fbpx

Lindi Ortega – Tin Star

Jeg ble regelrett utfordret av musikkblogger Øyvind Berekvam til å komme med utfyllende informasjon om Lindi Ortega og hennes nye album. Jeg lovet at jeg skulle be noen i redaksjonen “se på saken”.

Lindi Ortega heter altså damen og kommer fra Toronto, Canada. På tre år har hun gitt ut et likt antall album og kvaliteten på låtmaterialet og produksjonen har økt i takt med produktiviteten. Via Spotify la vi første gang merke til Lindi Ortega og låten “Little Lie” en gang i løpet av 2011. Det var sågar nevnte Berekvam som den gangen tipset om singelen og at dette nok var noe for meg. Det hadde han for så vidt rett i, men debutalbumet hennes, Little Red Boots, forsvant i mengden av alt annet det året og jeg hørte det ikke før etter at hennes andre album, Cigarettes and Truckstops, kom ut i 2012. Dette albumet fikk meget god omtale overalt og selv omtalte jeg albumet på følgende måte i en av mine månedlige round-ups på No Deal Music:

At det er håp for countrymusikk kan jeg herved bekrefte med Lindi Ortegas Cigarettes & Truckstops. Lindi Ortega er en av de mange unge damene som er i ferd med ta over og kanskje en dag i framtiden vil dominere den tradisjonelle delen av countrymusikken. Fjorårets album fra Ortega, Little Red Boots, gjorde ikke den helt store suksessen, selv om det hadde flere bra låter som ser ut til å ha gitt henne den nødvendige foten innenfor. Årets album ser imidlertid ut til å bli hennes virkelige gjennombrudd, produsert av Colin Linden som også har gitt ekstra liv til albumet i form av mye lekkert strengearbeid. Ortega som er født og oppvokst i Ontario, Canada, med irsk slekt på morssiden og mexicansk familie på farssiden, blir sett på som en kommende stjerne innen den nordamerikanske alt.country/trad.country scenen og med en stemme som er like distinkt og gjenkjennende som countrymusikkens førstedamer er det ikke lengre et tidsspørsmål før Nashville og CMT Edge trykker denne unge damen til sitt hjerte. 

Det er for så vidt riktig at fjorårets album gav Ortega et slags gjennombrudd, ikke minst ble hun for alvor oppdaget hos skribentene i den countryinteresserte delen av musikkpressen. Nå er ikke presseoppslag og bloggposter noen garanti for suksess i seg selv, men damen tok et stort steg videre med Cigarettes and Truckstop. Det gikk allikevel ikke helt som planlagt med tanke på kommersiell suksess, men kanskje kan Tin Star endre på dette. Dessverre frykter jeg at det ikke skjer, men jeg håper magefølelsen min er feil og at frøken Ortega gjør mine spådommer til skamme. Tiden vil vise hva som skjer, men årets album, Tin Star, har i hvert fall kvalitet og tyngde nok til å nå helt opp.

lindipress1

Ortega har vært så heldig å få fatt i selveste Dave Cobb til å produsere årets album. Cobb er mannen som er delaktig i å gjøre Jamey Johnson kjent for resten av verden med sitt arbeide på Johnsons debut, That Lonesome Song. I tillegg har han gjort flotte saker sammen med The Secret Sisters og Shooter Jennings. Bare i år står Cobb bak tre gnistrende album. Countryfenomenet Sturgill Simpson sitt debutalbum, High Top Mountain, anbefales på det varmeste, og ikke minst det strålende sistealbumet til Jason Isbell, Southeastern. Begge er en del av Cobb sin cv når vi nå snart skriver desember og tar vi da med Lindi Ortega sitt Tin Star, så er det et uhyre sterkt trekløver som er kommet fra Cobbs hånd i 2013.

 Well you don’t know me, I’m a nobody. I sing on the Strip, for a few pennies.

Slik åpner Ortega tittelkuttet og slik er det som sagt en fare for at livet hennes kan fortsette med, men så var det dette med mulighetenes land da. Med låter som denne, “Gypsy Child”, “Voodoo Mama”, “I Want You” og ikke minst den råflotte “Something For You”, er mulighetene for å lykkes kanskje større enn noen gang tidligere.

Hør albumet i Spotify eller kjøp en vinylplate fra nettbutikken hennes.

[youtube_video]http://youtu.be/ZG_2rZ4UzN0[/youtube_video]

Siste artikler

Lest dette?