fbpx

Daniel Romano – Come Cry With Me

Det er snart to år siden jeg oppdaget kanadiske Daniel Romano og hans klassiske countrystil. Der nye americana-artister og band har fulgt i fotsporene til Townes van Zandt og Uncle Tupelo har Romano snudd seg mot legender som George Jones og Gram Parsons og hentet inspirasjon derifra. Du har en solid porsjon selvtillit når du velger å gå denne veien i 2013 og i tillegg fronter albumet ditt med et klassisk country-artist-i-Nudie-suit portrettfoto. Romano gjør akkurat det med sitt ferskeste album, Come Cry With Me.

Jeg har gledet meg veldig til oppfølgeren til Sleep Beneath The Willow, som han slapp i 2011. Det albumet plasserte jeg på tredjeplass over årets beste plater og inneholdt en mengde sterke låter av svært mørk karakter. På Come Cry With Me fortsetter Romano i samme sporet, men til tider er melodiene et lite hakk lysere og ser man bort i fra tekstene kan man øyne et lite håp i det fjerne. Allikevel er dette, som sist, en samling av nesten ubehagelig triste countrysvisker dette.

De smakebitene som har vært sluppet i forkant av utgivelsen har vært solide saker. Singelen «Middle Child», som er åpningssporet på albumet, er klassisk låtskriving tatt helt til det ekstreme når det kommer til ulykkelighet og savn, den er også basert på en sann historie om en av Romanos kamerater. «A New Love (Can Be Found)» er kanskje noe av det beste Romano har skrevet. Sistnevnte fant man i fjor høst i en akustisk videoversjon på American Songwriter sin nettside. Melodien høres ut som noe Gram Parsons og Gary Louris kunne satt sammen om de hadde møttes og teksten formidler en manns fortvilelse over å ikke vite hvor mye han egentlig var elsket av kvinnen som nå har forlatt han.

Albumets tittel, Come Cry With Me, legger som man forstår ikke skjul på at dette er et album fullt av tårevåte og seige countrysvisker dynket i whiskey og steelgitar. Med seg på albumet har Romano, som tidligere, den brilliante Aaron Goldstein på pedal steel. Uten Goldsteins bidrag hadde dette albumet og Romanos countrykarriere hadde vært noen dimensjoner fattigere.

Romano har, sammenlignet med forrige album, rendyrket den tradisjonelle countrystilen og lagt bort den touchen av countryrock som hvilte over Sleep Beneath The Willow. Det gjør ingenting, tvert imot så mener jeg at Romano treffer spikeren på hodet med disse melodiene. Det føles så inderlig og som at det kommer fra dypet av hjertet når Romano skriver låter. Et hjerte som har forholdet mellom mann og kvinne som sin viktigste agenda. «He Let Her Memory Go (Wild)» er et godt eksempel på en slik låt, men også «Just Between Me and You» er riktig flott, med en vakker melodi og en sørgelig nok tekst.

Du bør kanskje kjenne din countryhistorie ganske godt for å forelske deg i dette albumet, det er i hvert fall så mange små licks og overganger på disse låtene som gjør det gjenkjennelig sett med countryhistoriske øyne. Stemmen til Romano, pedal steelen til Goldstein, låtenes autensitet og ikke minst engasjementet gir til sammen et aldri så lite mesteverk for alle som elsker old fashioned countrymusikk. Overraskelsemomentet fra oppdagelsen av forrige album er riktignok borte, men gleden over kontinuiteten, utviklingen og det helhetlige produktet er i høyeste grad til stede. Det hele er så forseggjort at hvis man ikke visste bedre kunne man tro at det hele nærmest var ironisk ment. Heldigvis er det ikke slik og basert på mengden av omtalene som finnes der ute, så er Romano faktisk i ferd med å bli en av verdens største trad.country-stjerner.

Kort oppsummert kan jeg med hånden på hjertet si at hvis du er litt mer enn gjennomsnittet interessert i tradisjonell countrymusikk, da er dette definitivt årets album for deg så langt. Det kommer hvert eneste år en håndfull utgivelser som har rendyrket denne lyden av countryens storhetstid på 50-60 tallet. Daniel Romanos bidrag til disse kan fort bli et av årets mest minneverdige.

Du finner den som både vinyl og cd hos Platekompaniet

www.danielromanomusic.com

Hør “Just Between You And Me” :
[media id=768 width=650 height=20]

Hør “A New Love (Can Be Found)”:
[media id=769 width=650 height=20]

 

[youtube_video]http://www.youtube.com/watch?v=OkyBzKsCZxk[/youtube_video]

Siste artikler

Lest dette?