Julen 1991 hadde min mor tatt ansvar og fulgt ønskelisten min. Der stod det “LPer”. Hun hadde dratt til den lokale platepusheren og kjøpt LPer i julegave.

Når hun først var igang hadde hun kjøpt Paul Simons “Concert In The Park” fra seg selv, men så hadde platepusher Tormod tatt ansvar og anbefalt en plate han mente var perfekt for meg. Der ser man fordelen av å ha en lokal platesjappe med innehavere som følger med og hører etter når kundene henger over disken og skravler halve dagen. Tormod hadde anbefalt platen “620 W. Surf” med Michael McDermott. Min mor bet på, og kjøpte den som julegave fra min bestemor. Så den havnet under juletreet. “Til Rune.  Fra Bestemor.”

I en av dagens kjedeplatesjapper hadde vel trolig anbefalingen blitt  Absolute Music 637 eller den siste til Kurt “Kjedelig” Nilsen…

Som sagt, verdien av en platepusher som kjenner kundenes preferanser er første bud for en gryende platesamling.

Uansett. Unge lovende pakket ut “Til Rune, Fra Bestemor” og fant altså “620 W. Surf”. Med den totalt ukjente Michael McDermott. Trolig et av 4-5 eksemplarer som ble solgt av denne platen i Norge… ikke akkurat en listetopper der altså.

1991 var også pre-internett (jada, yngre lesere – det fantes en tid hvor man istedenfor “internett” brukte bøker som kaltes leksikon som informasjonskilde) så det å finne info om denne fyren var en total glemmesak.

På coveret satt det en tydelig tankefull ung mann med flotte 80-tallskrøller.

Jeg la uansett plata på platespilleren i kjelleren, og du store allverden… Tormod kunne jobben sin han. Dette er et av de øyeblikkene man i ettertid ser tilbake på, og vet at “noe” skjedde. Og for min egen del var nok denne platen en meget sterk innvirkende årsak til at jeg idag hører på den musikken jeg gjør.

Fra høyttalerne kom låten “Wall I Must Climb”, og jeg var solgt.

Stemmen til McDermott, og lydbildet og melodiene som var så gjennomført IKKE seint 80-/tidlig 90-tall satte dype spor. Og denne plata ble spilt utallige ganger denne julen. Og er en av platene jeg alltid tar frem når jeg skal sette meg ned og ha en rolig stund med gode tekster og eksepsjonelt gode låter. Det er så behagelig og nydelig produsert, og McDermott synger med en innlevelse som skulle tilsi en helt annen alder enn de tjue han var da denne plata kom ut.

Godlåtene kommer på rekke og rad på denne plata. Det er ikke en eneste låt som ikke passer inn, og alle bringer hver sin separate historie med seg – uten at det blir ujevnt på noe som helst slags vis. Hovedfokuset her er McDermotts stemme, gitar og et komp som hele tiden støtter oppunder, istedenfor å overdøve – slik at det viktigste – McDermotts tekster og historier får komme til sin rett.

McDermott var også veldig tidlig ute med å selge musikk på Internett, han solgte sine egne live-opptak fra egen hjemmeside før andre artister i det hele tatt hadde tenkt tanken. Stephen King har også brukt flere av tekstene hans i bøkene sine, og omtaler McDermott som “Greatest undiscovered rock n roll talent of the last 20 years”.

Han har også kommet med en rekke plater etter “620 W. Surf”, og av meget god kvalitet – men for meg står denne som høydepunktet i McDermotts karriere, og absolutt som et høydepunkt i min platesamling.

Takk til min mor for julegaven, og til Tormod som sørget for at denne havnet under juletreet…

Plata kjøper du på mp3 hos MichaelMcDermott.com – han tar latterlige 8$ for komplett album. Og DET har du råd til!

Hør “620 W. Surf”:

[media id=71 width=650 height=20]

Hør “Murder In The First Degree”:

[media id=72 width=650 height=20]

Se videoen “Wall I Must Climb” på mtv.no

Forrige artikkelTodd Snider – Tales From Moondawg’s Tavern
Neste artikkelKasey Chambers – Barricades & Brickwalls
Rune Letrud
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

7 COMMENTS

  1. Fant du nokon gong ut kven dei 2-3 andre som har denne plata er? Fantastisk plate! Hadde platepusher i Moss når denne kom ut. Men hugser ikkje om det var han, Beat eller eg som kom over denne først. Om du syntes denne kommentaren kom seint i høve tilk innlegget ditt, så er du vel einig i at det er på tide at tinga byurjar å gå litt saktare.

  2. Tja, ikke overraskende så klarte Tormod å dytte denne plata på MEG og så jeg er en av de 3-4 andre som har den i Norge. Det er en helt strålende debut av en som mange trodde skulle bli “den nye Dylan”. Det går selvsagt ikke an men det føltes som noe stort var i emning. Slutter meg til Rune, anbefales!

    For litt nyere musikk fra McDermott så kan du klikke her: http://open.spotify.com/artist/6fqXoFLlBDM3exihRtUQsx

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here