fbpx

Silver Lining – Den Forvitnelege Countryfestivalen 2022

Nok en høst, nok en tur til høstens høydepunkt – Den Forvitnelege Countryfestivalen på Voss. I år som i fjor tar vi oss friheten å døpe Vossevangen om til Vossville disse tre dagene.

Det er som vanlig shortsvær på Voss, og vi stimler sammen i Gamlekinoen for å se Silver Lining. Siden sist har Silver Lining spilt inn ny plate i Bergen, og er nå ute på releaseturné. En plate jeg må innrømme at jeg ikke helt har klart å få taket på. Men live blåser Silver Lining absolutt alt av tvil så til de grader til side, og leverer en av de beste konsertene jeg har sett på en scene. Nasjonal og internasjonal sådan. Jeg sliter litt med å finne et norsk band som har imponert meg mer, både når det gjelder musikalitet, spilleglede og utvikling.

Første gang jeg så Silver Lining, var en liten intimkonsert på Victoria i Bergen, tilbake i 2017. Allerede da utropte jeg bandet til landets beste countryband. Silver Lining har forlengst utviklet seg til noe helt annet og mye mer omfattende enn et countryband. De låter som alt det fineste fra 70-tallets west coast sound i USA. Med pedal steel.

Vi kunne namedroppet referanser som CSNY, Emmylou, Gilian & Dave, Eagles og mere til helt til solen stod opp, og gikk ned igjen – men Silver Lining står aller best på egne ben, ikke på andres. Og har laget seg sin helt egen sound som henter styrkene til alle i bandet. Gitarvirtuos Bjørnar Ekse Brandseth er på hjemmebane, og spiller strømgitar og pedal steel så hjertene brister i hele salen. Harmoniene til de tre vokalistene, med Live Miranda Solberg i sentrum, der Stine Andreassen er energien og Halvor Falck Johansen er dybden er aldeles uovertruffen. De tre veksler også på gitarer underveis, og fyller aller kriker og kroker med vellyd akkurat der den hører hjemme.

I ryggen har de for anledningen med seg den dønn solide rytmeseksjonen fra Orions Belte; bassist Chris Holm og trommeslager Kim Åge Furuhaug. De er en stor del av soundet på den nye platen, og gjør at låtene virkelig løfter seg live.

Bandet serverer låter fra begge platene, og jeg skal innrømme at jeg er så gammal at jeg nok likte den akustiske delen aller best. Der de fire strippet alt ned til gitarakkompagnert harmoni – og virkelig løftet kinotaket på Voss.
Det er på sin plass å skryte av lydfolkene, som serverte fløyelslyd denne kvelden.

Måten de tre vokalistene utfyller hverandre er naturligvis det som gjør at jeg faller i staver for en slik konsert. Låter som jeg personlig ikke får tak på på plate, sitter rett i øret liv, og gir en konsertopplevelse av de helt sjeldne. Og på scenen formerlig bobler det over av spilleglede og energi. Et perfekt eksempel på at du ikke har opplevd musikk før du har hørt den live. Dette bandet kommer virkelig til sin rett i en stor konsertsal med god lyd.

De har jo også et låtmateriale som det står respekt av. Dyktige tekstforfattere, som leverer kraftfulle tekster med melodier som setter seg i øret og nynnemuskelen. Og arrangementene er så smarte og deilige, der ingenting kjemper om plassen, men lever i harmoni mellom stemmer og strenger med akkurat nok luft til å gi oss den virkelig perfekte gåsehuden.

Akkurat i kveld, så var Silver Lining verdens beste band.

Lørdag er det duket for enda flere fantastiske opplevelser på Den Forvitnelege Countryfestivalen.

(Alle foto: Arnulf Østerdal)

Siste artikler

Lest dette?