I mai besøkte Ha Ha Tonka Europa, og endelig kom de også til Norge for første gang. Med seg i kofferten hadde de en stor bunke splitter nye låter som ble testet ut foran et ekstatisk publikum. Både før og etter turnéen var de aktive i studio, og resultatet foreligger i form av den majestetiske platen Lessons.

Jeg var så heldig å få besøk av Ha Ha Tonka på den lille bakgårdsfestivalen jeg hvert år arrangerer i Bergen sammen med lillesøster og svoger. Allerede etter første låt stod folk og måpte og lurte på hva i allverden som traff dem. Etterpå solgte de hyggelige herrene fra Missouri en ufattelig mengde plater og t-skjorter til de 80-90 som var tilstede. Og nok en fanskare var etablert.

I bakhagen denne formiddagen fikk vi høre over halvparten av låtene fra den nye platen, ispedd låter fra de tre foregående; Buckle in the Bible Belt, Novel Sounds of the Nouveu South og den aldeles glitrende Death of a Decade.

Ha Ha Tonka er et av de mest energiske bandene som er på veien. En amerikansk bloggkollega sa en gang til meg at «Ha Ha Tonka er det eneste bandet han visste om som kunne sende deg hjem med et smil om munnen fra konsert samme dag som din far har dødd…»

Entusiasmen og intensiteten til bandet smitter raskt over på alle i publikum, og det blir umulig å stå stille når de hopper rundt oppe på scenen med store smil og så tydelig elsker det de holder på med.

Så har vi da Lessons. Jeg skal innrømme at platen tok meg litt på sengen, da den slettes ikke var det jeg forventet etter å ha hørt live-versjonene av låtene. Så etter første gjennomlytting ble jeg sittende og tenke «var egentlig dette bra?». Jeg gjorde et forsøk på å nullstille forventingene mine, og forsøkte en ny gjennomlytting. Så måtte jeg bare legge platen vekk i noen uker. Forventningene hadde vært for høye, eller kanskje det mer korrekte er å si at forventningene hadde vært å få servert noe helt annet enn Lessons.

Neste forsøk gikk bedre. For Ha Ha Tonka har på mange måter gjenskapt seg selv, og laget en plate som er så fengende at den er umulig å mislike. Låtene og tekstene er rett og slett uovertrufne, og dette minner meg på alle måter om det Wilco gjorde mellom Being There og Summerteeh  og inn mot Yankee Hotel Foxtrot – med den forskjellen at jeg denne gangen liker resultatet.

Lydbildet har en undertone av støy som Neil Young ville elsket, og kombinerer man dette med et temmelig funky groove og et grunnlag med Americana, rock og mandolintrøkket de er så kjent for – så har man vel en viss anelse om hvor det bærer avsted.

Hvis Ha Ha Tonka noen gang skal slå bredt igjennom, så er det med Lessons, så mye må være klart. Platen er kanskje ikke spesielt kommersiell, men den er annerledes på en måte som kan finne på å fenge massene.

Det er egentlig håpløs å prøve å beskrive noe så unikt som Lessons. Det beste er at du faktisk tar en lytt på de låtene vi har linket opp her – og så stikker avgårde og kjøper plata.

De har fortsatt noen få eksemplarer igjen av den blå vinylutgaven. Både den, vanlig vinyl og cd er tilgjengelig i butikken deres. Du finner dessuten LessonsiTunes.

Hør «Lessons»:

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Hør «Rewrite Our Lives»:

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

«Dead To The World» – fra Backyard Barbeque Festival 2013:

 

SHARE
Forrige artikkelSons of Bill – live på Iris Scene, Odda – 20. og 21. september 2013
Neste artikkelThe Dexateens – Sunsphere
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here