wants To Move To The Country”. Der historien om hun som vil flytte, og han som ikke føler han kan holde henne igjen er et klassisk tema. Groschangs cello er atter et viktig element, og gir en ekstra dybde til låten.

Every ending is a brand new start,
she says she wants to move to the country,
and leave behind what’s left of a broken heart.

En låt som nærmest hvisker om oppmerksomhet er “Lonely Wakes Up”, som er en liten fundering rundt den lille perioden der man svever mellom sovende og våken – og hvordan man stiller seg til ensomhet i hver ende av denne perioden.

Fjong 50-talls pop kombinert med noen saftige countrylicks er utgangspunktet for “Talk Is Cheap” – der Sara Morgan atter får luftet stemmen, og Jeff får briljere på piano og gitar.

Jeg satt og ventet på den gjennom hele platen. Pianolåten jeg visste måtte være her.
Og på perfekt vis har Jeff plassert den som siste låt. For oss som har vært så heldige å få reise rundt sammen med The Rainmakers, så har en rekke seine kvelder vært tonesatt av Jeff Porter og “kveldens piano”. Så snart han ser et sett tangenter så er han i en annen verden, inntil dørvakter og nattevakter forsiktig ymter frempå om at de gjerne vil stenge og gå og legge seg nå. Dette er som en av disse seine kveldene, komplett med en ny, nydelig kjærlighetsballade i “Every Star Above” som gjenspeiler Jeff Porters genuint vakre sjel. Hadde han solgt denne til en av dagens “moderne” syngedamer, så hadde den godeste Porter kunnet hikste og le hele veien til banken.

Det eneste jeg savner på denne platen er tekstene i coveret. Og naturlig nok vinyl.

Men det vi HAR fått er en plate som er sprekkferdig av gode tekster, usedvanlig gode melodier og gnistrende musikalitet. Hvis ordet “vakkert” først skal stemples på en plate, så kan Even With The Wind med stolhet motta det stempelet.

Kjøp platen på Amazon (CD), Google Play eller iTunes – lytt på Tidal.

Forrige artikkelDavid Bowie 1947-2016
Neste artikkelLothe – Kjærleik og hat
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here