fbpx
Forsiden Alle poster Countryrock Fifth On The Floor – Ashes & Angels (2013)

Fifth On The Floor – Ashes & Angels (2013)

Fifth On The Floor (FOTF) sitt forrige album, Dark And Bloody Ground, var i praksis en reise tilbake til tungt infiserte sørstatscountryrock-tider på 1970-tallet. Kentuckybandet ble ganske så umiddelbart omfavnet av Shooter Jennings og hans grassrotbevegelse Give Me My XXX, en bevegelse som krevde sin egen spilletid på radio for artister som ikke kunne settes i bås. Artister som var “too rock for country and too country for rock”. I dag har fansen og artistene fått en del nettbaserte radiostasjoner, en del bra kanaler på Sirius XM og vi har vårt favorittradioshow, Ninebullets Radio.

Første gangen jeg prøvde meg på den nye Fifth On The Floor skiva var det med litt blandede følelser, jeg vet helt ærlig ikke hva jeg hadde ventet meg, så det var mer tomhet enn skuffelse eller glede når albumet var over. Men slik det ofte er med album som inneholder litt mer enn overfladiske kvaliteter har den vokst jevnt og trutt for hver gjennomspilling. Albumet heter Ashes & Angels og er produsert av bandets gode venn og allerede nevnte Shooter Jennings.

Mot slutten av 2010, i etterkant av Dark and Bloody Ground, ble det foretatt en del utskiftninger i FOTF. Med nye medlemmer i bandet startet veien mot nye låter til et nytt album. Ashes & Angels har egentlig vært lovet lenge, men blitt utsatt mange ganger, uvisst av hvilke grunner, men nå er den endelig her. På samme dag som deres produsent Shooter Jennings gir ut sitt nye album, The Other Life.

Bandet har beveget seg mye nærmere countryens verden enn de har vært tidligere, om det er Shooter som har styrt de dit er uvisst, men de har plukket av den røffeste sørstatsrocken og lagt til en del pedal steel og har fått besøk av oldtime country music talentet Rachel Brooke. Disse endringene medfører at låtskrivingen står litt mer fram enn tidligere og man merker ganske fort at det ligger en annen tankemåte bak dette albumet enn det de har gjort tidligere.

FOTF – Parsons, Graham, Rodgers & Wells

Helt fra det øyeblikket banjoen og pedal steelen går smått amok i åpningslåten “Whiskey”, skjønner man at FOTF mener alvor denne gangen. Dette er albumet som skal bringe de fram i lyset, gjennom nåløyet og ut til folket. Det er nå de har sin mulighet og det virker det som hovedmann og vokalist Justin Wells også har skjønt. Shooter har produsert, de har moderert den hardeste siden og det er nå eller aldri.

Wells, som har vært i bandet siden starten, er den som skriver de fleste låtene og fire av de fem første låtene er signert han og er helt klart den mest rocka delen av albumet. Men både bassist Jason Parsons, lead gitarist Matty Rodgers og trommis Aaron Graham har bidratt med egne låter som ikke står noe tilbake for Wells sine komposisjoner. Shooter Jennings bidrar på tangenter på et par låter og de har sågar tatt med en cover av Jim James og My Morning Jacket, plata avsluttes med en gnistrende versjon av “One Big Holiday”.

Når den nevnte Rachel Brooke ser problemene med drukkenbolten som Wells sang om i åpningslåten “Whiskey”, fra en helt annen innfallsvinkel i låten “Wine”, skjønner man at det ligger en solid plan bak låtskrivingen til Wells. I tillegg låter Brooke helt fantastisk på denne låten, som om hun er den naturlige arvtageren til Gillian Welch. Eli Hall, som spiller pedal steel, er for meg et helt ukjent blad, men jeg lar meg imponere av hver eneste tone som kommer fra den kanten. Hall er med på fem av de tolv låtene.

Det er nå eller aldri for FOTF, som band kommer de nok til å eksistere i mange år fortsatt, men om det blir som et viktig countryband, slik Whitey Morgan & The 78’s har blitt, eller som en underdog i fortsatt mange år er vanskelig å si. Ashes & Angels er en god søknad til å gjøre et rykk opp på kjendisartiststigen innen country- og americanaverden. Bandet har i løpet av sine år på veien rukket å åpne for mer kjente artister som The Marshall Tucker Band, Shooter Jennings, Wanda Jackson, Cody Canada, Lucero, Jason and the Scorchers, Dale Watson, Blackberry Smoke, Jason Isbell & the 400 Unit, Reckless Kelly, Chris Knight, Whitey Morgan and the 78’s og Steepwater. Det er i dette sjiktet at Fifth On The Floor gjerne vil være og Ashes & Angels er kanskje deres billett inn i varmen.

Albumet inneholder et vell av gode countryrocklåter, “January In Louisiana”, “Whiskey” og “What For” er blant mine favoritter, men aller best er bandet i en av låtene til bassist Jason Parsons. “Angels In The Snow” er en perfekt kombo av country og rock og en låt som kan minne sterkt om det jeg har likt best fra Shooter Jennings katalog.

Albumet kan bestilles som cd via Fifth On The Floor sine nettsider og digitalt finner du det på f.eks iTunes.

Hør “Whiskey”:
[media id=810 width=650 height=20]

Hør “Angels In The Snow”:
[media id=809 width=650 height=20]

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here