fbpx

Mary Gauthier – Trouble and Love

Mary Gauthier Trouble and Love

Trouble and Love er Mary Gauthiers syvende studioalbum, og hvor utrolig og umulig det enn kan virke – så blir platene hennes bare bedre og bedre.

Forrige studioalbum var den monumentale og personlige The Foundling i 2010, og det kan virke som om hun fikk skrevet seg forbi et traume, som igjen åpnet opp for å skrive på en litt annen måte. Tekstene tar fortsatt opp sterke temaer og smertefulle situasjoner, men det er noe i måten hun synger på som får meg til å føle at hun er på mye mer harmonisk sted helt personlig.

Som hun selv sier: “This is a record of loss, letting go, and moving on”.

De siste årene har Mary vært enormt aktiv, både på turnéfronten og som kursholder i låtskriving. Hun har også samarbeidet med en rekke tidligere soldater, og skrevet en bunke sterke låter.

“Trouble and Love” er en dekkende tittel for dette prosjektet. Låtene handler om problemer og kjærlighet. Enten hver for seg, eller i den ene eller andre kombinasjonen.

De åtte låtene på denne platen er innspilt live i studio, av et stjernelag musikere, bestående av Darrell Scott, Duane Eddy, Beth Nielson Chapman, Ashley Cleveland, the McCrary Sisters, Siobhan Kennedy, Viktor Krauss, Jimmy Wallace, Guthrie Trapp og Lynn Williams.

Innspillingen er som sagt gjort på den gode gamle Sun-måten. Alle musikerne satt samlet i studio og lot inspirasjonen og øyeblikket være det viktigste. I mangel på en bedre beskrivelse, så låter det et et vis så mye mer levende. Du kan rett og slett høre at musikerne smiler, og at de forstår at det er et helt spesielt stykke musikk de har vært med på å lage.

Låtene på Trouble and Love er skrevet i samarbeid med andre, blant annet Scott Nolan og Gretchen Peters. Sammen utforsker Mary og hennes samarbeidspartnere livet, kjærligheten og hvordan vanlige mennesker påvirkes av valg man tar, eller unnlater å ta.

“When a Woman Goes Cold” fant sin inspirasjon fra en venninne av Mary som forlot sin mann etter over 20 års ekteskap, og på spørsmål om hun ikke lengre følte noe for sin eksmann – så var svaret like enkelt som det var brutalt: “ingenting”. When a woman grows cold…

“False From True” er en vakker låt om følelser, og hvordan de får oss til å miste helt kontrollen over både oss selv om omgivelsene – bare de blir sterke nok.

Tittelsporet “Trouble and Love” handler om motsetninger som likevel hører sammen. Som vanskeligheter og kjærlighet.

Den irske singer/songwriter Ben Glover er bidragsyter på “Oh Soul”, som er en fundering rundt Robert Johnson og myten om at han solgte sjelen sin til djevelen. Jeg-personen føler å ha gjort det samme, og står på Johnsons grav i håp om å finne veien tilbake.

Platens kanskje sterkeste personlige spor er “Worthy”, der Mary rett og slett spør om hun er verdt noe. Mange års ensomhet med egne demoner, kampen for å overleve med seg selv, alt har satt sine spor – og tvilen har fått sitt utspring i denne låten.

Platens beste låt og beste tekst for min del er “Walking Each Other Home”, en låt om å gjøre sitt beste med det man har fått tildelt – og fokusere på å hjelpe andre på best mulig måte.

En låt som kunne vært temmelig trist, men som likevel ikke blir det – på grunn av at Mary fyller låten med ukuelig optimisme – er “How You Learn To Live Alone”. En tekst om ensomhet i et samfunn fullt av mennesker som kan by på seg selv bare man slipper dem til. Låten, som er skrevet sammen med Gretchen Peters, var første låt ut i første episode av sesong 2 av Nashville – hvor Buddy Miller nå tar seg av låtplasseringene. Skrevet på to timer, så har den blitt en imponerende liten godbit.

“Another Train”. På mange måter er dette oppfølgeren til “Worthy”. Samme groove, og der hun undret på om hun var verdig, så har hun nå bestemt seg for å ta steget videre til neste punkt i livet…

I’m movin’ on
through the pain
through the pain.
Waiting on,
another train,
another train.

Det er ikke rettferdig for en plate å måtte sammenlignes med mesterverket The Foundling, så om man holder den utenfor – så vil jeg hevde at dette er Marys gjennomført beste plate. Alle låtene er umiddelbare klassikere i hennes katalog, og den nye livsgleden som strømmer ut fra disse låtene har nok mye å takke prosessen rundt The Foundling for – og har ført med seg en plate som stikker frem hodet og byr på viktig livsvisdom.

Kjøpes hos Mary Gauthier. (Den er fortsatt tilgjengelig signert fra hennes egen nettbutikk)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iZ2t-5n8iU4[/youtube]

Siste artikler

Lest dette?