fbpx

Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars – Memory Lane (2013)

Å glede seg til noe er blant de fineste følelsene som finnes. Nesten alle gleder seg til ferie, en del gleder seg til helgefri og enkelte gleder seg til det kommer nye plater. Jeg passer inn i alle tre kategoriene, men denne posten skal selvfølgelig handle om det siste.

Dust of Daylight har vært så heldig å være blant de som har fått lov til å forhåndslytte til Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars sitt nye album, Memory Lane, i en lengre periode nå. Det har slukt en god del av min tid i den seneste tiden, for Olav og bandet har laget et pokker så bra album.

Jeg husker en søndags ettermiddag for omtrent sju år siden, far min dro ut en cd-plate fra hylla, stakk den opp i ansiktet mitt, hvorpå det vanlige spørsmålet kom; «Har du hørt denne her? Dette må være noe for deg.» Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars, Love’s Come To Town lyste mot meg. På coveret var det en mørkhudet fyr med et helnorsk navn og et band fra Alabama? Var det en amerikaner, en etterkommer av en av de mange utvandrerne fra Norge? Hva i alle dager var dette?

Slik var mitt første møte med Olav Larsen på cd. Jeg tror ikke jeg falt pladask for musikken den første gangen, til det var jeg for overrumplet av forvirringen som hersket. Det gikk imidlertid ikke lang tid før jeg satt med cd’en hjemme hos meg selv, nå med litt mer kunnskap om hva dette var og med et langt større engasjement for musikken på platen.

Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars er nå tilbake med sitt tredje album, Memory Lane, fem år etter deres forrige, Sad & Happy Sing-A-Longs. Sånn for ordens skyld, The Alabama Rodeo Stars har blitt et meget solid backingband for Olav Larsen. Musikerer som spiller mye og ofte utvikler seg stort sett alltid i positiv retning og for medlemmene i TARS er det ingen unntak. Erlend Aasland på banjo og pedal steel har i flere år jobbet med svært profilerte artister som Øystein Sunde, I Was A King, Tønes og Stanley Brinks blant mange andre. Arne Andersen er fast trommeslager i Tønes sitt backing-band og Hans Egil Løe kjenner mange som Hans Panzer, gitarist i et av Norges beste rockeband – Skambankt. Ellers består bandet av Jonny Engelsvoll på tangenter, Lillian Hodne på fele, Torje Fanebust Ås på bass og Anita Bekkeheien på vokal. De teller altså åtte faste medlemmer inkludert Larsen selv. Sannsynligvis en aldri så liten logistikk-utfordring i konsertsammenheng, men Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars er etter dette albumet kanskje klar for større scener?

oltars

Memory Lane åpner med «Sometimes The Rain Doesn’t Stop», en låt som egentlig setter standarden for hva låtene inneholder av lyrikk. Det er det evige savnet av fortiden, det evige håpet for fremtiden, alle gledene ved å minnes og all usikkerheten ved å ikke vite. Larsen har satt ord på en del følelser i forbindelse med hendelser som ligger han svært nært, og den personlige vinklingen passer utmerket til Larsens stemme. De effektive tekstlinjene vil treffe de aller fleste som bryr seg om lyrikk i musikk, og det skal man jo. Larsens troverdighet er upåklagelig og selv om tekstene omhandler personlige opplevelser vil nok svært mange kjenne seg igjen i temaene.

Etter å ha spilt dette albumet i hjel den siste uken, kan jeg konkludere med at Memory Lane er det desidert beste albumet som er kommet fra dette bandet. Hver gang jeg har latt meg imponere av meloditeften til Larsen i en låt, så dukker den neste opp og er egentlig enda bedre. Så starter jeg plata på nytt igjen og historien gjentar seg.

«Memory Lane», tittelsporet, er kanskje den mest radiovennlige låten bandet noen sinne har laget. Den er et naturlig singelspor på et album som dette, en låt som man legger merke til umiddelbart og skrur volumet litt høyere på. «Theres Is A Woman» har et umiskjennelig Dylan-driv i seg og er innspilt live i studio, noe som ofte fungerer veldig bra dersom bandet er bra. Det fungerer utmerket i dette tilfellet. «We Used To Be Lovers», en duett mellom Larsen og Anita Bekkeheien. Utført slik en klassisk countryduett, gjort med et smil i munnviken, skal gjøres. Og når vi får en stor dose pedal steel magi fra Erlend Aasland på slutten, da skal det godt la seg gjøre å mislike denne låten.

De to låtene som jeg ender opp med som mine to store favoritter fra dette dessertbordet av et album er «Speak From The Heart» og «Singing My Songs». Førstnevnte for sine klare Mark Olson/Jayhawks-referanser, gnistrende felespill, den drivende banjoen i bunn og munnspillsoloen. Og fordi jeg elsker tekstlinjene i refrenget, så enkelt, så effektivt og så ærlig:

I’m throwing words at you
These words are all I’ve got
No, they’re not wrapped up in golden lies
To you I speak from the heart.

«Singing My Songs» har den driven i en låt som man bare må elske. Trommene, munnspillet igjen og ikke minst vokalen til Anita Bekkeheien. Det låter så mektig forfriskende hver gang stemmen hennes dras fram i lydbildet i duett med Larsen.

Det er rett og slett veldig godt å ha Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars tilbake i den lille eksklusive norske americana-familien. Dette bandet er blant det ypperste Norge har å by på når det kommer til tradisjonell americana og rootsmusikk. Det er mange elementer som til sammen gjør «Memory Lane» til en meget bra plate, spillegleden i dette bandet er en av de. Hodnes felespill må nevnes, det er til tider mesterlig. Hele bandet er så tight og samspilt som jeg aldri har hørt de før, lyden og miksen på albumet fungerer også veldig bra, munnspilleren Olav Larsen briljerer til tider og til slutt må Anita Bekkeheien få litt av æren for å ha gitt dette bandet og Larsen ett ekstra bein å stå på. Til tider er harmoniene dem imellom noe av det flotteste jeg har hørt.

Albumet er tilgjengelig for salg fra i dag og Olav Larsen har valgt å gi ut denne platen helt på egen hånd. Det betyr at at salg og markedsføring av albumet blir gjort av Larsen selv. Slike initiativ støtter vi med glede, i hvert fall når sluttresultatet er så gnistrende som dette. Dersom du er interessert i norsk musikk, rootsmusikk, americana og singer/songwriter-tradisjoner, utført av et strålende band fra Rogaland, er det bare å kaste seg rundt og gi din støtte. I retur får du et strålende album.

Kjøpes hos WiMP eller hos Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars.

www.alabamarodeostars.com

[bandcamp track=1718935112 bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB size=venti]

 

[youtube_video]http://youtu.be/0oUMIc-yJN4[/youtube_video]

 

 

Siste artikler

Lest dette?