Det er vår i de fleste deler av landet og de aller fleste er for lengst i gang med å gni vinterdvalen ut av øynene. Musikalsk dukker det stadig opp nyheter etter hvert som snøen smelter. Fra både fjern og nær kommer det saker og ting som må sjekkes ut. Denne måneden har vært ekstrem raus i så måte, både gamle og nye helter har kommet med smakebiter fra kommende album. I tillegg er det veldig gledelig at det er mange ukjente band og artister som leverer varene.

La oss ta de gamle først. Loudon Wainwright III, John Prine og Nick Lowe har alle sluppet enten låter eller album i april. Loudon synger om Presidents’ Day igjen, slik han også gjorde i forbindelse med presidentvalget i 2004. Nå har han skrevet litt ny tekst og tilpasset låten til nåtiden. John Prine har gitt ut sitt første album med eget originalmateriale siden 2005 og hvilket ekstraordinært album The Tree of Forgiveness har blitt! Bunnsolid kvalitet og brilliant låtskrivning fra ende til annen. Nick Lowe har sluppet tittelsporet på en EP som kommer i juni. Sammen med Los Straitjackets raser han tilbake i tidsmaskinen sin og leverer en ordentlig 50-talls perle med låten «Tokyo Bay». Absolutt en låt det er verdt å få med seg.

Så beinflyr vi over til nyere helter og smakebiter. Jeg elsker, elsker, elsker den nye låten til BJ Barham og American Aquarium. «Tough Folks» er rett og slett så forfriskende at jeg tror vi må tilbake rundt 35 år i tid for å finne tilsvarende låter av dette kaliberet. «Tough times don’t last, only tough folks do…» Wow!

Matthew Logan Vasquez, kjent fra bandet Delta Spirit, har nettopp flyttet for godt til Norge sammen med sin norske familie. Men han er for tiden i USA på en omfattende soloturne, der han promoterer en 5-spors EP med Texas Murder Ballads og på denne finner vi låten «Sierra Blanca» som er tøffere enn det meste.

Skal du bare høre et countryalbum fra Nashville sin musikkmaskin denne måneden, ja da tror jeg at jeg hadde valgt Ashley Monroe sin Dave Cobb produserte Sparrow. Bedre låtskriving og rørende fremføringer finner man rett og slett ikke i den mer kommersielle delen av denne bransjen. Til tider så fint at man blir reint sløret i blikket. 

Det er en bråte mer eller mindre ukjente artister som har gitt ut knallbra låter i april. Det har i mange år vært det aller mest interessante med musikk som hobby, det å finne disse ekstreme talentene, både låtskrivere, gitarister og vokalister, som ellers aldri får særlig mye oppmerksomhet. Nevner kjapt de som har truffet mitt hjerte hardest denne måneden; The Moondoggies, steike for en bra plate dette kompromissløse Seattlebandet har laget. The Mammals, du verden så fint dette låter da! Overbevisende folksy popalbum. Charlie Overbey, låten «Shame» har hverken jeg eller verden hørt maken til på rundt 40 år. Outlaw countryrock til beinet og samarbeider med blant annet The Mastersons og Eddie Spaghetti på andre spor på albumet. Whiskey Wolves of the West, «Sound of the South» er et lite mesterverk i ren The Band stil. Resten av albumet Country Roots er jaggu nesten like tøft.

Månedens norske låter på listen kommer fra Malin Pettersen leverer sin første singel som soloartist med den fengende «Tag Team». Big Ole P & Lil’ Missy (m/Pål Angelskår) har kanskje gitt ut sin aller beste låt med «To Be Alone», en låt som gir noen ordentlig gode Bowie vibber. Roger Græsberg & Foreningen går helt i Stones modus med låten «Vill Hest». Krister Skadsdammen er som vanlig på strenger og steel og nok en gang imponerer han så hårene reiser seg i nakken. 

Til slutt i denne månedens spillelistepost må jeg nevne at førstesingelen fra det kommende albumet til Andrew Leahey & The Homestead er ute. «Start The Dance» lever virkelig opp til våre forventninger. Dette er en artist som bare blir bedre for hver gang han lager ny musikk. Det aller kuleste med Leahey, som også anbefales av Rolling Stone som en artist å se opp for, er at i månedsskiftet mai/juni har Dust of Daylight Live booket en Norgesturne med Andrew Leahey. Og som Rune skriver i sin nyhetssak om Leahey; «Er du glad i gitarbasert rock i retning av Tom Petty, tidlig Mellencamp, Springsteen, Satellites, Drivin’n’Cryin, The Blasters… listen er lang og full av deilige musikalske minner, så er den kommende platen noe for dine ører!» 

Resten av listen inneholder også selvsagt bare kremlåter, ta med deg listen på bussen og toget og trikken og ellers dit du vandrer eller skal stå, slik at du aldri går glipp av det beste av ny musikk innen americana, country og folk. Sjekk også vår nye side med linker til alle spillelistene med artikler helt tilbake fra den spede starten i mai 2010 og fram til i dag og månedsliste nummer 95. 

SHARE
Forrige artikkelKickstart Stephen Simmons
Neste artikkelMichael McDermott – Out From Under
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here