Jeg må slutte med å starte hver spillelistepost med å beklage at jeg ikke har hatt tid nok til å skrive nye omtaler av ny plater den siste måneden. Så dette er siste gangen jeg gjør det, men det er så mye annet som krever oppmerksomhet for tiden. Livet sånn for øvrig bryr seg svært lite om obskure plateutgivelser. Allikevel klarer jeg å følge sånn noenlunde med på hva som skjer. Det ramler inn et hundretalls e-poster hver måned med ny musikk og spillelistene fyller seg heldigvis nesten av seg selv. Denne månedens liste er allerede så langt kommet at det er på sin plass å si noen ord om hva den inneholder.

Iron & Wine åpner spillelisten og Beast Epic som albumet heter, er et stort steg tilbake til da bandet slo i gjennom en gang for snart halvannet tiår siden. Det låter autentisk Iron & Wine og kan fort bli et riktig trivelig tonefølge utover høsten for mange.

Trivelig er det også at vår gode venn Jon Latham er ute med sitt andre album Lifers. Rune har skrevet en solid omtale av det som er et album fra en låtskriver som utvikler seg i rekordfart. Til dere som ikke har sjekket ut Latham, les omtalen og lytt på hele plata. 

Det nye albumet til David Ramirez er også ute nå. We’re Not Going Anywhere er en plate som følger opp magien som Ramirez leverte på Fables fra 2016, men som aller mest viser hvordan produksjonen av musikk kan bety så mye for stemningen som formidles. 

Tre kjappe og stemningsfulle album i starten der altså, da må vi ha en ordentlig sviske til å løfte stemningen til nye høyder igjen. Når Gregg Allman tar Garcias «Black Muddy River» i egne hender på sitt farvel-album Southern Blood, så er det med en pondus i stemmen og i arrangementene verden sjelden hører maken til og sjelden får høre maken til igjen. Har du ikke hørt Southern Blood så er det bare å rydde kalenderen.

Fantastiske nye låter fra band og artister som Lone Bellow, Courtney Marie Andrews, Margo Price, Turnpike Troubadors, Blitzen Trapper, Eilen Jewell og Gill Landry finner dere også på spillelisten. Alle de sju nevnte artistene skaper enorme forventninger hos meg for deres kommende album, men kanskje aller mest sistnevnte. Kjære allverden som mr. Landry leverer på låten «Denver Girls».

Andre nye plater som du finner smakebiter fra i listen og som er verdt å sjekke ut er selvsagt nytt fra Deer Tick, hele to stykker fra den kanten. Våre gode venner i Dig Deeper sitt nye mesterverk, In Central European Time er absolutt å anbefale. Det er både en mektig og forfriskende lytteropplevelse, og til tider hypnotiserende bra. Sist, men kanskje aller mest, så må dere få med dere Folksinger Vol. 2 av Willie Watson. Mannen er kjent som Gillian Welch og David Rawlings våpendrager og bandkollega, men han gjorde sakene sine så bra på Folksinger Vol. 1 at det var helt naturlig at det kom en fortsettelse. Og den fortsettelsen er absolutt verdt å låne bort litt tid til.

Så inntil måneden er slutt og oktober og elgjakt frister, nyt spillelisten og tidlighøsten. Vinteren kommer fortere enn man ønsker. Skulle man ha fritid nok og et behov for å dykke litt ekstra ned i historien om americana og rootsbasert musikk fra 2010-tallet, så vil jeg påstå at vi kan bidra på det feltet også. Alle våre tidligere månedlister og spillelisteposter er fritt tilgjengelige for alle – egen side med full oversikt her – En unik samling med mer enn 80 månedlister i Spotify, helt tilbake fra mai 2010, fylt med smakebiter fra aktuelle utgivelser fra tidsrommet de ble laget. 

 

SHARE
Forrige artikkelAmericanafest 2017 – lørdag og damenes aften
Neste artikkelEksklusiv forhåndslytt: Madison Lewis – Back To The Blue
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here