Bak dagens luke finner vi Embla Karidotter. Som vokalist, gitarist og låtskriver i Embla & The Karidotters, så har hun tatt publikum og kritikere med storm gjennom det siste året. Platen Hello, I’m Embla kom ut i august, og bandet har turnert land og strand rundt OG hun har hatt en musikkvideo nominert til “Årets musikkvideo” under Bergen Internasjonale Filmfestival. Du følger dem på Facebook, Instagram og kjøper plate på BigDipper.

Luke 5: Embla Karidotter

Jeg har ingen egne julelåter (enda), men har alltid hatt lyst å lage et julealbum. Desemberbarn som jeg er, elsker jeg denne måneden, og jeg elsker jul. Jeg er ikke religiøs, så jeg feirer mer hedensk. De siste 12 årene har jeg jobbet på Norli i desember. Det er koselig å hjelpe folk å kjøpe gode bøker i gaver, jeg elsker å pakke inn for folk som blir imponert over hvor rask jeg er og det er morsomt å være vitne til hvor mye folk stresser i disse tider.

Hver julaften kommer det alltid noen stormende inn for å kjøpe mer innpakningspapir og tape, eller noen som ber meg pakke inn det dyreste vi har, for de har «glemt å kjøpe gave til konen». Så da pakker jeg inn en fyllepenn til et par tusen kroner… stakkars koner. Jeg blir som nissens lille hjelper, sier god jul til alle og mener det.

Hunden min, Luna, er enda mer glad i snø enn meg, så å gå tur i Nygårdsparken og se på barn ake mens jeg drikker noe varmt og godt fra Bergen kaffebrenneri er noe jeg synes er så koselig at jeg blir rørt til tårer. Jeg er en sånn person som ikke kan drikke julebrus eller spise pepperkaker før det er 1. desember, og jeg forstår ikke hvordan noen kan åpne alle lukene på kalenderen sin før julaften.

Jeg er åpen for nye innslag, som å bytte ut øl med vin til min veganske julemiddag (vegisterpølser, raspeball, rødkål og kokte grønnsaker) eller å kutte ut gaver, men jeg må også holde mine egne tradisjoner oppe. Som å se «Fanny og Alexander» og «A Charlie Brown Christmas» hjemme, og «It’s a Wonderful Life» på Cinemateket i Bergen. Musikken jeg hører på er for det meste julemusikk, enten det er Sølvguttene, Elvis, Sufjan Stevens eller Dolly Parton.

Sistnevntes «Hard Candy Christmas» er en av mine favoritt-julelåter, men den jeg skal dele med dere i dag er Merle Haggard’s «If We Make it Through December». De har samme budskap: at det er ikke alle som gleder seg til jul. Det er mange som gruer seg, fordi de ikke har råd til å feire eller ikke har noen å feire med. Dette er viktig å huske på.

Ta ekstra hensyn til de som sliter, del det du kan, og ikke fokuser på det materialistiske ved julen. I år blir det mange i Norge som kommer til å slite ekstra mye på grunn av strømprisene, hvor de må velge mellom å ha det varmt eller å kjøpe mat. Gavefokuset håper jeg forsvinner mer og mer.

Julen er opprinnelig til for å feire at snart blir det lysere. Det er en fest i den mørkeste tiden for å drikke og spise godt med de man er glad i. Et slags lys i mørket. Folk feirer jul av forskjellige grunner, og på forskjellige måter. Gjør det du selv vil i julen, gjør det som du blir glad av i denne mørke, kalde måneden. If we make it through December, we’ll be fine.

Husk også å like Dust of Daylights julespilleliste på Spotify Have Yourself a Dust of Daylight Christmas som jevnlig får nye låter…

Forrige artikkelLuke 4: Julekort fra Erlend Styve
Neste artikkelLuke 6: Julekort fra Johnny Hide
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here