fbpx

Caleb Caudle – Tobacco Town (2012)

Caleb Caudle er blitt voksen og er ute med sitt fjerde album. Det er sikkert en del som ikke vet hvem Caleb Caudle er og det er kanskje ikke så rart siden han vaker i sivet i den delen av americana-dammen som nesten ingen prøver fiskelykken i.

Jeg oppdaget Caudle ved en tilfeldighet på Spotify for ganske nøyaktig tre år siden og man kan vel si at jeg falt som den berømte steinen for den unge og, den gang, lavmælte singer/songwriteren fra Winston-Salem, North Carolina. Debutalbumet som jeg oppdaget, Red Bank Road fra 2007, består av låter som mannen hadde skrevet i tenårene. En gnistrende debut fra Caudle, som den gang var 19 år, og et album som burde ha fått langt større oppmerksomhet enn det fikk den gang. I etterkant er det altså kommet tre album til, men det er kun det nevnte debutalbumet og tredjeplata, Snake River Canyon, som har vært lett tilgjengelig via streaming.

Tobacco Town kom i oktober i fjor, men jeg ble ikke klar over utgivelsen før på denne siden av nyttår. Caleb Caudle har altså rukket å fylle 25 år og gi ut fire album, en strålende prestasjon i seg selv, men med denne siste utgivelsen befester han sitt talent på en overlegen måte.

“Blue or Gray” åpner ballet og er helt klart et av albumets aller beste spor. Det er en Whiskeytown-lignende ballade med nettopp tidligere Whiskeytown medlem, Caitlin Cary, på fiolin og vokal. Hun kan forøvrig også høres på “Midnight Beauty”, en av albumets mer livlige låter og mer nærliggende til slik Caleb Caudle låt på sitt forrige album, Snake River Canyon. 

Tobacco Town er et mye mer stillferdig album enn de to forrige, man må faktisk tilbake til nevnte Red Bank Road for å finne låter fra Caudle som er såpass nedstemte som disse faktisk er. Det er allikevel ingen grunn til bekymring, dette er klassisk alt.country gjort på ekte North Carolina vis.

Albumtittelen henviser selvfølgelig til hjembyen Winston-Salem som er hjembyen til et av verdens største tobakksselskaper, R.J. Reynolds, men låtene handler ikke så mye om byen og tobakken, mer enn noe handler låtene til Caudle om hendelser som tydeligvis har preget den unge mannen de siste årene. Jeg mistenker at han har brutt opp med noen som sto han svært nær. På albumets avslutningsspor, “Reckless Motorcycle”, forteller Caudle at,

 “Now the phone only rings when you need something and the phone doesn’t ring much at all”

I låten “Anne Marie” synger han om hvor umulig det er for han å forandre seg og på “Miles Away” forteller han at han ikke har klart å gjengjelde den kjærligheten han har blitt vist og at hjertet hans bare halvveis knust. Det er i det hele mye anger, skyld og samvittighet som er dårlig skjult i tekstene til Caleb Caudle denne gangen.

I wish my heart was more than half broken 
maybe then I’d start to see 
that i shouldn’t have spoken 
I should have let you leave 
and let the night time have you 
and the red moon light your way 
when everything said it let it go 
I was too stubborn and stayed

Samtidig så finnes det øyeblikk der han er glad for minnene som finnes oppi all tristheten. “Little Reminders” er kanskje det beste eksempelet på dette,

And little reminders of you 
in the pocket of my jeans 
your hair on the pillow 
the vinyl still out of the sleeves 
little reminders of you 
I hope they are here to stay 
I see your blue eyes in every reminder today

Selv om det er mye savn og lengsel i tekstene hans, så er det i det minste gjort på en ærlig og overbevisende måte. Det at han har byttet ut det meste av elektriske gitarer med banjo og fele gjør at Tobacco Town tar en mye mer folk-aktig retning, noe som i dette tilfellet, med alle de ærlige og personlige historiene, definitivt er et pluss i boken for Caudle.

Selv om dette er blitt veldig personlig så finnes det også et par låter som tar pulsen på livet i North-Carolina og det sørlige USA. Tittelsporet “Tobacco Town” og “Cicadas & Hydrangeas”, mer enn de andre låtene, fletter sammen Caudles tilværelse inn i det Carolinske hverdagslivet.

Tobacco Town har innfridd mine forventninger til fortsettelsen i Caudles karriere, kanskje vil han aldri slå igjennom til de store massene, men i hjembyen Winston-Salem og min verden har han i hvert fall hatt sitt gjennombrudd. Kjøp eller hør albumet Tobacco Town i Bandcamp-spilleren under.

[bandcamp album=4162703393 bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB size=venti]

Siste artikler

Lest dette?