Den mørke høsten er over oss, og vi presenterer i dag tre norske singler som på hver sin måte utfordrer seg selv og andre på dystre tanker, mental helse og utforsker egen evne til å håndtere de mørke tankene som kan dukke opp og overvelde oss fullstendig.

I tillegg hilser vi på Kristen Englez igjen, som sammen med The Blind Boys of Alabama har sluppet singelen «Pray For Rain». Det er klart for singelfredag!

Kenneth Norum – Feet On The Ground

Kenneth Norum slipper i dag singelen «Feet On The Ground», som forteller litt om hvor bratte bakken har vært i det siste for vår venn fra de dype skoger.

Jeg var å heldig å få høre en grovskisse av låten da vi filmet Kenneths første Dust of Daylight Session hjemme hos Rune Torsteinsen i fjor, og i dempet lys rundt kjøkkenbordet traff den låten ekstra hardt. Det er en utrolig sterk låt om kampen mot egne demoner, og hvordan venner og familie holder beina på bakken.

Kenneth er dønn ærlig på denne låten, og det står virkelig respekt av å åpne opp på en slik måte. Du skal ha ryggrad for å slippe folk inn i livet og hjertet ditt gjennom en slik tekst, og Kenneth evner virkelig å formidle angst, fortvilelse og depresjon på en måte som menneskeliggjør det og gjør det mulig å snakke om utfordringer vi alle har – men gjerne ikke deler med andre.

Nå er «Feet On The Ground» altså ute som single, og den bærer bud om at den kommende platen virkelig vil bli en godbit.

Innspillingen er gjort hos Henrik Maarud i Snaxville, og vi vet jo hva det gjør med en låt og en produksjon… bare sett på låten, og vent til den måker til deg i mellomgulvet med trøkk, følelser og en produksjon som er helt usaklig god.

Og du som leser – hvis du sliter – snakk med noen! Folk bryr seg mye mer enn du tror…

I have lived a life in fear
And even with the sky so clear
The devils got a hold on me
But I still dream of being free

Olav Larsen – The Bottom

Når vi først er i det emosjonelle hjørnet, så må vi få løfte frem Olav Larsens helt overveldende «The Bottom».

Det å blottstille seg gjennom en tekst på denne måten er noe det står ufattelig respekt av, og Olav flerrer sjelen din i biter gjennom teksten sin – før han sammen med Camilla Rosenlund bygger deg opp igjen mot slutten. Dette er uten tvil en av årets aller beste og sterkeste låter.

Olav sier selv «Den er til tider så ærlig at jeg føler et ubehag – eller kanskje en salgs flauhet og uønsket nakenhet, når jeg fremfører den». Noe jeg fullt ut kan forstå.

Han synger i starten

You’ve reached the bottom
And it feels like the end
Everything is collapsing,
but you still try to pretend.
Pretend that everything’s okay
Pretend that you’re doing fine.
Laugh and smile with your friends,
While you drown your sorrows in wine

Og heri tror jeg han peker på hvor en stor del av utfordringen ligger når det blir så mørkt at det ikke virker å være noen vei ut. Vi er opplært til å stenge det inne og skjule det, for samfunnet takler forsatt ikke utfordringer rundt mental helse slik mennesker fortjener. Da er det lettere å late som, enn å faktisk si – «Hør, jeg sliter…»

Så igjen – snakk med noen! Folk rundt det bryr seg, selv om mørket gjør sitt beste for å dekke til den muligheten.

Olav gjør en viktig innsats, og setter ord på det altoppslukende mørket og dypet som kaller. «The Bottom» har blitt en av årets aller aller beste låter, og jeg tror aldri jeg har hørt Olav Larsen synge så bra og dønn intenst som på denne låten.

Kristen Englenz – Pray For Rain

Kristen Englenz kommende plate ingenue er fortsatt noen måneder unna, men hun holder oss interessert gjennom singelslipp. Nå er det klart for den aldeles vidunderlige «Pray For Rain». En monumental maktdemonstrasjon der hun virkelig viser hva som bor i den uimotståelige stemmen hennes.

Med seg som gjester har hun ingen ringere enn The Blind Boys of Alabama, og sjelden har vi vel hørt stemmer passe bedre sammen enn den fyldige Maria McKee-aktige Kristen og de værbitte og varme stemmene til våre helter fra Alabama. Når herrene fra Alabama kommer flytende inn i sangen, og  til slutt avslutter det hele så blir det helt overjordisk.

SHARE
Forrige artikkelDarrin Bradbury på norgesturné
Neste artikkelUnnveig Aas – Young Heart
Jeg mener at livet er for kort til å høre på dårlig musikk. Og vil heller anbefale GOD musikk, og har som mål å anmelde musikk jeg LIKER, istedenfor å skrive slakteanmeldelser for å få ut innestengt aggresjon over egen utilstrekkelighet. Noenlunde fast plass på spillelista: Elvis, Bob Dylan, Neil Young, Reckless Kelly, The Rainmakers, American Aquarium, Sons of Bill, Lars Winnerbäck, Tom Petty, Todd Snider, Son Volt, Ryan Adams, Drive-By Truckers... Topp 3 på spillelista: Bob Dylan, Elvis, Lars Winnerbäck. Faller alltid tilbake på disse når jeg går lei av å prøve å finne diamantene i kullbingen. Noen favorittskiver: Son Volt - Trace Bob Dylan - Blood On The Tracks Neil Young - Ragged Glory Lars Winnerbäck - Södermarken Chip Robinson - Mylow Kasey Anderson - Nowhere Nights Paul Simon - Graceland Drive-By Truckers - Dirty South Ryan Adams - 48Hours The Backsliders - Throwin' Rocks At The Moon

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here