Skal vi se da, internett. Har det kommet ut noen singler siden sist?
Oi… circa tusen, sier du? Da får vi anbefale noen av favorittene våre før det hoper seg opp enda mer.

Etter mange måneder med litt tilbakeholdenhet fra mange artister, så var det som om proppen i ketchupflaska løsnet tidlig i høst, og nå renner det over av utgivelser – og vi rekker ikke over en brøkdel av det vi burde og skulle ønske vi gjorde.

La oss derfor starte med noen av våre favoritter fra de siste ukene – det er mange å komme gjennom så heng bare med… vi har laget en liten spilleliste på Spotify for de som vil ha alt samlet.

Kvindelige Studenters Sangforening – Her kjem me, dine arme smaa

Det aller viktigste først! Verdens beste kor (de har papirene og troféene som beviser det) slipper endelig en oppfølger til Verdens Beste Juleplate (det er min påstand, og når det gjelder julemusikk så har jeg rett) Arme jord ha jolefred, som på kort tid rykket opp fra en 5. plass til en 1. plass på min juleplateliste – og har blitt der siden. Den nye platen Stille som sne er ute idag, og skal få en omfattende omtale når juleplatetrøkket starter i desember – men singelen presenterer jeg likevel. Altså… nei, jeg har ikke ord. Dette ER jul. Dette ER julestemning. Dette er det vakreste vi har fått oppleve i hele 2020.

Ole Kirkeng – Double Shift

Etter flere år i USA har Kirkeng vendt snuten hjemover, og ble kjapt fanget inn i Die With Your Boots Ons trygge armkrok. Den aldeles utsøkte folk-pop-rock-americana-hvadunåennvilkalledet-låten «Double Shift» trenger egentlig ikke å tilordnes noen sjanger. Det er bare velspilt, velskrevet og så utrolig perfekt øresnop at du kan bli avhengig. «Et klassisk, men tidløst lydbilde» opplyses i pressekrivet, og mer perfekt kan det ikke sies.
Dette er en artist som vi kommer til å høre MYE fra i årene som kommer, så bare heng dere på fra første øyeblikk.

The Northern Belle – (Dim Down) The Christmas Lights

I august var vi så heldige å få oppleve The Northern Belle live igjen. Midt i corona og kaos så var den særdeles vellykkede festivalen på Voss et lys i hverdagen som fortsatt er årets høydepunkt. Vi spilte inn et par videosessions den helgen, deriblant med The Northern Belle. Stine var naturligvis klar over min glede over julesanger, og vi fikk høre deler av den, men klarte ikke overbevise dem om å spille den inn foran kamera. «Vi har ikke øvd», hva skal det bety? Det er jul, du trenger ikke øve på jul.

Men fra spøk til alvor, det vi hørte var aldeles herlig, og jeg fikk singelen tilsendt en stund senere og den havnet kjapt på min julesangspilleliste. Jeg prøver å vente til 1. desember, men det er ikke så lett å styre seg i disse tider – så det blir litt julemusikk på kontoret for tiden.

The Northern Belle slapp singelen 13. november, og selv hvor mye jeg liker den – så er det én ting jeg vil påpeke: needs more christmas-bells! Så husk det til neste gang, dere som la ned veto mot mer julebjeller. Det er en julesang, det kan ikke bli nok julebjeller.

Bendik Brænne / Emilie Nicolas – White Highway

Siste julelåt for denne runde, og det er en herlig juleduett med Bendik Brænne og Emilie Nicolas. Kanskje ikke så veldig mye julestemning i lydbildet, men teksten nevner jul og da er det innafor i min bok. Som alt Brænne tar i for tiden, så er dette riktig så vellykket.

Family Values – #2 EP

Vi strekker reglene bittelitt ved å ta med en EP, men altså… når presseskrivet sier: «Utstyrt med Rickenbacker-gitarer, en samling Paisley Underground-plater og John Hughes-filmer serveres soundtracket til melankolske sommerminner, voksesmerter og enklere tider.» så er vi strengt tatt solgt.

EPen fra herlige Family Values er ute på Snertingdal Records i dag, og er oppfølger til EP#1 som kom i oktober. Trenger du litt musikk som gjør deg i GODT humør – og tro meg, det gjør du, så er dette EPen for deg. Dette kan egentlig ikke anbefales NOK! Fire gnistrende gode låter som gir deg lyst til å hoppe rundt og bare glemme pandemi, høstregn, kommende snøvær og grimme tider. Denne må ut på blå resept til hele befolkningen fra og med idag, hører du Bent Høie?

Endre Olsen – Ei stråla

Endre Olsen fra Stord traff blink med Bøttevis med blått, og skal vi dømme etter singlene han har sluppet fra oppfølgeren Baklengs tebake, så er han på til de grader på riktig spor.

Den siste singelen før plateslippet har fått tittelen «Ei stråle», og er en høstlåt med akkurat passe mye mørke og lys til å gi oss det vi trenger for å balansere hverdagen.

Adrian & Meredith – Even

Våre kjære venner slipper rockeren «Even». En låt mange av deres norske fans garantert vil huske fra turnéen deres i 2019. Videoen til låten er innspilt hos Kristin Andreassen i Madison, utenfor Nashville. Og låten har blant andre Fats Kaplin og Paul Niehaus på henholdsvis trekkspill og gitar. Teksten er et utløp for frustrasjon over dagens politiske situasjon i USA, der det handler mest om å på en eller måte hevne seg for å utjevne den andres tilværelse.

Den finnes på alle streamingplattformer, men jeg digger videoen så vi kjører video, gjør vi ikke?

This Frontier Needs Heroes – South Dakota

Vi er veldig gira på det nye albumet til vår venn Brad Lauretti i This Frontier Needs Heroes. Den siste singelen før plateslipp heter «South Dakota», og er i følge Brad inspirert av en person fra Sør Dakota som plutselig kysset ham en kveld i East Nashville, og deretter lot være å svare på telefonoppringningene hans. Slutten handler om den uferdige Crazy Horse skulpturen i Sør Dakota. (indianerhøvdingen, ikke bandet).

Pat Reedy & The Longtime Goners – Tallest Man in Tennesse

Litt country? Ja takk. Og når det kommer fra Pat Reedy så er vi ekstra klare. Innspilt på en byggeplass (lovlig, denne gangen) så deler vi den herlige «Tallest Man in Tennessee». Ute på alle plattformer denne uken, men vi deler videoen – for den er like stilig som pedal-steel gitaren som utgjør ryggraden i låten.

Andrew Leahey & The Homestead – Until There’s Nothing But Air

Nok en nydelig låt fra vår gode venn Andrew Leahey. Det er noe beroligende ved denne som virkelig fanget meg da jeg hørte den første gang. Til tross for temaet, som handler om et brudd sett fra utsiden, så har låten en stemning som bare gjør hodet rolig.

Edgar & Strandberg – Leva mitt liv / Tusen kyssar

Duoen Edgar & Strandberg består av Christopher Edgar og Henrik Strandberg, som sammen med produsent Ola Gustafsson (Lars Winnerbäck) har spilt inn et knippe låter som skal få møte verden i tiden som kommer. Vi hører særdeles godt Winnerbäck-inspirasjonen i låten «Leva mitt liv», mens den andre singelen som er ute – «Tusen kyssar» er litt mer i en Americana-retning med pedal steel og god, svensk stemning.

Vi slenger inn begge to her, så gode er de!

John R. Kjellström – «Ömsom vin» / «Efterskalv»

Når vi først er på det svenske språket, så har John R. Kjellström vært en godt bevart hemmelighet i Det Haldenske Musikkliv. Bidragsyter på flere konserter og plater derfra, men ikke noe under eget navn før nå. I desember slippes den selvtitulerte debutplaten på Apollon Records, som jeg har vært så heldig å få høre, og dere kan glede dere. Platen er innspilt i studioet til Freddy Holm, og han har med folk som Lars Hurlen, Anders Svendsen (Halden Electric) og slevsagt Freddy Holm. Dette er mørkt, dystert, deilig og et av årets sterkeste album innspilt på norsk jord.

Singlene «Ömsom vin» og «Efterskalv» må du sjekke ut NÅ!

Matias Hilmar Iversen – Hjertet skjønner ingenting

Denne kom ut helt tilbake i september, men vi må nevne den likevel! Innspilt i Ocean Sound på Giske og i Caleyer Studio i Oslo, med Iversen selv, Kristin Marie Aasvang, Bjørnar Ekse Brandseth, Yngve Jordalen, Karl-Joakim Wisløff og Arne Fjeld Rasmussen, samt produsent Kai Christoffersen – så har Iversen laget nok en kruttsterk låt som skal vekke apetitten vår på platen Hei Teddy som kommer i februar. Og etter Best på vinyl, så er det vel fler enn oss som gleder seg til dette.

Bob Walkenhorst – Blue Satellites

Hele Rainmakersfamilien er knust etter tapet av bandets første gitarist Steve Phillips. Bob Walkenhorst skrev låten «Blue Satellite», og lagde en video med scener og bilder fra tiden de spilte sammen – helt fra de het Steve, Bob & Rich.

Lady Couch – Do What You Have To Do

Mitt favorittband for tiden heter Lady Couch, og de slipper litt singler i ny og ne, men for et par uker siden slapp de en video av en ny låt, som de teipet til streamingkonserten de holdt i oktober. Deiligere enn dette blir det ikke. De har dessuten en usaklig fin singel ute som heter Good God!

Eyes – Eyes

I Dalenes Dal så står fortsatt stadionrock sterkt, og prosjektet Eyes har sitt utspring på øyer, men henter musikere fra andre deler av Gudbrandsdalen, men også fra utlandet.
Duoen som står bak er Christian Hoff og Rudi A. Kjøl, som har med seg Stig Lognseth (gitar) og Edin Johan Høier (tangenter), samt Darby Todd på trommer. De har tidligere sluppet singelen «Won’t Let You Go», og i dag kommer singelen «Eyes». Muligens et litt knepp til side for Dust of Daylights vanlige målgruppe (all den tid de har glemt å invitere med seg noen på pedal steel, eller banjo, eller begge deler), men for min del er det viktig å vise frem at det rører seg på gamle trakter! Dyktige musikere, god produsert og om vi skal trekke nasjonale linjer så er Bergensrocken på 90-tallet en referanse som raskt dukker oppe, med både Pogo Pops og Mads Eriksen som knagger. Uansett, sjekk ut Eyes og «Eyes»…

Alle låtene i én spilleliste:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here