fbpx

Caleb Caudle – Paint Another Layer On My Heart

Hvor mange ganger må jeg si navnet Caleb Caudle før noen reagerer? I fire år har jeg sagt at denne mannen er en av de mest talentfulle låtskrivere og artister jeg har kommet over i min tid som musikkblogger. Kanskje er han også den mest hardtarbeidende? I etterkant av ekstremt gode anmeldelser for hans forrige album, Tobacco Town, spilte Caleb Caudle rundt 300 konserter i mer enn tredve stater på et lite år.

I juli 2010 nevnte jeg Caudle i en bloggpost på No Deal Music som jeg kalte for “America’s Got Talent”, der jeg mente at han allerede den gang var blant de syv mest talentfulle singer/songwriters innen sjangeren. Samme år hadde jeg med hans album, Snake River Canyon, som et av årets tredve beste album. I 2013 anmeldte jeg hans forrige album, Tobacco Town, her på Dust of Daylight, link til den anmeldelsen her. Så jeg har prøvd hardt og lenge å si det jeg nå skal si en gang til; Hør på Caleb Caudle, hør på låtskriveren som boltrer seg i samme musikalske landskap som de aller største legendene vi ser så opp til. Hør på hans nye album, Paint Another Layer On My Heart.

Nytt siden sist er at et av våre favoritt-plateselskap, This Is American Music (TIAM), har tatt Caleb inn i varmen og promoterer og distribuerer nå hans nye album. I tillegg har han fått med et par nye tilskudd i studio denne gangen, North-Carolina bandet Roseland er hentet inn som studioband, Lydia Loveless deltar på vokal og Whit Wright fra American Aquarium sitter bak pedalsteelen.

Selv om Caudle har vært mye på reise og hatt spillejobber i store deler av landet, har han også fått tid til å pakke sammen tingene sine og flytte fra Winston-Salem i North-Carolina til New Orleans. Selvfølgelig er det kjærligheten som har lokket den unge mannen ut av hjemstaten, det har Caudle selv uttalt i intervjuer, men det er heller ikke vanskelig forstå det ut i fra teksten på “Trade All The Lights”.

“I would trade every last light in New York City, to be there tonight with you in New Orleans.”

Plata åpner med “How’d You Learn”, en låt om kjærlighet og avstand, og det er i hovedsak det som er den røde tråden hele albumet gjennom. Men i tillegg kan man ikke unngå å legge merke til det klassiske oppsettet på låtene, selve arrangementene og ikke minst produksjonen. Caudle har tydeligvis løst en kode i låtskrivingen, men også på den tekniske siden låter dette albumet strammere og friskere enn noen gang tidligere. Produsent Jon Ashley (Dawes, Band Of Horses, The Avett Brothers) har visst akkurat hvordan dette albumet skulle låte, mens Caudle selv har vært veldig opptatt av å nå ut og fram til folk denne gangen.

“I just want to connect with folks. This album is about love and distance. That’s something I feel like most people have had to go through, something that was very much a part of my life this past year.” 

Uansett hvilken vei man ser inn i dette albumet fra, så finner man gjenkjennende toner fra mange hold innen sjangeren. Av og til hører man American Aquarium, av og til Two Cow Garage eller kanskje litt Dawes, litt Jason Isbell, en dæsj av gamle helter som Doug Sahm og Steve Earle, og slik fortsetter det gjennom hele albumet. Allerede på første avspillingen skjønner man at Caudle uten sammenligning har laget sitt mest solide og beste album i karrieren.

Nevnte “Trade All The Lights” er en av mine favoritter på et album som det nærmest er umulig å plukke ut favoritter fra, men Lydia Loveless og pedalsteelen til Wright gjør sammen med Caudle låten til noe helt spesielt. Som en greie Jason Isbell og Shonna Tucker burde ha gjort sammen for over ti år siden. “Another Night” høres ut som en av de beste countryrocklåtene som aldri ble skrevet på 70-tallet, “Countdown” høres ut som noe Doug Sahm kunne vært stolt over å ha laget og “Bottles and Cans” er enkelt og greit en av de beste rockelåtene som har dukket opp i americana-landskapet det siste året.

Caudle har jobbet knallhardt langs veien de siste to årene, han har delt disse låtene med publikum over hele USA og funnet ut hva som fungerer, han har turnert sammen med kollegaer som f.eks. bloggfavoritt John Moreland, som har hjulpet Caudle til å pirke på plass de siste detaljene i låtene før han gikk i studio. Resultatet er et album helt blottet for noe annet enn pur førsteklasses amerikansk musikk anno 2014.

Albumet er ute på streamingtjenester fra og med i dag, men husk å kjøpe Paint Another Layer On My Heart, du finner den som digital nedlastning, cd eller vinyl på calebcaudle.bandcamp.com

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/152463707″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Siste artikler

Lest dette?