Vi er litt på etterskudd med Platebunken denne uken og vi skriver faktisk ny uke allerede, selveste 1. mai dagen. Men det er aldri for sent med et par albumtips fra den store verden og fra forrige uke vil jeg trekke fram spesielt John Mellencamp sin Sad Clowns & Hillbillies, samt Bruce Robison sin Bruce Robison & The Back Porch Band. To album som treffer både den klassiske americana- og singer-songwriter nerven, og som begge har rukket å få et par runder på spilleren her i huset denne helgen.

JOHN MELLENCAMP – SAD CLOWNS & HILLBILLIES

john mellencamp cover sad clowSelveste kongen av Heartland-rock er tilbake og det med sitt album nummer 23, et formidabelt antall plater i en innholdsrik karriere. Sad Clowns & Hillbillies heter albumet og inneholder tretten låter som er blitt til nesten av seg selv etterhvert som Mellencamp har arbeidet med sin store livslange lidenskap, kunstmaling. Underveis har malingen utløst ideer og tanker som igjen har blitt til tekstene til låtene på albumet. Denne kombinasjonen av to kunstformer har blitt Mellencamp sin måte å jobbe fram nye låter på.

På Sad Clowns & Hillbillies samarbeider Mellencamp tettere enn noen gang tidligere med touring- og låtskriverpartner og sin gode venninne Carlene Carter. Musikalsk er dette albumet mer oppstemt og festlig enn sine to forgjengere, No Better Than This og Plain Spoken, men Mellencamp har fortsatt masse meningsfullt å si til oss, både om politikk og om livet og kjærligheten. 

Låtene er varierte og arrangementene like så. Låten «Grandview» en klassisk Mellencamp sak i godt samarbeid med Martina McBride, mens «Sugar Hill Mountain», den høres ut som et Dixie storband som møter et «front porch» bluegrass band. Her hører vi en Carlene Carter som minner mer og mer om sin mor, June Carter, i måten hun synger på. Låten ble for øvrig brukt i filmen «Ithaca» i en annen versjon med Carter for et par år siden. «Battle of Angels» er enda mer southern style enn noe annet på platen og kanskje min favorittlåt sammen med «What Kind Of Man Am I». Sistnevnte er en rolig og introvert sak om hvordan vi alle trenger å gå litt i oss selv noen ganger. 

SPOTIFY

 

BRUCE ROBISON – BRUCE ROBISON & THE BACK PORCH BAND

Bruce Robison er fortsatt en av Texas aller mest interessante låtskrivere. Han lever og ånder og puster for musikk og låtskriving og drømmer om å skape et fremtidig inspirasjonssted og sosialt samfunn for artister og låtskrivere i et prosjekt han har kalt The Next Waltz. Ambisiøse greier, men er det noen som kan få det til så er det nok Bruce Robison. 

bruce robison back coverNå er det altså albumet Bruce Robison & The Back Porch Band som er på dagsorden. En samling av låter som er både hans egne, låter han har skrevet sammen med andre og en del coverlåter som bandet har hatt stor glede av å spille inn i denne settingen. Her er det på sin plass å nevne «Squeezebox», en låt som Robison mener er en ordentlig countrylåt skrevet av noen engelske gutter, også kjent som Pete Townshend og The Who.

I den vakre «Long Time Comin'» har Robison samarbeidet med Micky Braun og sammen har de laget en låt som minner om noe Guy Clark kunne laget mot slutten av sitt liv. Jack Ingram deltar på «Paid My Dues», en låt som Jason Eady og nevnte Braun har skrevet sammen, men som Ingram gjør til en eneste stor honky-tonk fest med sin tilstedeværelse.

Avslutningen, først med låten «Sweet Dreams», en egenkomponert sak fra Robison om småbyen Bandera, Texas, stedet som inspirerte Bruce til å skrive egen låter, og deretter en cover av George Jones’ «Still Doin’ Time (In A Honky Tonk Prison)», er kanskje noe av det fineste vi har hørt på plate i løpet av 2017 fra countryverden. Det er umulig å ikke anbefale å sjekke ut dette albumet, her er det veldig mye fint håndverk lagt ned i rillene.

SPOTIFY

 

UKENS NYE PLATER 28. APRIL

Down Harrison – Possessed
Sarah Shook & The Disarmers – Sidelong
Willie Nelson – God’s Problem Child
Dalton Domino – Corners
Old Crow Medicine Show – 50 Years of Blonde on Blonde
Bjølsen Valsemølle – Da Taket Til Slutt Forsvant
Cale Tyson – Careless Soul
Ryan Adams – Prisoner B-sides

 

SHARE
Forrige artikkelGood Time Charlie – Ready To Rumble
Neste artikkelVideopremiere: Rotvelt – Solnedgang
Kontakt: jan@musikkbloggen.no Southern man. Født på samme dag som Hank Williams, dog ikke samme år. Har hørt på musikk daglig siden 1981. Jobbet på 90-tallet i Flekkefjords største platebutikk. Oppdaget alt.country og bandene Whiskeytown, Uncle Tupelo og Jayhawks på denne tiden. Skriver mest om nye utgivelser innen americanasjangeren. Hører mest på Drive-By Truckers, Son Volt, Steve Earle, Townes van Zandt, Jason Isbell, Neil Young, Guy Clark, John Prine, Warren Zevon og Jason Molina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here